Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Oktobra pričetek gradnje prizidka ZD Brežice

Objavljeno: Sreda, 28.09.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
dozidava_zd_brezice_podpis_pogodbe (31)

Stisk rok po podpisu pogodbe med direktorjem ZD Brežice Draženom Levojevićem in županom Ivanom Molanom

S podpisom več pogodb so v torek na ploščadi pred Zdravstvenim domom Brežice prižgali zeleno luč za projekt »Dograditev prizidka ZD Brežice«. Ena največjih investicij v občini, vredna približno 7,6 milijona evrov, se bo s prvimi deli pričela že oktobra, zaključila pa predvidoma marca oz. aprila 2024.

Kot je izjavil direktor ZD Brežice Dražen Levojević, bodo v nov prizidek preselili otroške in šolske dispanzerje ter njihove podporne storitve (defektologa, logopeda in psihologa), dispanzerja za medicino dela, prometa in športa ter laboratorij, s tem pa bodo v obstoječem objektu ustvarili prostor za druge dejavnosti. V zdravstvenem domu načrtujejo umestitev 13 ambulant družinske medicine s pripadajočimi prostori. Vsaka ambulanta bi poleg prostora za zdravnika družinske medicine in srednjo medicinsko sestro vsebovala tudi prostor za diplomirano medicinsko sestro in prostor za preveze. Prizidek in posodobitev obstoječega objekta bosta vplivala tudi na spremembe v garažnih prostorih za reševalna vozila ter zagotovila povečanje reševalne službe, ureditev prostorov pralnice in likalnice, zagotovitev prostorov centra za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, zunanje dvigalo ter rezervno napajanje z agregatom tako za zdravstveni dom kot lekarno, je navedel Levojević.
dozidava_zd_brezice_podpis_pogodbe (40)

Župan in direktorica Lekarne Brežice Božena Omerzel (desno) sta podpisala pogodbo s predstavnikoma izvajalca del, podjetja Strabag d.o.o.

Dodal je še, da so prostore načrtovali glede na obstoječe kadrovske zmogljivosti, ki jih imajo. Na področju otroških in šolskih dispanzerjev imajo trenutno štiri ekipe zdravnikov in uslužbencev v zdravstveni negi, na področju medicine dela, prometa in športa pričakujejo zaključek specializacije njihove specializantke, ki naj bi nadomestila podjemnika iz vrst upokojenih zdravnikov, na področju družinske medicine pa v letošnjem letu specializacijo zaključujeta dva zdravnika družinske medicine. S prizidkom oz. umestitvijo drugih vsebin vanj bodo sprostili prostore za njihovo delo.

Občina Brežice bo na zahodni strani obstoječega objekta ZD Brežice zgradila prizidek, vanj umestila del dejavnosti ZD Brežice in lekarno ter tako zagotovila ustrezno zdravstveno oskrbo prebivalstva na primarni ravni. Investicija tehnično obsega izgradnjo troetažnega prizidka skupne neto tlorisne površine 1.977,84 m² k obstoječemu objektu ZD Brežice, ureditev prostorov za lekarno v pritličju in severnem delu prvega nadstropja z ločenim vhodom, ureditev prostorov za potrebe zdravstvenih dejavnosti v preostalem delu prvega nadstropja, drugem nadstropju in veznem delu, izvedbo zunanjega dvigala, požarnega stopnišča (jeklena konstrukcija z ravno streho), dovoza z nadstrešnico ter ostale zunanje ureditve okoli prizidka, nakup in montažo opreme ZD in lekarne ter nakup in montažo avtomatiziranega skladišča za lekarno. Projekt je predstavila vodja Oddelka za investicije, občinsko premoženje in javna naročila Suzana Ogorevc.
dozidava_zd_brezice_podpis_pogodbe (10)

Podpisu pogodb so prisostvovali tudi zaposleni v ZD Brežice.


Župan Ivan Molan je dejal, da ga veseli, da zdravstveni dom širi svoje programe (npr. Center za krepitev zdravja) in ekipe. Za kakovostno delo so potrebni dodatni prostori, zato je bila sprejeta odločitev za gradnjo prizidka. Po njegovih besedah so občina, lekarna in zdravstveni dom združili moči in sredstva, projekt bo sofinanciran tudi z državnimi sredstvi (Ministrstvo za zdravje, Eko sklad). Glede na dobre izkušnje z izvajalcem gradbenih del, ki je gradil tudi vrtec v Dobovi (podjetje Strabag d.o.o.), župan meni, da če bo finančna situacija v letu 2023 ugodna, bo občina lahko razmišljala o skrajšanju roka izvedbe del, torej o predčasnem končanju investicije, ki bi bila lahko končana že do konca naslednjega leta.
ZD 1

Nova podoba ZD Brežice (vir: Občina Brežice)


Direktorica Lekarne Brežice Božena Omerzel je izpostavila, da bo lekarna z novimi prostori ohranila dobro dostopnost zdravil za uporabnike, za gibalno ovirane in vozičke pa se bo dostopnost bistveno izboljšala. Novi prostori bodo zaposlenim v lekarni omogočali kakovostno delo v skladu z zakonodajo, dobro lekarniško prakso in sodobnimi trendi v lekarniški dejavnosti. Zagotovljen bo prostor za svetovanje uporabnikom, opremljen bo tudi prostor za magistralno recepturo in aseptično pripravo zdravil, pomembna pridobitev bo sistem za robotizirano skladiščenje in izdajo zdravil. Z dodatnimi prostori se bodo po njenih besedah izboljšali tudi pogoji za praktično usposabljanje dijakov in študentov ter za opravljanje dežurne službe, pridobili bodo tudi prostore uprave v nadstropju, kjer bodo še predavalnica, strežniški prostor in arhiv.

Župan je z direktorjem ZD Brežice najprej podpisal dogovor o sofinanciranju investicije, nato z direktorico Lekarne Brežice ter predstavnikoma izvajalca del podjetja Strabag d.o.o. Petro Krajncovo in Karlom Bogatinom pogodbo za izvedbo del, z direktorico lekarne in direktorjem podjetja MTH, servis, trgovina in svetovanje d.o.o. Martinom Hočevarjem pogodbo za opremo ter z direktorjem podjetja Savaprojekt d.d. Urbanom Žigantejem pogodbo za izvajanje strokovnega nadzora v času gradnje.

V spremljevalnem programu so nastopile učenke OŠ Brežice Vanessa Volk, Gaia Cekuta in Sara Žnideršič ob kitarski spremljavi učiteljice Katje Lipičnik.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte