Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

PGD Krmelj obeležilo 90 let delovanja

Objavljeno: Sobota, 02.11.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
90 let PGD Krmelj (42)

PGD Krmelj je 90 let delovanja društva obeležilo s slavnostno sejo ter z novim vozilom za hitre intervencije.

PGD Krmelj, ki je del Gasilske zveze Sevnica, je 26. oktobra v gostišču Prehrana pri Marjani s slavnostno sejo in prevzemom novega vozila GVGP-1 Ford transit 4x4 obeležilo 90. obletnico delovanja.

POŽAR POVOD ZA USTANOVITEV GASILSKE ENOTE

90 let PGD Krmelj (96)

Domen Petre in Jan Martinčič sta se včlanila v krmeljsko gasilsko društvo še pred vstopom v osnovno šolo.

Začetki gasilstva v Krmelju segajo v leto 1929, ko je bila zaradi požara v takratni separaciji rudnika ustanovljena gasilska enota. Člani so bili v glavnem delavci rudniške remontne delavnice, ki so imeli težave z nabavo ustreznega gasilskega orodja, kajti lastnik rudnika ni imel veliko posluha za potrebe gasilcev. Enota ni imela niti lastnih prostorov. Med vojno je bilo delo gasilske enote prekinjeno in pogorela je tudi vsa dokumentacija s požigom separacije. Leta 1949 se je z obnovo rudnika izoblikovala nova gasilska četa in leto kasneje je le-ta imela tako člansko kot mladinsko desetino in desetino članic. Danes je PGD Krmelj, ki ga vodi Edvard Jankovič, poveljuje pa mu David Gambeta, pomemben člen GZ Sevnica.

PRIZNANJA OB JUBILEJU

Ob jubileju so se v PGD Krmelj razveselili novega, sodobnega vozila z opremo, ki omogoča hitro in učinkovito intervencijo v primeru požara ali prometne nesreče. Vozilo je blagoslovil župnik Jože Kohek iz Tržišča, ključe vozila je prevzel član PGD Krmelj Anže Martinčič. Za nakup vozila so v društvu dalj časa varčevali, a pomagali so tudi številni donatorji – GZ Sevnica, Občina Sevnica, KS Krmelj, podjetja in posamezniki, ki so se jim krmeljski gasilci na slavnostni seji zahvalili s posebnim spominkom in pisno zahvalo, medtem ko so vsem gasilskim društvom v sevniški občini podelili spominske zahvale. Predstavnik Gasilske zveze Slovenije Janez Bergant je podelil PGD Krmelj visoko gasilsko odlikovanje – plamenico I. stopnje GZ Slovenije. Predsednik GZ Sevnica Vinko Knez je društvu za 90 let delovanja podelil priznanje sevniške gasilske zveze, župan Srečko Ocvirk pa je krmeljskemu gasilskemu društvu predal listino Občine Sevnica.

Slovesen dogodek, ki so se ga udeležili tudi vsi praporščaki vseh 15 gasilskih društev v sevniški občini, so z nastopom popestrili učenci GŠ Sevnica, moška vokalna skupina Lira in učenke ter učenci OŠ Krmelj. Dogodek je povezovala Ines Colner.

S. R.


 
« Nazaj na seznam