Časopis za pokrajino Posavje
14.08.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Okrogla miza ZA zmanjšanje škodljivega pitja alkohola

Objavljeno: Četrtek, 10.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
okrogla miza - alkoholizem (2)

Z okrogle mize Skupaj za zmanjšanje škodljivega pitja alkohola

Danes je v organizaciji Društva za urejeno življenje – Abstinent, Društva Zmagovita pot Krško in LAS Krško ter v koordinaciji Centra za socialno delo Posavje na občini Krško potekala okrogla miza na temo zmanjševanja škodljivega pitja alkohola in za dosego tega cilja medinstitucionalnega povezovanja. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj izsekov od danes slišanih razprav.

Štefan Lepoša, predsednik Društva Ambient, je opozoril, da danes čezmerno alkohol v Sloveniji uživa okvirno 200.000 prebivalcev, v 80-ih letih prejšnjega stoletja pa naj bi bilo teh 80.000. Glede na to, da so s prekomernimi uživalci alkohola povezani tudi družinski člani, pomeni, da se s posledicami odvisnosti sooča najmanj še štirikrat toliko prebivalcev (800.000) ali dobrih 40 odstotkov prebivalstva. Peter Molan, komandir Policijske postaje Krško, je med drugim povedal, da na letnem nivoju na območju občine Krško obravnavajo povprečno 600 kršitev javnega reda in miru, polovico jim botruje alkohol ali prekomerno opite osebe, in da je v Sloveniji tretjina vseh smrtnih nesreč v prometu povzročenih s strani vinjenih voznikov. Dr. Doroteja Kuhar, predsednica LAS (Lokalna akcijska skupina) Krško je izpostavila problematiko konzumiranja alkohola med mladimi, pri čemer je izpostavila, da je LAS Krško kot posvetovalno telo župana za področje zasvojenosti v občini zgolj še eno redkih v slovenskem prostoru, ki se v tej organiziranosti posveča področju tveganih vedenj med mladimi, Bojana Pešec, izvajalka projekta SOPA (Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola) v občini Sevnica (poleg Sevnice navedeni projekt poteka tudi v občini Brežice) pa je med drugim navedla podatek, da so skozi projekt do sedaj izvedli 34 obravnav posameznikov, pri katerih so si prizadevali doseči manj tvegano pitje, uspešni pa so bili pri dveh osebah. Dr. Branka Cepić iz Zdravstvene postaje Kostanjevica na Krki je opozorila na visoko stopnjo obolevnosti s karcinomom med njenimi pacienti, pri čemer ugotavlja, da jih je večje število tudi nadpovprečno uživalo alkohol, da so podvrženi kroničnim boleznim in da alkoholiki praviloma umirajo znatno prej. Romana Miklič, izvajalka zdravstvene vzgoje v Zdravstvenem domu Krško, je opozorila na zaskrbljujoč podatek, da največ žensk pije med 25. in 35. letom starosti, torej v najbolj rodni dobi, pa tudi, da je skozi predavanja po šolah in vrtcih razvidno, da se otrociže zelo zgodaj zavedajo prisotnosti alkohola v družini, da so izredno senzibilni do spremenjenega načina obnašanja staršev pod vplivom alkohola in da so temu primerno tudi zaskrbljeni. Za govornico krške občinske sejne sobe se je na tematiko zajezitve razširjenosti alkoholizma v družbi zvrstilo še več govornic in govorcev, med njimi predsednica krškega društva Zmagovita pot Ivanka Zevnik, ki je opozorila tudi na družbeno toleranco do pitja alkohola, rekoč: »Ko smo pili, smo bili vsepovsod sprejeti, danes temu ni tako ...«

Vsi razpravljavci, predstavniki zavodov, služb in društev, ki se zavzemajo in si z izvajanjem programov prizadevajo za zmanjšanje škodljivega pitja alkohola, so izpostavili nujnost tesnejšega medsebojnega povezovanja, izmenjave in ažurnega posredovanja podatkov, predvsem pa, da bi projekt SOPA, ki je v izvajanju od leta 2014 do decembra 2020, po tem obdobju prešel na sistemsko raven izvajanja, saj so se prav na slednjem projektu v Sloveniji prvič povezale zdravstvene, socialne ter nevladne organizacije v mrežo, ki obravnava problematiko alkoholizma tako individualno kot na nacionalnem, regionalnem in lokalnem prostoru.

B. M.
« Nazaj na seznam