Časopis za pokrajino Posavje
24.09.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Počastili spomin na pred 80 leti padle prve krške borce

Objavljeno: Nedelja, 01.08.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
zbv_nob_brezice_komemoracija_gozd_dobrava (40)

Spominska slovesnost je potekala pri lovskem domu LD Brežice na robu gozda Dobrava pri Bukošku.

Pri lovskem domu LD Brežice v gozdu Dobrava pri Bukošku je na zadnji julijski dan potekala vsakoletna spominska slovesnost v spomin na ustreljene borce Krške partizanske čete. Na njej sta Breda Videnič Kuplenik in Ida Ostrelič prejeli srebrno plaketo Zveze združenj borcev NOB Slovenije.

30. julija je minilo 80 let od poboja talcev prve krške čete, katerih svojci so bili tudi prisotni na komemoraciji. Spomin nanje so počastili z minuto molka. Krško partizansko četo so sestavljali: Franc Preskar, Jože Graber, Peter Jernejec, Milan Kaplan, Anton Preskar, Rajko Kastelic, Zdenko Kaplan, Franc Kastelic in Rado Kaplan, enaka usoda kot prve krške borce je doletela tudi Ivanko Uranjek - Angelco, ki je bila sicer kurirka.
zbv_nob_brezice_komemoracija_gozd_dobrava (62)

Prejemnici srebrne plakete ZZB NOB Slovenije Breda Videnič Kuplenik (levo) in Ida Ostrelič

Ko je nemški okupator leta 1941 zasedel Krško, se je sestala skupina skojevcev in komunistov, ki je sklenila, da se mu bo z orožjem v roki zoperstavila, vendar jo je okupator uničil že v začetku njenega delovanja. Nemški policiji je 29. julija 1941 zaradi pomanjkanja previdnosti in neizkušenosti članov skupine ter izdajstva uspelo skupino obkoliti in zajeti v gozdu Rore nad Krškim. Deset ujetih članov skupine, devet fantov in eno dekle, so obsodili na smrt. V ranem jutru 30. julija 1941 so streli v gozdu Dobrava pri Brežicah uničili deset mladih življenj. Usmrtitev so Nemci še isti dan razglasili z velikim plakatom. Na krajih, kjer so bili člani skupine zajeti in ustreljeni, stojita spomenika padlim krškim borcem, njihovi posmrtni ostanki pa počivajo na krškem pokopališču. V spomin padlim krškim borcem so leta 1971 pri OŠ Jurija Dalmatina Krško uredili park in odkrili spominsko obeležje (vir: Padli v ognju revolucije, Zveza ZB NOV Občine Krško, 1971).

Podeljeni srebrni plaketi ZZB NOB

zbv_nob_brezice_komemoracija_gozd_dobrava (22)

Minuta molka v spomin na usmrčene borce Krške partizanske čete

Predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Brežice, ki je bilo organizator proslave, Stane Preskar je dejal, da letos mineva 80 let, odkar so se naši predniki uprli okupatorju, zato se ne sme nikoli pozabiti na te pomembne dogodke iz preteklosti, kar je tudi ena izmed nalog borčevske organizacije, da ohranja spomin nanje in skrbi za prenos vrednot NOB na naslednje rodove. Ob tej priložnosti je skupaj s predsednikom pokrajinskega sveta združenj borcev za vrednote NOB Lojzetom Štihom za predano in uspešno utrjevanje zgodovinske resnice, vrednot in dosežkov narodnoosvobodilne borbe slovenskega naroda, spoštovanje žrtev in ohranjanje kulturne dediščine NOB ter vključevanje mladih rodov v uresničevanje programskih nalog zveze podelil srebrno plaketo Zveze združenj borcev za vrednote NOB Bredi Videnič Kuplenik in Idi Ostrelič, slednja že več kot 25 let skrbi tudi za program prireditve ob pohodu po poteh Brežiške čete.
zbv_nob_brezice_komemoracija_gozd_dobrava (86)

Slavnostni govornik Milan Gorjanc, član predsedstva ZZB NOB Slovenije


Gorjanc: Hočemo smrt resničnemu fašizmu, ki se rojeva v deželi na sončni strani Alp

Slavnostni govornik je bil Milan Gorjanc, član predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, ki je imel svoj nagovor že po zaključku programa, saj mu ni uspelo prav čas priti na prizorišče. Poudaril je, da so bili člani Krške partizanske skupine prvi usmrčeni Slovenci v okupirani Štajerski. "Prepuščam zgodovinarjem, zakaj Krška partizanska skupina ni četa. Zame kot vojaka je bila vojaška enota, ki se je zbrala zaradi oboroženega odpora, torej je bila partizanska četa," je izjavil, za zaključek pa velel: "Borci za vrednote NOB Krškega in Brežic, oživite spomin na prve upornike Posavja z oblikovanjem spominskih enot Brežiške partizanske čete in Krške partizanske čete. Sevniški borci že imajo tri spominske čete - Duletovo na Malkovcu, Robkovo na območju Bučke in Studenca ter Majcnovo v Šentjanžu. Mladi po letih in po srcu, stopite med borce spominskih enot. Ne smrt 'janšizmu', temveč smrt resničnemu fašizmu, ki se rojeva v deželi na sončni strani Alp, hočemo, da bo slovensko ljudstvo zaživelo svobodno. Smrt fašizmu - svoboda narodu!"
31. 07. 2021 (106)

Polaganje venca pri spomeniku padlim krškim borcem v gozdu Dobrava


Delegacija je med komemoracijo šla položit venec in svečo k spomeniku sredi gozda Dobrava, kjer so bili ustreljeni krški partizanski borci. Preskar je deklamiral dve pesmi Franca Živiča iz Globokega, Videnič Kuplenik pa pesem Franca Ogorevca iz Bukoška, ki je svoje spomine na poboj krških borcev zlil na papir. Svoje poglede na aktualno družbeno dogajanje je zaupal Jože Bračun. "Naj nam bodo pogum in smelost teh mladih ljudi, ki so dali življenja za nas, v tolažbo in upanje. Ne pozabimo nanje," je ob koncu povedala povezovalka Ida Ostrelič in dodala, da so vsi podatki o borcih Krške partizanske čete shranjeni v Mestnem muzeju Krško, ki se mu je zahvalila za pomoč in posredovano gradivo.

V programu so sodelovali članice in člani MePZ KUD Oton Župančič Artiče pod vodstvom Mihe Halerja, na harmoniki jih je spremljal Jože Žagar. Na prizorišču so bili tudi praporščaki, vojaška častna straža in pripadniki spominske Gorjanske čete na čelu s komandantom 1. spominskega dolenjskega partizanskega bataljona Milanom Krajncem.

R. R., foto: R. R. in M. Tokić

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

20.02.2020 | Sporočilo

Ribja jed na domačem krožniku

04.04.2019 | Oglas

Kako opremiti otroško sobo?