Časopis za pokrajino Posavje
3.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Požar v naravi gasili tudi s helikopterjem

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Požar v naravi gasili tudi s helikopterjem

Včeraj je Gasilska zveza Brežice na območju Župelevca in Slogonskega izvedla taktično vajo »Požar v naravi«. Namen vaje je bil preveriti sistem alarmiranja gasilskih enot (GE), ugotoviti odzivni čas članov GE, čas prihoda GE, usposobljenost poveljniškega kadra in gasilcev, preveriti izpravnost gasilske opreme in tehnike ter postopek aktiviranja helikopterja SV za gašenje v naravnem okolju.

Vaja je predpostavljala, da je zaradi sežiganja plevela in malomarnosti lastnika prišlo do travniškega požara, ki ga lastnik in njegov delavec nista mogla pogasiti. Lastnik je zato poklical ReCO Brežice in obvestil o travniškem požaru, ki se širi v gozd. Izvedla se je vaja gašenja v naravnem okolju. Na vaji so sodelovale aktivirane GE GZ Brežice, ki niso vedele točnega termina vaje, in helikopter 15. polka SV. Poleg najbližjih, PGD Župelevec in Kapele, so bila aktivirana tudi PGD Rakovec, Veliki Obrež in Bizeljsko, za pomoč pri dobavi požarne vode so poskrbela PGD Stara vas, Mali Obrež, Dečno selo, Loče, Rigonce, Orešje, Križe, Mostec, Globoko, Bukošek, Sela, Gabrje, Spodnja Pohanca, Krška vas, Sobenja vas, Pirošica, Pišece, Mihalovec, Brežice okolica, Cerina, Sromlje in Brežice, v pripravljenosti na sedežu GZ Brežice pa so bila tudi PGD Brežice, Cerklje ob Krki, Skopice, Obrežje in Velika Dolina. Do prihoda poveljnika GZ Brežice Darka Leskovca je vajo vodil poveljnik GE PGD Župelevec in poveljnik sektorja Kapele Ivan Rožman, operativni vodja vaje pa je bil namestnik poveljnika GZ Brežice Herman Premelč.

Sredi travnate površine so postavili bazen in ga napolnili z vodo, ki jo je helikopter SV s pomočjo viseče košare nekajkrat zajel in gasil požar v naravnem okolju. Cilj vaje je bil usposobiti gasilske vodje za vodenje enote in enot v primeru požara v naravi, organizacijo sprejemnih mest, koordinacijo dela pri gašenju s helikopterjem in v Štabu poveljstva intervencije ter zagotavljanje zadostne količine požarne vode. Prav tako je bil cilj usposobiti gasilce za posredovanje v primeru požara v naravi: za izvajanje napadov in dobavo vode s pomočjo motornih brizgaln - relejni sistem.

Vajo so si med drugim ogledali tudi župan Ivan Molan, predsednik GZ Brežice Mihael Boranič in poveljnik regije Posavje Gašper Janežič.

R. R.

« Nazaj na seznam
»