Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Oživelo je gradbišče za prizidek h knjižnici

Objavljeno: Petek, 14.08.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0073

Pogled na izkopavanje gradbene jame

V starem mestnem jedru Krškega je znova oživela izgradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice Krško. Po zaključenih arheoloških izkopavanjih trenutno poteka izkop gradbene jame in gradnja temeljev, sledi napeljava komunalnih vodov do objekta – ogrevanje, voda, elektrika.

Naložba naj bi bila po načrtih zaključena v letu 2023, vrednost pogodbe za izgradnjo prizidka znaša 4,4 milijona evrov. Občina bo sredstva zagotovila iz proračuna, 380.000 evrov so uspeli počrpati iz Eko sklada. Z naložbo bo Valvasorjeva knjižnica Krško pridobila dodatnih 1600 kvadratnih metrov neto tlorisne površine prizidka, obnovljenih pa bo 1140 kvadratnih metrov površin.
DSC_0109

Maketa nove knjižnice (vir: Občina Krško)


Najprej prizidek, nato obnova obstoječe knjižnice

Gradnja prizidka Valvasorjeve knjižnice Krško in obnova obstoječe knjižnice je največja letošnja naložba v občini na področju kulture. Njena skupna vrednost znaša okoli 7 milijonov evrov, potekala pa bo v dveh fazah, in sicer najprej gradnja prizidka, nato pa obnova obstoječe knjižnice in samostanskega dela. Lansko jesen so se začela arheološka izkopavanja na območju gradnje prizidka, gradbeno dovoljenje za izgradnjo prizidka pa je bilo pridobljeno v lanskem januarju. Prizidek naj bi bil po terminskem planu zaključen v letu 2022, obnova obstoječega dela pa v 2023.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»