Časopis za pokrajino Posavje
22.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Odprli vrata Dobre energije in vstopili v rožnati oktober

Objavljeno: Nedelja, 29.09.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Roznati okt. v Radecah (124)

Direktor ZD Radeče Franci Čeč, predsednica DU Radeče Joža Novak, direktorica Inštituta Republike Slovenije za socialno varstvo in podpredsednica Socialne zbornice Slovenije mag. Barbara Kobal Tomc, predsednica Sveta uporabnikov ZD Radeče Vesna Bregar in župan Tomaž Režun so prerezali trak.

V minulem petkovem popoldnevu so v ZD Radeče odprli center za starejše, ki so ga poimenovali Dobra energija. Ob tem so predali namenu novo vozilo, namenjeno prevozu starejših oseb. S prireditvijo, ki se je odvijala na novo urejenem parkirišču za zdravstvenim domom, naslovili pa so jo Prinesi mi rože, so vstopili tudi v t. i. rožnati oktober.

SOOČENJE Z DIAGNOZO RAK IN EUROPA DONNA

Roznati okt. v Radecah (156)

Lično obnovljene prostore centra, ki so ga poimenovali Dobra energija, so si ogledali številni Radečani in Radečanke.

Številne zbrane na dogodku je v uvodu s pesmijo Ne bodi kot drugi pozdravil združeni otroški in mladinski pevski zbor vrtca ter OŠ Marjana Nemca Radeče, nato je sledila predstavitev Združenja Europa Donna Slovenija, ki že vrsto let v mesecu oktobru pripravlja številne aktivnosti, s katerimi želi osveščati o pomenu zgodnjega ter pravočasnega odkrivanja predrakavih in rakavih sprememb na dojkah. Strah ob soočenju z boleznijo – ne samo z rakom, temveč s katero koli – je v svojem govoru izpostavila članica Upravnega odbora Europe Donne Slovenija Wanda Mantelj Brkopec. V najtežjih trenutkih so ji nudile močno opore prav članice združenja – čudovite dame – rozike, kot se med sabo v združenju imenujejo. »Z lasmi ali brez njih ostajamo lepe, močne in pogumne in vemo, da bolezen ni sovražnik, ampak prijatelj, do katerega moraš biti zelo pozoren. Želim si, da bi vsem, ki se bodo morda srečali z rakom ali katero koli drugo boleznijo ali pa samo s starostjo, uspelo ujeti pozitiven pristop, da bi se zagledali vase in se prepričali, da se želijo boriti,« je tkala misli in vanje vtkala tudi del osebne zgodbe Radečanke Vesne Bregar. Le-ta je po težki življenjski preizkušnji postala aktivna članica slovenskega združenja Europa Donna ter prostovoljska na ljubljanskem Onkološkem inštitutu. »Vesna se veseli življenja in je polna načrtov,« jo je opisala in nato je z zbranimi delila delček svojih doživljanj tudi Vesna Bregar sama, ki se aktivno vključuje v delovanje lokalne skupnosti in v lanskem letu je postala tudi predsednica Sveta uporabnikov javnega zavoda ZD Radeče. »Čeprav mi življenje ne prizanaša, si ga še kako želim živeti. Vsak objem, topel pogled mi daje pogum in moč, da stremim k novim ciljem in odganjam strah pred neznanim. Naj vam pisane rožice, s katerimi smo okrasili radeška drevesa ob mestni vpadnici in mestnemu jedru, pričarajo nasmeh na obraz in podarite ta nasmeh drug drugemu, podajte si roko z željo, da nas takšni dogodki še bolj povežejo. Moje poslanstvo je delati dobro za ljudi, ker mi je mar za sočloveka in se neizmerno veselim druženja z vami tudi v prihodnje,« je z izrečenimi besedami ganila domačinka, ki že nekaj let v mesecu oktobru pripravlja v sodelovanju z vrtcem, osnovno šolo in društvi v občini okraševanje dreves v mestu, s čimer želijo povedati, da je vsak nov dan vreden nasmeha in dobre misli.

