Časopis za pokrajino Posavje
19.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Po sedmih letih izgradnje večnamenski dom odprl vrata

Objavljeno: Ponedeljek, 13.09.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
vecnamenski dom sp.stari grad - otvoritev (1)

Večnamenski dom v Sp. St. Gradu bo zaživel, ko ga bodo zapolnili z vsebinami

Predsednik sveta Krajevne skupnosti Spodnji Stari Grad – Spodnja Libna Andreas Repše, podžupan občine Krško Vlado Grahovac in predsednik uprave družbe Kostak Miljenko Muha so minulo soboto popoldan uradno namenu predali večnamenski dom v Spodnjem Starem Gradu, pri katerem so v znak sodelovanja in povezovanja zasadili tudi tri drevesa.

vecnamenski dom sp.stari grad - otvoritev (45)

Pred prerezom otvoritvenega traka so Andreas Repše, Vlado Grahovac in Miljenko Muha simbolično zasadili tri drevesa

Investicija, ki naj bi v skupni vrednosti znašala nekaj prek 400.000 evrov, je rezultat pri projektu sklenjenega partnerstva, je povedal predsednik krajevne skupnosti Andreas Repše, pri čemer je družba Kostak na podlagi Sporazuma o izpolnitvi zavez zaradi nadgradnje Centra za ravnanje z odpadki Spodnji Stari Grad financirala izgradnjo objekta do 3. gradbene faze, občina Krško in KS pa sta zagotovili postopno dokončanje del s sredstvi iz občinskega in krajevnega proračun: »Objekt je zgrajen iz dveh pomembnejših prostorov, to je velike in male dvorane. Prva bo služila za izvedbo prireditev in srečanja ter aktivnosti za različne interesne skupine, medtem ko bo mala dvorana služila predvsem za sestanke KS.« Poleg tega se v objektu, katerega uporabne površine so enake številu občin v Sloveniji, dodaja Repše, saj te znašajo 212 m2, nahajajo še sanitarni prostori in majhna, a sodobno opremljena kuhinja. Repše je izrazil prepričanje, da so s tem uspeli zagotoviti pogoje za dober razvoj društvenega delovanje v kraju tako sedanjim kot prihodnjim generacijam vaščank in vaščanov z območja krajevne skupnosti, ki je sicer po številu prebivalstva in površini najmanjša krajevna skupnost na območju občine Krško.

Miljenko Muja, predsednik uprave družbe Kostak, je ob tem za naš časopis povedal, da mineva pravljičnih sedem let od položitve temeljnega kamna za izgradnjo večnamenskega doma, pri čemer so v družbi z občino Krško pristopili k sofinaniranju investicije iz naslova sobivanja krajank in krajanov z dejavnostjo Centra za ravnanje odpadkov, ki se nahaja na območju krajevne skupnosti.
vecnamenski dom sp.stari grad - otvoritev (37)

Sokrajanke in sokrajani so se Andreasu Repšetu za prizadevanja za in pri izgradnji doma in vodenje KS zahvalili s sliko doma in cvetjem

»Resda smo v teh letih imeli vzpone in padce, a smo vselej uspeli vzpostaviti korektno sodelovanje z občankami in občani in si prizadevali kar se da v hitrem času rešiti vse njihove pripombe. Naša želja je, da bi objekt res služil namenu in da bi ga koristile vse generacije vaščanov.« Ob tem je Muha izrazil upanje, da bi v družbi Kostak uspeli do konca leta 2022 zgraditi in predati namenu nov center za ravnanje z odpadki, za katerega so že oddali vlogo za gradbeno dovoljenje: » V novo načrtovanem objektu bodo vsi prepeljani odpadki v Center ta ravnanje z odpadki pod streho, s čimer se bodo minimalizirali vsi vplivi na okolje, kar bo prispevalo k višji kakovosti življenja krajanov.«

Pred samim uradnim dejanjem rezanja otvoritvenega traku so mladi krajani na drogovih dvignili slovensko in občinsko zastavo ter zastavo evropske unije, ki so jim jih izročili poslanec v DZ RS Dušan Šiško, podžupan občine Vlado Grahovac in Miljenko Muha iz družbe Kostak, žal pa je na četrtem drogu, namenjeni zastavi KS, zaplapolal namesto krajevne zastave žalni prapor, saj je tega dne izgubil bitko z življenjem izgubil njihov sokrajan, spominu katerega so se navzoči poklonili z minuto molka. Sicer so slovesni ton prireditvi, po kateri je sledil ogledov prostorov in pogostitev krajanov, poleg govorcev in župnika Janeza Turineka, ki je blagoslovil objekt,  z instrumentalnimi nastopi prispevali izvrstni mladi instrumentalisti, pri čemer večina nastopajočih tudi biva na območju KS Sp. St. Grad – Sp. Libna, že uvodu pa je slovensko himno zapel priznan slovenski basist Janko Volčanšek, prav tako domačin Sp. St. Grada, medtem ko sta vezni tekst spretno skozi prireditev prepletala Jernej Repše in Nikita Stergar.

B. M.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

13.12.2020 | Redakcija

Pravica do ribolova in krivolov

05.05.2020 | Redakcija

140-letnica v dobri kondiciji