Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Okrogla miza »Izzivi mladih in njihov položaj v družbi«

Objavljeno: Torek, 14.09.2021    Rubrika: NOVICE Sporočilo
FB_IMG_1631479801702

Z okrogle mize stranke Naša dežela v Sevnici

Stranka Naša Dežela daje v svojem programu poseben poudarek mladim, ki so po njihovem mnenju v naši družbi in politiki vse prevečkrat prezrti in preslišani. V stranki se zavedajo izjemnega potenciala, znanja, želja in videnja, ki se nahaja v naši mladini, zato jih želijo zgodaj vključiti v graditev naše družbe in soodločanje. Prav zaradi tega, da ne ostane samo pri besedah, so predstavniki Naše Dežele Dolenjska in Posavje organizirali okroglo mizo z naslovom: »Izzivi mladih in njihov položaj v družbi«, ki se je odvijala 2. septembra v konferenčni dvorani sevniškega gradu. Vodili so jo predsednica Naše Dežele dr. Aleksandra Pivec, predstavnik Odbora za mlade Aleks Bordon, predsednica Naše Dežele Posavje Jelena Ilišević Gramc in koordinator Naše Dežele Dolenjska Matjaž Pavlin.

V uvodnem govoru je predsednica stranke Naša Dežela dr. Aleksandra Pivec dejala, da moramo prisluhniti mladim, se z njimi pogovarjati o realnem stanju in položaju mladih v naši državi. Izrazila je željo, da se mlajšim generacijam vrne upanje in zaupanje v politiko, da bodo lahko začeli sodelovati in s svojimi rešitvami soustvarjali boljšo prihodnost za nas in vse prihajajoče generacije. Doktorski študent Aleks Bordon se je navezal na njene besede in napovedal ustanovitev Odbora za mlade. Povedal je, da bo prvo srečanje v Ljubljani, vsa nadaljnja pa na različnih lokacijah po Sloveniji. Zato je pozval mlade, da se priključijo Odboru v čim večjem številu in izpostavijo težave, s katerimi se srečujejo v svojem okolju.

Na okrogli mizi je bilo predstavljenih veliko izzivov, s katerimi se mladi soočajo (od šolskega sistema, ki ne odgovarja potrebam trga, zdrave prehrane, stanovanjske politike, skrbi za okolje do nepravično razdeljenih socialnih transferjev, ki spodbujajo mlade k nedelu …). Kot vse večji problem je bil izpostavljen »beg možganov« v tujino. Mladi znanje, pridobljeno doma, velikokrat unovčujejo v tujini in to zaradi pogojev dela, ki so v tujini bistveno bolj urejeni kot v Sloveniji. Starejši pri nas ne upoštevajo dovolj mladih ter njihovih pobud in idej. Jelena Ilišević Gramc je izpostavila tudi problem kadriranja po poznanstvih in sorodstvenih vezeh. Problem je tudi, da so dobra in najboljša delovna mesta praviloma na voljo samo v večjih mestih, kar povzroča preseljevanje mladih in praznjenje podeželja. Zato bo treba poskrbeti za decentralizacijo, ki bo z ustrezno stanovanjsko politiko omogočala življenje na podeželju in bo določene ustanove, inštitute in podobno odpirala tudi podeželju.

Ključna ugotovitev na okrogli mizi je bila, da imajo mladi številne izzive, na katere bo družba morala odgovoriti v najkrajšem možnem času, če hočemo stimulirati in zadržati mlade doma. Predsednica dr. Aleksandra Pivec je opozorila, da vsega tega ne bo možno izboljšati v zelo kratkem času, ampak treba je začeti. Mladim je treba prisluhniti, jih stimulirati in čim hitrejše vključiti v procese odločanja. Prav je, da se mladi vključijo tudi v politiko, čeprav to običajno ni njihov primarni fokus. Dejstvo je, da politika kreira našo prihodnost in razvoj, zato je nujno, da mladi aktivno sodelujejo v njej. Najmanj kar lahko storijo, je, da se udeležijo volitev, kolikor bolj pa bodo politično aktivni, toliko bolj se bo slišal tudi njihov glas. Le na ta način bodo lahko soustvarjali svojo in našo skupno svetlo prihodnost.

Vir: Naša dežela Posavje
« Nazaj na seznam
»