CENTER ZA STAREJŠE DOBRA ENERGIJA ...

Roznati okt. v Radecah (159)

Del odprtja novih prostorov je bila tudi razstava fotografij, na katerih je viden potek obnove.

Po desetih mesecih obnove kletnih prostorov ZD Radeče so bili le-ti minuli petek predani namenu – odprtju centra za starejše Dobra energija, ki bo namenjen predvsem druženju starejših občank in občanov ob različnih aktivnostih ter medgeneracijskemu povezovanju. Vrednost investicije znaša 73.900 evrov in je sofinancirana iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Za pridobljena sredstva, s katerimi so uredili nove prostore ter kupili vozilo za prevoz starejših, se je direktor ZD Radeče Franci Čeč zahvalil radeški občinski upravi (bivši direktorici uprave Brigiti Stopar, višjemu svetovalcu za projektno delo in investicije mag. Matjažu Šušteršiču, podžupanu Janezu Prešičku in županu Tomažu Režunu), Svetu ZD Radeče, direktorjem javnih zavodov v občini, DU Radeče in ostalim društvom, Luciji Avguštin z RRA Posavje in Nataliji Klanšek iz ZD Radeče. Nekaj besed je namenil tudi delovanju centra Dobra energija, ki lahko postane dnevni prostor za srečavanja starejših ali pa medgeneracijski center z izvajanjem različnih delavnic.

Direktorica Inštituta Republike Slovenije za socialno varstvo in podpredsednica Socialne zbornice Slovenije mag. Barbara Kobal Tomc je odprtje centra za starejše Dobra energija, ki prispeva k višji kakovosti življenja starejših, ocenila kot pomembno novost v slovenskem prostoru. »Ni ravno pogosto, da se zdravstveni domovi odločajo za tako obliko skupnostne podpore,« je dejala in nadaljevala, da je za center zelo pomembno tudi, da ima na voljo vozilo za prevoze starejših uporabnikov. »Vse prevečkrat socialnemu izključevanju in osamljenosti starejših botruje prav dejstvo, da nimajo na voljo prevoza, ki bi jih pripeljal tja, kjer se aktivnosti dogajajo in zaradi tega ostajajo na svojih domovih,« je pojasnjevala in pohvalila vse, ki so sodelovali pri uresničitvi projekta ter zaželela, da bi center deloval tudi takrat, ko ne bo več projektnih sredstev. Zadovoljstvo nad novo pridobitvijo so še izrazili predsednica DU Radeče Joža Novak, župan Tomaž Režun in poslanec Matjaž Han.

... IN PREVZEM VOZILA

Roznati okt. v Radecah (189)

V Radečah so bogatejši še za vozilo, s katerim bodo prostovoljci vozili starejše občanke in občane po opravkih in v nov center.

Predsednik Združenja šoferjev in avtomehanikov Radeče in prostovoljec Brane Zorec in koordinatorica programa Starejši za starejše DU Radeče Vera Lipec sta prevzela ključe vozila, s katerim bo starejšim omogočen brezplačen prevoz v omenjeni center in še kam drugam. Ob tem je Lipčeva pojasnila, da bo za prevoze skrbelo 20 prostovoljk in prostovoljk. Blagoslov vozila je opravil radeški župnik Miro Bergelj.

V spremljevalnem kulturnem program so poleg združenega pevskega zbora, sodelovali še učenke in učenci GŠ Laško – Radeče ter z recitacijo lastne pesmi Mihaela Zahrastnik. S svojimi izdelki se je predstavil Varstveno delovni center Golovec, enota Radeče, ki je izdelal tudi celotno dekoracijo prireditvenega prostora. Sodelovanju se je odzval tudi Trubarjev dom upokojencev iz Loke pri Zidanem Mostu ter klekljarska skupina Nitke in podjetje Baron. Posebno mesto na prireditvenem prostoru je bilo namenjeno še predstavitvi preventivnega programa Svit.

S. R.
« Nazaj na seznam