Časopis za pokrajino Posavje
5.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Osveščanje mladih o gluhoti in naglušnosti

Objavljeno: Sobota, 23.11.2019    Rubrika: NOVICE Sporočilo
IMG-0905

V MC Sevnica je potekala delavnica o osveščanju mladih o življenju ter doživljanju gluhih in naglušnih.

V torek, 19. 11. 2019, smo v prostorih Mladinskega centra Sevnica organizirali druženje mladih s predstavnico Društva gluhih in naglušnih Posavja. Namen dogodka je bil predvsem osveščanje mladih o življenju in doživljanju gluhih in naglušnih. Predstavnica društva, Urška Kozole, nam je predstavila osnove znakovnega jezika, udeleženci pa so se lahko naučili znakovne abecede, osnovnega bontona v kretnjah in nekaj enostavnih besed (mama, oče, rad te imam, prijatelj ipd).

Gluhost je po oceni Svetovne zdravstvene organizacije ena najtežjih invalidnosti. Po grobi oceni naj bi znakovni jezik v Sloveniji uporabljalo približno 1000 ljudi (ZGN Slovenije, 2019). Naša sogovornica iz Društva gluhih in naglušnih Posavje pa je predstavila tudi lastno osebno izkušnjo o tem, kaj zanjo pomeni biti gluh in kako se sooča z vsakodnevnimi izzivi, ki jih prinaša invalidnost. Predstavila nam je tudi, kako ji življenje olajšuje polžev vsadek, s pomočjo katerega lahko sliši.

Na srečanju smo na izkustven način z mladimi razbijali strahove glede komunikacije z gluhimi in tudi predsodke o tem, kaj pomeni biti brez sluha. Osveščevalna aktivnost je potekala v okviru konzorcija »Močni, povezani in učinkoviti - za večjo vključenost vseh«, ki ga oblikujejo nevladne organizacije iz Posavja (Družinski inštitut Zaupanje, Društvo gluhih in naglušnih Posavje, LIJAmedia – zavod za medijsko produkcijo in izobraževanje ter Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli), ki ga sofinancira Ministrstvo za javno upravo.

V mesecu januarju pa vas lepo vabimo, da se nam pridružite pri podobni delavnici, kjer se bomo preko branja pravljic naučili še kakšno kretnjo znakovnega jezika. Več informacij o aktivnosti preko e-pošte: vgc.posavje.sevnica@gmail.com in na telefonski številki 041/772-245.

Vir: Družinski inštitut Zaupanje, Katja Kugler, foto: Damijan Ganc 
« Nazaj na seznam