Časopis za pokrajino Posavje
17.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podelili diplome za najboljša vina brežiške občine

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Podelili diplome za najboljša vina brežiške občine

Občina Brežice in Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice sta včeraj v Mestni hiši Brežice pripravila uradno razglasitev rezultatov 1. ocenjevanja vin brežiške občine, izbrano pa je bilo tudi županovo vino.

1. ocenjevanje vin občine Brežice je potekalo 18. oktobra 2012 na Kmečkem turizmu Črpič-Svetnik v Gaju pri Veliki Dolini, komisija pa je določila najboljša vina brežiške občine. Kot je povedal brežiški župan Ivan Molan, je ta razglasitev najboljših vin zaključek in hkrati tudi krona projekta Vrata turizma destinacije Posavje, ki je bil zamisel bivše podžupanje Patricie Čular in katerega namen je bil turistom pobližje predstaviti celotno sliko Posavja in tudi mesto Brežice, skupaj z lokalnimi pridelovalci hrane in vin. Rdeča nit celotnega projekta je bila, da celotno Posavje in predvsem občino Brežice povezuje vino. Župan Molan je obenem omenil, da so imeli s projektom časovno stisko, saj je bilo po eni strani prezgodaj za oceno letnika vin 2012, po drugi strani pa malo pozno za letnik 2011. Kljub temu so projekt uspešno izpeljali, župan pa je bil tudi vesel tako številnega obiska na včerajšnji razglasitvi, kar po njegovih besedah kaže na to, da je ta projekt nekaj, kar si vsi skupaj želijo in ima dober obet za naprej.

Komisija je prejela 245 vzorcev vin iz občine Brežice, od tega je bilo 111 vzorcev vin s štajerske in 134 vzorcev z dolenjske strani. Ocenjevanje sta organizirali Društvo ljubiteljev bizeljčana in Društvo vinogradnikov Dolina-Jesenice, v imenu katerega je potek ocenjevanja opisal njegov predsednik Slavko Bizjak. Slednji je skupaj z županom Molanom v nadaljevanju podelil diplome vinogradnikom za najboljša vina.

Med štajerskimi so najvišje ocene prejela vina naslednjih vinogradnikov: Rajko Kovačič in Nujec – vina z Bizeljskega (beli bizeljčan PTP), Rajko Kovačič (rdeči bizeljčan PTP), Vina Varlec in Andrej Berkovič (bizeljsko belo), Vina Varlec (bizeljsko rdeče, modri pinot, rumeni muškat, traminec), Vladimira Zorenč in Branko Franc Jelčič (belo), Vina Keltis – Marjan Kelhar (rdeče, traminec), Blaž in Anton Zagmajster (beli pinot PTP), družina Najger (modra frankinja), Boštjan Lipej (zeleni silvanec), Vino Graben (gamet, sivi pinot, neuberger), Martina in Janko Matjašič (dornfelder, renski rizling), Vesna Kunej (laški rizling), Aleš Balon (sauvignon, rumeni plavec), Turistična kmetija Pudvoi – Darko Ogorevc (chardonnay) ter Mirko Faber (šipon PT). Med predikati je najvišjo oceno (19,00) dobilo vino traminec, suh jagodni izbor, letnik 2007, Blažova gorca – Martin Kovačič. Najvišje ocenjeni penini (17,60) sta bili »Chander« – Simon Pinterič in »Mario« – Vina Keltis – Marjan Kelhar.

Najvišje ocenjena dolenjska vina pa so bila: Milan Valek in družina Prah (cviček), Radovan Ivanšek (dolenjsko rdeče), Anton Ajster (modra frankinja, renski rizling), Berta Schutenberger (modra frankinja barrique, rosé), Zdenka Mirtek (modri pinot), Martinovi – Franc Tomše (mešano belo, laški rizling, sauvignon), Robert Jarkovič (traminec), družina Tomše – Globočice 2 (rumeni muškat), Mihael Kvartuh (chardonnay), Boštjan Geršak (dolenjsko belo), Bojan in Roman Kvartuh (žametna črnina), Franc Žibert (gamet), Bojan Kvartuh (mešano belo), Leopold Kerin (kraljevina) ter Jože Zobarič (muškatni silvanec). Najvišjo oceno predikata (18,83) je komisija podelila laškemu rizlingu, ki so ga pridelali Martinovi – Franc Tomše. Najvišjo oceno (18,10) je dobila penina Rudija Kosa.

Sledila je še razglasitev županovega vina, ki je postalo vino traminec, suh jagodni izbor, letnik 2007, Blažova gorca – Martin Kovačič. Ob tem je župan Molan dejal, da se dogovarjajo za poseben pravilnik, po katerem se bo v prihodnje določalo županovo vino in ki ga bodo sestavili s pomočjo vinogradnikov. Na naslednjem, 2. ocenjevanju vin brežiške občine, ki bo že letošnjega maja, bodo tako izbrali županovo vino lanskega letnika.

Razglasitev rezultatov najboljših vin so popestrili recitali Reneje Mihelič in Ivane Vatovec ter nastop harmonikarja Davida Hodeta. Po uradnem delu podelitve diplom, ki ga je povezovala Bojana Zevnik, je sledilo še skupno druženje ter pokušina zmagovalnih vin in vin iz mestne vinoteke.

R. R.

 

« Nazaj na seznam
»