Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Označili, do kod je leta 2010 segla narasla Sava

Objavljeno: Ponedeljek, 01.06.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Mestni muzej Krško-postavitev visokih oznak-ARSO-KZH (27)

Učenec krške šole je na zemljevidu označil lokacijo nove oznake.

Ob današnjem mednarodnem dnevu reke Save so pred Mestnim muzejem Krško postavili oznake visokih voda, ki opominjajo, do kje je ob katastrofalni poplavi 19. septembra 2010 segla reka Sava. Gre za akcijo, ki jo od leta 2014 izvajata Agencija RS za okolje in Komisija za hidrogeografijo pri Zvezi geografov Slovenije.

Kot je uvodoma povedala direktorica Kulturnega doma Krško, pod katerega okriljem deluje Mestni muzej, Darja Planinc, gre za prvi javni dogodek v njihovi ustanovi po koncu epidemije. Spomnila je, da je voda sicer nujno potrebna za naše življenje, a zna biti v svoji sili in ihti tudi zelo uničujoča, kakršna je bila pred slabim desetletjem le pol leta po odprtju krškega mestnega muzeja. »Prav je, da obeležujemo takšne dogodke.
MMK poplava 2010

Fotografija poplavljenega muzeja leta 2010 (foto: arhiv PO)

Tudi v Mestnem muzeju Krško bomo čez čas na ta dogodek pogledali z muzejskega vidika in ga primerno predstavili,« je še dodala in izrazila veselje, da so se pri dogodku povezale ustanove, ki skrbijo za odgovorno upravljanje z vodami.
 
Krški župan mag. Miran Stanko je prav tako spomnil, da Krško že stoletja živi z reko Savo, ki mu je po eni strani ponudila veliko priložnosti, po drugi strani pa je bila včasih »nagajiva« in ga občasno poplavljala. Projekt HE na spodnji Savi je močno posegel v strugo reke Save in jo reguliral ter omogočil ne samo energetsko izrabo reke, ampak izboljšal tudi poplavno varnost krajev in ljudi ob njej. Čeprav v zadnjih letih Sava ni bila več tako visoka, da bi lahko preverili, ali protipoplavni zidovi držijo, verjame, da je tako.
MMK-oznake prave (1)

Oznaka pred vrati Mestnega muzeja Krško

»Z dobrim sodelovanjem z vodarji in gradbinci smo uspeli doseči, da je poplavna varnost zagotovljena,« je poudaril in zaključil: »Upam, da bomo lahko Savo opazovali kot reko, ki prinaša življenje, ne pa kot reko, ki nam življenje uničuje.«
 
Akcijo postavljanja visokih oznak sta predstavila dr. Peter Frantar z ARSO in Marjan Jarnjak iz Komisije za hidrogeografijo. Kot je povedal Frantar, je namen akcije povezovanje lokalnega okolja z državnimi ustanovami: »Z akcijo poskušamo ozaveščati in izobraževati lokalno okolje ter hkrati lokalno znanje prenesti na državni nivo, da se na mestu samem pokaže, do kje je nekoč segla gladina poplavne vode. Kljub vsem protipoplavnim ukrepom se moramo zavedati, da so poplavne vode bile, so in vedno bodo, upamo le, da jih bo čim manj.« V Sloveniji so postavili že blizu 60 tovrstnih oznak (nekaj tudi v Posavju), postavljajo pa jih tudi na mejnih rekah s Hrvaško. Jarnjak je opozoril, da pri sobivanju človeka z vodo včasih ni dovolj, da le postavljamo jezove in zidove, ampak moramo vodi, kjer je možno, dati prostor. V zadnjih 100 letih smo namreč v Donavskem bazenu pozidali več kot 80 % poplavnih površin.
 
Nekaj vtisov o reki Savi in življenju z njo so predstavili še učenci in učenke OŠ Jurija Dalmatina Krško, katere predstavnik je na zemljevid oznak visokih voda prilepil lokacijo oznake na stavbi krškega mestnega muzeja. O širšem, mednarodnem povezovanju v porečju reke Save so nekaj povedali Mitja Bricelj z Ministrstva za okolje in prostor ter predstavnika Mednarodne komisije za Savski bazen Dragan Zeljko in Samo Grošelj, dogodek pa je povezovala Florjana Ulaga iz ARSO.
 
P. P., foto: P. P. in A. Radkovič
« Nazaj na seznam