Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Parada učenja: ​»Znanje in učenje izboljšujeta naše življenje«

Objavljeno: Četrtek, 25.05.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_2721

Ob stojnicah se je zbralo lepo število obiskovalcev.

Ploščad pred Kulturnim domom Krško oz. na Trgu Matije Gubca je bila v sredo popoldne prizorišče osrednjega dogodka Tednov vseživljenjskega učenja v Posavju – Parade učenja.

Na Ljudski univerzi Krško že 28. leto koordinirajo Tedne vseživljenjskega učenja v Posavju, pri čemer letos z njimi sodeluje 53 organizacij, ki bodo v času od 15. maja do 18. junija pripravile kar 188 prireditev. Osrednji dogodek je Parada učenja, letošnja je 11. po vrsti, poleg Krškega pa so podobni dogodki pod okriljem Andragoškega centra Slovenije in ob sofinanciranju Ministrstva za vzgojo in izobraževanje potekali še v 19 krajih v Sloveniji. »Na Paradi učenja z nami sodeluje 30 organizacij, ki na stojnicah predstavljajo svojo izobraževalno in drugo ponudbo,« je povedala direktorica LU Krško Nataša Kršak.
DSC_2685

Podžupanja Brigita Piltaver Imperl in direktorica LU Krško Nataša Kršak

Letos se s kampanjo v Tednih vseživljenjskega učenja pridružujejo evropskemu letu spretnosti, zato promovirajo predvsem pridobivanje poklicnih in drugi spretnosti. Na stojnicah so tako poleg izobraževalnih ustanov (fakultet in srednjih šol) sodelovale tudi organizacije, ki se ukvarjajo z mladimi, z osebami s posebnimi potrebami itd., Posavska potujoča knjižnica je pripeljala Bibliobus, PGE Krško je predstavila delo reševalca na divjih vodah, potapljača in gasilca specialista vrvne tehnike, Zdravstveni dom Krško je sodeloval z zdravstveno-preventivnimi vsebinami, OZ Rdečega križa Krško s prikazom oživljanja in prve pomoči …, skratka, ponudba za vedoželjne je bila res pestra.
 
DSC_2734

Na prireditvi je sodelovalo tudi Društvo Šola zdravja.


Po glasbenem 'ogrevanju' harmonikarjev Glasbene šole Krško je sledila kratka otvoritvena slovesnost, ki jo je povezovala Klara Eva Kukovičič. Zbrane je pozdravila Nataša Kršak ter sodelujočim zaželela veliko obiskovalcev, slednjim pa veliko dobre volje ob nabiranju novega znanja. V imenu Mestne občine Krško se je prireditve udeležila podžupanja Brigita Piltaver Imperl in poudarila pomen vseživljenjskega učenja, ki je »ključno za osebno, poklicno in družbeno rast posameznika«, še zlasti v hitro spreminjajoči se sodobni družbi. »Saj poznate pregovor: Celo življenje se učimo, pa še neumni umremo,« je zaključila. Predstavnik Andragoškega centra Slovenije Darijan Novak pa je dejal, da so ljudje, ki se učijo, samozavestni, znajo nastopati in kaj povedati, obenem pa so skromni, saj vedo, da se imajo še ogromno za naučiti. »Zakaj to počnemo? Ker vemo, da znanje in učenje izboljšujeta naše osebno in poklicno življenje ter naše življenje v skupnosti,« je poudaril ter prizorišče prepustil Društvu Šola zdravja, ki je prikazalo vsakodnevno jutranjo vadbo po metodi 1000 gibov.
 
P. P.
 
#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»