Časopis za pokrajino Posavje
14.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Okrogla miza: Kompetence na sodobnem trgu dela

Objavljeno: Nedelja, 01.11.2020    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Gostje okrogle mize_VSŠ Brežice_22-10-20

Gostje okrogle mize

Ekonomska in trgovska šola Brežice, Višja strokovna šola, je v četrtek, 22. oktobra 2020, organizirala spletno okroglo mizo na temo Kompetence na sodobnem trgu dela.

O kompetencah, ki jih delodajalci pričakujejo od svojih zaposlenih v času nove tehnološke revolucije, se je moderatorka gospa Alenka Pečnik Kranjec pogovarjala z magistrom Aleksandrom Cvetanovskim, direktorjem podjetja INO Brežice, ki ima sedež v Krški vasi, z magistro Gordano Radanovič, direktorico Občinske uprave na Občini Brežice, ter magistrom poslovnih ved in podjetnikom Tomislavom Jurmanom, vršilcem dolžnosti generalnega sekretarja na Ministrstvu za javno upravo.

Izhodišča in zastavljena vprašanja ter razprava so izhajali iz primerjave potrebnih kompetenc med leti 2015, 2020 in 2020. Vsak izmed udeleženih gostov je predstavil svoje stališče glede zaposlovanja v svoji organizaciji. Aleksandar Cvetanovski je mnenja, da ima naša družba dovolj strokovnjakov, ki pa nimajo vodstvenih lastnosti. Tomislav Jurman je mnenja, da morajo vodje v svojem delu uživati ter pravilno izkoristiti svoj čas, ker tako lažje uresničujejo poslovne in osebne cilje. Gospa Radanovič meni, da ljudje ohranjano gospodarstvo. Pri tem se mora vsak posameznik odločiti, ali bo vodja ali strokovnjak. Vodja mora znati sestaviti skupino ljudi z različnimi znanji oz. kompetencami, če želi, da bo organizacija uspešna.

Med najpomembnejše kompetence na sodobnem trgu dela sodijo:
  • aktivni pristop posameznika in želja po znanju,
  • pripravljenost na potovanja, znanje tujih jezikov in poznavanje kultur
  • želja po vodenju,
  • zavzetost, zanimanje za delo,
  • fleksibilnost,
  • čustvena inteligenca,
  • ustvarjalno razmišljanje ter
  • sposobnost reševanja konfliktov.
Udeleženci so poudarili pomen prečnih znanj in vseživljenjskega učenja za družbo kot celoto. Priporočilo mladim študentom je bilo, da lahko vse izkušnje in znanja iz vsakdanjega življenja dobro izkoristijo pri iskanju zaposlitve ter da je izjemnega pomena znati prilagoditi se zahtevam in pričakovanjem delodajalcev. Preizkusiti se na več različnih področjih, dobro prodati »sebe in svoje znanje« ter biti kreativen pri svojem delu je samo nekaj izmed poti, ki so jih gostje okrogle mize prenesli iz svojih lastnih izkušenj na mlade.

Kot primer dobre prakse sodelovanja lokalne skupnosti in izobraževalnih ustanov so izpostavili pridobitev izobraževalnega programa Zdravstveni tehnik na Ekonomski in trgovski šoli Brežice. Kompetence na sodobnem trgu dela se spreminjajo skozi čas, a ključnega pomena so želja po znanju in delu ter prilagodljivost v različnih življenjskih obdobjih posameznika.

Hermina Vučajnk Šarić, ravnateljica Višje strokovne šole Brežice
« Nazaj na seznam