Časopis za pokrajino Posavje
3.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odprli urejeno komunalno infrastrukturo na Gorici in Jelšah

Objavljeno: Torek, 26.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Gorica-Jelše-otvoritev komunalne infrastrukture (34)

Simbolična otvoritev nove infrastrukture

Na Gorici so v ponedeljek popoldne župan občine Krško mag. Miran Stanko, predstavnika Gorice in Jelš ter učenka in učenec iz podloške podružnične šole simbolično namenu predali novo komunalno infrastrukturo v naseljih Gorica in Jelše v krajevni skupnosti Veliki Podlog.

Gre za naselji, zajeti v aglomeracijah Gorica (134 populacijskih enot) in Jelše (137 populacijskih enot), ki jih je občina dolžna opremiti z javnim kanalizacijskim sistemom. Občina Krško je z naložbo, vredno okoli tri milijone evrov, ki jo je v celoti financirala iz občinskega proračuna, začela v letu 2017. Naložbo, ki je obsegala izgradnjo fekalne in meteorne kanalizacije, vodovoda, širokopasovnih povezav, javne razsvetljave, pločnikov ter obnove voziščne konstrukcije in čistilno napravo, je pozdravila tudi predsednica KS Veliki Podlog Karolina Cizerle:
Gorica-Jelše-otvoritev komunalne infrastrukture (15)

Otvoritev so popestrili otroci iz podloške šole.

»Po letih odmikanj se lahko danes vsi skupaj, še najbolj pa krajani Gorice in Jelš, veselimo izgradnje komunalne infrastrukture, ki je poleg kanalizacije prinesla kar nekaj posodobitev. Sprehod do soseda ali pa otrok do avtobusne postaje ali celo do šole bo lažji in bolj varen. Luči nam svetijo z manjšim svetlobnim onesnaženjem, tudi kakšen star plot smo zamenjali z novim, pa še 'malega bratca' podloškega rondoja za umiritev in popestritev vasi smo dobili in še kaj bi lahko našteli. … Verjamem, da so krajani kljub slabi volji v času predolge gradnje in s sedanjimi popravki veseli pridobitev.« Zahvalila se je Občini Krško, izvajalcem (podjetju Kostak), projektantom in nadzornikom pa tudi predstavnikoma obeh vasi v svetu KS Marku Marinčiču in Jerneju Urbanču, ki sta bila največkrat tarča slabe volje in hkrati posrednika med krajani in izvajalci in nadzornikom.
 
Kot je ob zaključku te naložbe na krajšem dogodku poudaril župan občine Krško mag. Miran Stanko, bo občina nadaljevala z deli izgradnje komunalne infrastrukture v Velikem Podlogu in Pristavi. Projektna dokumentacija je pripravljena, trenutno potekajo aktivnosti za pridobitev gradbenega dovoljenja. Po načrtih naj bi se dela začela prihodnje leto in trajala do predvidoma leta 2022. Sledita naselji Kalce – Naklo in Veliko Mraševo v KS Podbočje.
 
Sicer pa bo občina v skladu z Operativnim programom odvajanja in čiščenja komunalne odpadne vode kandidirala za evropska sredstva pri projektih povečanja stopnje priključenosti na večje kanalizacijske sisteme (več kot 2000 populacijskih enot), in sicer za aglomeraciji Senovo – Brestanica ter Krško desni breg – Leskovec pri Krškem.
 
Krajšo slovesnost na Gorici, ki jo je povezovala Mirjana Marinčič, so s pesmijo pospremili učenci podružnične osnovne šole Veliki Podlog.
 
P. P.
 
« Nazaj na seznam