Časopis za pokrajino Posavje
25.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Osnovne šole »v polni zasedbi«

Objavljeno: Ponedeljek, 22.02.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
ponovno v soli - leskovec (13)

Danes so se v šolo vrnili tudi učenci 2. in 3. triade OŠ

Ob vrnitvi osnovnošolcev v šolske klopi smo v današnjem s soncem obsijanem ponedeljkovem jutru obiskali Osnovno šolo Leskovec pri Krškem, v katero se je vrnila glavnina od skupno 623 učencev, pa tudi celoten kolektiv, nam je povedala ravnateljica šole Jožica Repše: »Zaenkrat smo obveščeni, da iz preventivnih razlogov manjkajo največ štiri učenci, pa še ti ne zaradi okužbe v družini, temveč zaradi drugih bolezenskih stanj svojcev.

Tudi nismo prejeli s strani staršev nobenega sporočila, da njihov otrok ne bi bil zdrav, hkrati pa smo tudi veseli, da ni bil izvid testiranja pri nikomer izmed 153 članskega kolektiva pri opravljenih testiranjih pozitiven, torej lahko rečem, da smo v polni zasedbi.«

Pač pa so bili primorani uvesti kar nekaj sprememb pri organizaciji pouka. Ker imajo na šoli veliko otrok, katerih prihod v in iz šole je odvisen od organiziranih šolskih avtobusnih prevozov, so pouk organizirali na način, da pričenjajo učenci 4. in 5. razredov s poukom že ob 7.30 uri, da lahko učence po zaključenem pouku tudi v čim krajšem možnem času vrnejo domov. V primerjavi s tem ni časovnih sprememb pri jutranjem varstvu in podaljšanem bivanju, še vedno sta oba organizirana od 7. do 16. ure, z razliko, da so oblikovali iz učencev t. im. »čiste skupine«, v katerih otroci ostajajo skupaj od prihoda do odhoda iz šole, kar pa je terjalo kadrovske prerazporeditve in zamik delovnega časa pri posameznih učiteljih.

Sicer je pouk organiziran na način vzpostavljenih mehurčkov, da učenci vseh oddelkov ostajajo v eni učilnici in se ne selijo iz razreda v razred. Prav tako bodo učenci v matičnih učilnicah tudi malicali, medtem ko so pri kosilih uvedli režim, da učitelj pelje učence iz enega razreda skupaj na kosilo in da ti sedijo skupaj za določenim omizjem, seveda pa navedeno pomeni, da bodo skupine pri kosilu z zamikom, torej brez mešanj.

Spraševanj in drugih preverjanj znanj po priporočilih Zavoda za šolstvo in resornega ministrstva ne bo ne v tem in tudi še ne v prihodnjem tednu, je še povedala Repšetova, saj je potreben čas, da učitelji pridobijo celovitejšo sliko o tem, koliko snovi so učenci osvojili skozi pouk na daljavo, katere snovi so tiste, ki jih potencialno povzročajo vrzeli pri razumevanju, zato bodo dva tedna posvetili v prvi vrsti ponavljanju in utrjevanju snovi. Seveda pa so učitelji izredno veseli ponovne vrnitve vseh učencev v šolo, veselja pa ob našem obisku nekaj oddelkov  na šoli tudi niso skrivali učenci, saj so mnogi med njimi svoje sošolke in sošolce ter razrednike po štirih mesecih prvič videli v živo.

B. M.
« Nazaj na seznam