Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Pester Evropski teden mobilnosti

Objavljeno: Četrtek, 14.09.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0598

Janez Kerin

Pod geslom Varčne poti se prihajajočo soboto, 16. 9., uradno pričenja vseevropski projekt Evropski teden mobilnosti (ETM). Mestna občina (MO) Krško se mu pridružuje že 15. leto, aktivnosti, prireditve in pridobitve, ki se bodo v petih dneh zvrstile, pa so na današnji tiskovni konferenci predstavili župan Janez Kerin, koordinatorka ETM Alenka Laznik. Helena Žulič, vodja Centra za krepitev zdravja ZD Krško, predsednik Komisije za evropske pešpoti v Sloveniji Jože Prah ter vodja Oddelka za gospodarsko infrastrukturo na MO Janja Špiler.

DSC_0600

Janja Špiler

Župan Janez Kerin je uvodu poudaril, da si MO Krško v skladu s Celostno prometno strategijo prizadeva spodbuditi prebivalstvo k različnim oblikam aktivne mobilnosti in tako iz zdravstvenega, kot okoljskega vidika spodbuja hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa, souporabo vozila ipd. V ta namen postopoma tudi infrastrukturno opremlja območja mestne občine, pri čemer je izpostavil v začetku poletja dokončano kolesarsko povezavo med Krškim in Kostanjevico in v sodelovanju z Direkcijo za infrastrukturo načrtovano ureditev kolesarske povezave Brestanica-Veliki Dol-Koprivnica-Kozje, ki je še v postopku urejanja lastniških razmerij zemljišč ob načrtovani trasi.

Enosmerna obvoznica, posodobitev železniške infrastrukture

DSC_0589

Alenka Laznik

V zaključni fazi je tudi 2. faza obnove CKŽ skozi mesto od Lidla do Stop Shop centra; ob prenovljenem cestnem telesu bodo prav tako urejene pohodne in kolesarske povezave, v nadaljevanju obnove, ki bo na glavni in najdaljši cesti skozi mesto potekala ob starem mestnem jedru, pa je Janja Špiler omenila, da je bilo pri navedeni ureditvi izdelanih več možnih prometnih študij. Ena izmed teh, ki je prišla v ožji izbor za realizacijo, se nanaša na uvedbo enosmernega prometa po krški obvoznici, polovico katere bi bilo namenjene za ureditev parkirnih površin, ki jih primanjkuje. Sicer bo v prihodnjem letu dokončana tudi ureditev večnamenske poti v sklopu rekonstrukcije Ceste na ribnik v Brestanici, že spomladi pa naj bi stekla tudi dela pri temeljiti prenovi železniške infrastrukture, ki poleg obnove železniške postaje na Vidmu zajema tudi obnovo tirov, peronov, gradnjo podhoda idr., je še med drugim povedal Kerin.

DSC_0590

Helena Žulič

Če se povrnemo na ETM, bo letošnji po besedah koordinatorke Alenke Laznik predvsem osredotočen na zmanjševanje rabe energije v prometu pa tudi na odstranjevanje ovir na površinah za pešce in kolesarje. ETM v Krškem sovpada tudi z Evropskim tednom športa, v sklopu katerega se že vrstijo prireditve. Zvrstili sta se že okrogla miza na temo Šport za življenje in Športfešta na OŠ Jurija Dalmatina, od jutri, ko bo v jutranjih urah uradno odprt ETM v Mestnem parku Krško, pa se bo v organizaciji različnih izvajalcev do 23. 9. zvrstilo še 30 prireditev. Te so sestavljene tako iz telesnih aktivnosti za zainteresirane udeležence (jutranja vadba, pohodništvo, kolesarjenje) kot iz predavanj, delavnic za različne starostne ciljne skupine, bralnih prireditev, predstavitve projektov idr.

Celoten program prireditev ETM: TUKAJ

Center za krepitev zdravja odpira vrata; dvodnevni pohod Evropopotnikov

DSC_0592

Jože Prah

Jutri, 15. 9., bo v dopoldanskih urah odprt Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Krško. Center zdravja, kot je povedala njegova vodja Helena Žulič, bo deloval kot samostojna enota v sklopu Zdravstvenega doma Krško, vendar na dislocirani lokaciji, to je na naslovu CKŽ 137 b (nasproti BS Petrol). Tudi v centru se aktivno pridružujejo ETM z izvedbo tako gibalnih kot prehranskih delavnic, več na spletni povezavi TUKAJ. ETM se bo zaključil z dvodnevnim srečanjem Evropopotnikov v okviru Posavskega festivala pohodništva, zaključna prireditev pa bo potekala 23. 9. na Zdolah, je povedal Jože Prah, kjer pričakujejo okoli 100 pohodnikov iz Slovenije in tujine. Pohodnikom, ki so v celoti prehodili vsaj eno izmed Evropskih pešpoti, bodo podelili priznanja. Prvi dan (22. 9.) srečanja bo pohod potekal od Šentjerneja do Kostanjevice, drugi dan, ko se prireditev tudi zaključi na Zdolah, pa bo pohod potekal po Evropski pešpoti E7, to je skozi Krakovski gozd do Krškega in zatem Zdol. Evropska pešpot sicer povezuje 30 evropskih držav.

B. M.
« Nazaj na seznam
»