Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Okroglice spominjajo in opominjajo

Objavljeno: Nedelja, 27.09.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Okroglice 2020 (1)

Pri spomeniku padlim partizanskim kurirjem v Okroglicah se je odvijala tradicionalna septembrska spominska slovesnost.

V Okroglicah, majhni vasi v bližini Lovrenca in Lisce, se je 20. septembra odvijala tradicionalna slovesnost v spomin na šest padlih partizanskih kurirjev, ki so svoja mlada življenja izgubili leta 1944 v boju z nemškim okupatorjem.

Spomine na dogodke, ki so spomin, opomin in svarilo, je v bližini spomenika padlim kurirjem obudil osrednji govornik – častni predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Sevnica Maks Popelar. »Okroglice, majhna vas v Posavskem hribovju, je imela v času NOB zelo pomembno naloga povezovanja Štajerske z Dolenjsko. Fantje, ki so opravljali povezavo, svobode niso dočakali ...« je dejal govornik in spomnil še na pretresljive dogodke v dolini Gračnice v bližini Jurkloštra, kjer je okupatorska vojska v boju s 14. divizijo uporabila »živi zid«, sestavljen iz otrok ... V zaključku svojega govora je zaželel, da bi se rožljanje orožja ne slišalo nikoli več, v nobeni državi. »Verjamem, da bomo toliko modri, da ne bo prišlo do podobnih situacij, kot so se zgodile med drugo svetovno vojno,« je menil sevniški župan Srečko Ocvirk ter spregovoril o družbenih izzivih, ki jih prinašajo sodobne tehnologije – nov način komuniciranja, nov način odnosov in življenja. Dotaknil se je še širjenja koronavirusa, ki prav tako vpliva na življenje vsakega posameznika in spreminja vsakdanje navade. S krajšim recitalom sta tradicionalno prireditev na Okroglicah obogatili Jelka Robar in Breda Drenek Sotošek.

Venec k spomeniku padlim partizanskim kurirjem, med katerimi je imel najmlajši 20 let, dva sta štela 21 pomladi, eden 22, drugi 23, najstarejši pa 27 let, ko so dali leta 1944 svoja življenja za svobodo, sta položila predsednica ZZB za vrednote NOB Sevnica Vladka Blas in predsednik sevniškega KO DIS 1941-1945 Vinko Zalezina.

S. R.
 
« Nazaj na seznam