Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ogled modelov, ki so osnova za projektiranje protipoplavne zaščite - videoreportaža

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Ogled modelov, ki so osnova za projektiranje protipoplavne zaščite - videoreportaža Podjetje Hidroelektrarne na spodnji Savi je v ponedeljek, 6.aprila, organiziralo ekskurzijo na Inštitut za hidravlične raziskave v Ljubljano, kjer potekajo raziskave vodnega toka na območju spodnje vode HE Krško ter na območju HE Brežice in HE Mokrice. Vabljeni k ogledu video-reportaže iz samega dogodka - v rubriki VIDEO.

Udeležencem ekskurzije iz vrst podjetij in strokovnih služb, povezanih z gradnjo verige hidroelektrarn na spodnji Savi, in novinarjev so predstavili raziskovalno nalogo, ki jo izvajajo od lanskega junija, končana pa bo februarja 2010, njeni glavni cilji pa so ugotoviti dejansko stanje odtočnega režima Save, določiti projektne pretoke za protipoplavne ureditve, povezane z gradnjo spodnjesavskih HE, določiti ukrepe za ohranitev obstoječega odtočnega režima in hidravlična optimizacija posegov v prostor. Skratka, cilj je določiti takšne pogoje, na osnovi katerih bodo projektanti lahko našli primerne protipoplavne rešitve.

V ta namen so na preizkuševalni ploščadi in v laboratoriju zgradili več fizičnih hidravličnih modelov, na katerih izvajajo raziskave. Z njimi dosegajo veliko natančnost simuliranih pojavov in visoko stopnjo podobnosti modeliranih pojavov z dogajanjem v naravi, ob tem pa si pomagajo tudi z matematičnimi modeli. Najdlje so z raziskavami na hidravličnem modelu toka Save na 5 km dolgem odseku skozi Krško, kjer je bila glavna naloga ugotoviti, kolikšen pretok je imela Sava ob poplavah 2.11.1990. Na podlagi razpoložljivih vhodnih podatkov so ugotovili, da je bil pretok takrat 4000 m3/sekundo, kar je bližje tisočletni kot stoletni vodi.

Zgrajen je tudi že fizični model območja HE Brežice, model HE Mokrice pa je v gradnji. Med matematičnimi modeli so posebej izpostavili model vtoka in iztoka Save pri NEK, saj bo bazen HE Brežice vplival na elektrarno, z nalogo pa želijo ugotoviti, kako bo lahko nemoteno delovala naprej.

 

P.P.

« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte