Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

PGD Poklek obeležilo 50 let delovanja

Objavljeno: Ponedeljek, 19.08.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
50 let PGD Poklek (84)

PGD Poklek je na posebni slovesnosti obeležilo 50 let delovanja.

Minulo soboto je PGD Poklek, ki je del Gasilske zveze Sevnica, na prostoru pred domačim gasilskim domom na Pokleku nad Blanco obeležilo 50. obletnico delovanja. Pred osrednjo slovesnostjo je potekalo gasilsko tekmovanje za pokal Gračke gore, od 20. ure dalje pa gasilska veselica z ansamblom Boršt.

ZAČETKI GASILSTVA NA POKLEKU NAD BLANCO

50 let PGD Poklek (93)

Župan Srečko Ocvirk, ki je bil slavnostni govornik, je predsedniku PGD Poklek Gregorju Mirtu predal ob visokem jubileju društva listino Občine Sevnica.

Na Pokleku so krajanke in krajani želeli imeti svojo gasilsko obrambo, čeprav jo je opravljalo Gasilsko društvo Blanca, a le-to je bilo oddaljeno od Pokleka najmanj 5 km, v najbolj odročnih krajih pa tudi 10 km. Ceste so bile v tistih časih v zelo slabem stanju, prevozno sredstvo pa konjska vprega, tako da je bilo zelo težko priti v kratkem času na požarišče ter pomagati reševati ljudi in premoženje. To je bil vzrok, da se je na pobudo Karla Petana, Franca Martinkoviča in Franca Cizerleta novembra 1964 ustanovila gasilska desetina Pokleka in Selc, ki je delovala do leta 1969, nato je bilo ustanovljeno prostovoljno gasilsko društvo ter postalo pomemben in enakopraven del Gasilske zveze Sevnica. »Pol stoletja ni kar tako, sploh pa ne za tako majhno društvo, kot je naše,« je dejal predsednik PGD Poklek Gregor Mirt in nadaljeval, da njihova majhnost ni ovira za to, da ne bi uredili prostorov, nabavili opreme in zgradili močno gasilsko jedro, ki povezuje celotno skupnost. Ob jubileju so na 150 straneh izdali tudi kroniko, ki jo je uredil David Ločičnik.

V PGD POKLEK SKRBIJO ZA PODMLADEK

50 let PGD Poklek (71)

Za dodatno dobro razpoloženje so poskrbeli članice in člani KD Poklek, ki ga vodi Mateja Strnad, duhovito besedilo za skeč pa je sestavila Ana Kozinc.

Predsednik Gasilske zveze Sevnica Vinko Knez je v svoj pogovor vtkal zahvalo za dosedanje dobro opravljeno delo ter pohvalil delovanje društva, ki dosega odlične rezultate tudi na gasilskih tekmovanjih. »Zavedati pa se moramo, da le dobro usposobljeni gasilci s primerno opremo lahko kljubujemo zahtevam in izzivom današnjega časa, zato načrtujemo posodabljanje gasilske opreme in eden od načrtov je zamenjava vaše starejše avtocisterne z vozilom nekoliko novejšega letnika,« je še dodal. Predstavnica Gasilske zveze Slovenije in predsednica Gasilske zveze Krško Ana Somrak je spomnila na letošnjo 150-letnico gasilstva na Slovenskem in osrednjo prireditev, ki bo potekala 8. septembra v Metliki, leta 2021 pa bo v Celju potekala gasilska olimpijada, na kateri pričakujejo okoli 2500 tekmovalk in tekmovalcev. V imenu brežiške izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje je zbrane nagovorila ter čestitala za visok jubilej ter se zahvalila za vsa dosedanja sodelovanje Sergeja Bizjak, delovanje prostovoljnega gasilskega društva pa je pohvalil tudi predsednik KS Blanca Marjan Ločičnik.

Sevniški župan Srečko Ocvirk, ki je bil osrednji govornik na slovesnosti, je izpostavil pomen in vlogo, ki jo imajo v sistemu zaščite in reševanja gasilke in gasilci ter prostovoljna gasilska društva. Pohvalil je delovanje PGD Poklek, ki ima lasten gasilski dom, primerno tehniko, opremo in znanje, da lahko »odgovarja na izzive v gasilstvu«. Poudaril je tudi njihovo skrb za podmladek, saj se v PGD Poklek lahko pohvalijo z najmočnejšo skupino mladih gasilk in gasilcev v okviru GZ Sevnica, ki na tekmovanjih posegajo po najvišjih mestih. Ob visokem jubileju je PGD Poklek prejelo gasilsko plamenico III. stopnje, priznanje GZ Sevnica in listino Občine Sevnica.

Prijeten in slovesen dogodek, ki so se ga udeležili tudi vsi praporščaki vseh 15 gasilskih društev v sevniški občini, sta popestrila KD Godba Blanški vinogradniki in Kulturno društvo Poklek, ki se je predstavilo z duhovitim skečem o reševanju mlade mačke, kajti gasilci vedno priskočijo na pomoč. Na pomoč in čestitke ob jubileju ter za požtrvovalnost in pripravljenost pomagati kadar koli in komur koli tudi iz uredništva Posavskega obzornika.

S. R.
 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte