Časopis za pokrajino Posavje
29.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Oktobrska sevniška občinska seja

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Oktobrska sevniška občinska seja

V sredo se je na 24. redni seji sestal sevniški občinski svet, ki je obravnaval 11 točk dnevnega reda. Med njimi je bilo tudi poročilo Zavoda za zdravstveno varstvo Celje o zdravstvenem stanju prebivalk in prebivalcev na območju občine Sevnice, novelacija študije odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda na območju sevniške občine, predlog proračuna za leto 2014 in predlog letošnjih nagrajencev ob občinskem prazniku, katerega osrednja slovesnost bo v petek, 8. novembra, ob 17. uri v sevniškem športnem domu (pri bazenu).

70% odzivnost na programa Svit in Zora, želeli bi tudi preventivni program Dora

Dr. med., specialistka socialne medicine ter predstojnica Oddelka za socialno medicino in promocijo zdravja na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje Nuša Konec Juričič je predstavila poročilo Zavoda o zdravstvenem stanju prebivalk in prebivalcev na območju občine Sevnice. V raziskavo, ki je zajemala petletno obdobje, od leta od 2007 do 2011, je bila uvrščena starostna struktura otrok do 14 let in starostnikov nad 65 let. Uvodoma je pohvalila skrb za zdravje, nato pa dodala, da je v sevniški občini opaženo naraščanje števila prebivalcev nad 65 let in upadanje števila otrok. Pri otrocih so bile med najpogosteje zabeleženimi obolenji bolezni dihal, nalezljive in parazitarne bolezni, bolezni ušes ter bolezni kože in podkožja. Med vzroki umrljivosti pri starejših je bila na prvem mestu bolezen srca in ožilja, sledila je smrt zaradi raka, na tretjem mestu pa so bile poškodbe in zastrupitve. Pohvalila je še odzivnost na programa Svit in Zora, na državna programa presajanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki ter na materničnem vratu. Odziv nanju je v sevniški občini 70%.

V razpravi, ki je sledila, je direktorica sevniškega zdravstvenega doma Vladimira Tomšič občinske svetnice in svetnike prosila za podporo pri uvajanju še enega preventivnega programa Dora, ki je državni program presajanja za raka dojk. Zdravnik in občinski svetnik Božidar Groboljšek je pohvalil preventivne programe v sevniškem zdravstvenem domu in opozoril na delovanje nujne medicinske pomoči, kjer bi potrebovali več specialistov.

Do leta 2017 izgradnja čistilnih naprav

Direktor sevniške Komunale Mitja Udovč predstavil novelacijo študije odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda na območju občine Sevnica, ki mora biti izpeljana do leta 2017. V občini trenutno delujejo tri čistilne naprave - CČN na Logu, čistilna naprava na Kompolju in rastlinska čistilna naprava Bazga v Gabrijelah. Zgrajena je tudi čistilna naprava na Orehovem, priključevanje stanovanjskih objektov nanjo pa že poteka. Na Dolnjem Brezovem je v gradnji skupna čistilna naprava Dol. Brezovo – Inplet, na katero se bo priključilo tudi poselitveno območje Blanca. V naslednjih letih bi bilo potrebno zgraditi še pet čistilnih naprav, ki bi zaključevale javne kanalizacijske sisteme, nekatera težje in bolj razpršena poselitvena območja v občini pa bi se reševala z gradnjo individualnih čistilnih naprav.

Predlog proračuna za leto 2014

»Predlog proračuna za prihodnje leto temelji na podatkih, ki so ta trenutek znani. Ti podatki se bodo zagotovo še spreminjali, saj državni proračun še ne bo tako hitro potrjen, a občina je odvisna tudi od teh podatkov,« je uvodoma dejal župan Srečko Ocvirk. Višina proračuna, od katerega so odvisne tudi investicije, je 18 milijonov evrov. Pri tem sredstva za delovanje krajevnih skupnosti ostajajo nespremenjena, in sicer v skupni višini 850.000 evrov.

V razpravi, ki je sledila, je bilo mogoče slišati, česa si želijo v posameznih krajevnih skupnostih. Največkrat je bila omenjeno vzdrževanje in obnova cestne infrastrukture. Izraženo je bilo nezadovoljstvo z letošnjo ureditvijo šolskih prevozov, za katere je namenjenih 730.000 evrov. Izpostavljeno je bilo vprašanje ureditve Pristana Orehovo in kdaj se bo začela obljubljena gradnja telovadnice pri OŠ Milana Majcna Šentjanž. Omenjeni so bili tudi »varčevalni predlogi«, med katerimi je bila tudi namestitev varčnih žarnic v javno razsvetljavo.

Pobude in predloge bo občinska uprava v okviru zmožnosti upoštevala pri pripravi odloka o proračunu, ki bo obravnavan novembrski seji občinskega sveta.

Najvišje občinsko priznanje podjetju Siliko d.o.o, PE Sevnica

Svetnice in svetniki so sprejeli sklep o podelitvi priznanj Občine Sevnica za leto 2013. Najvišje občinsko priznanje, grb Občine Sevnica bo na slovesnosti 8. novembra prejelo podjetje Siliko d.o.o., Poslovna enota Sevnica. Zlato plaketo Občine Sevnica bosta prejela Armat Projekt d.o.o. iz Krmelja in Cvetka Jazbec iz Šentjanža. Srebrno plaketo Občine Sevnica bodo prejeli Plastoform Blanca d.o.o., Jelka Bec iz Boštanja in Društvo vinogradnikov Malkovec.S. R.

« Nazaj na seznam
»