Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podelili priznanja najlepše urejenim vasem in šolam v občini Brežice

Objavljeno: Četrtek, 29.09.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
otz_brezice_podelitev_priznanj_mdlg (49)

Prejemniki priznanj z ostalimi navzočimi na podelitvi

Občinska turistična zveza (OTZ) Brežice je ob svetovnem dnevu turizma v sredo pod večer v Mestni hiši Brežice podelila priznanja letošnjim najbolje ocenjenim vasem in šolam v brežiški občini v več kategorijah.

V sklopu projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna (MDLG) je ocenjevalna komisija v sestavi Milena Vranetič kot predsednica, Jože Lovenjak in Ana Kranjčič odločila, da v kategoriji vaških jeder prvo mesto pripada Pišecam in drugo Kapelam; v kategoriji vasi so najboljšo oceno dobile Črešnjice, na drugem mestu je Cerina in na tretjem Rakovec; med krajevnimi središči so prvo mesto zasedle Sromlje, za njimi pa sta se razvrstili Krška vas in Pečice; posebno priznanje so namenili Trnju – blokom; med osnovnimi šolami pa je najbolje ocenjena OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, na drugem mestu je OŠ Brežice ter na tretjem skupaj POŠ Kapele in OŠ Globoko. Priznanja so prevzeli: Anica Butkovič (Pišece), Robert Lubšina (Kapele), Matjaž Špiler (Črešnjice), Aleksander Bratanič (Cerina), Franc Vranetič (Rakovec), Sabina Ferenčak (Sromlje), Ivanka Germšek (Pečice), Duša Najvirt Jeličić z otroki (Trnje), ravnateljica Nuška Ogorevc (OŠ Maksa Pleteršnika Pišece), ravnateljica mag. Tamara Ogorevc (OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova – POŠ Kapele) in v. d. ravnateljice Zdenka Bregar Umek (OŠ Globoko). Pred posameznimi podelitvami po kategorijah so bile predvajane tudi video predstavitve nagrajenih krajev in šol, kar si lahko ogledate tukaj. Posnel jih je Davor Lipej.
otz_brezice_podelitev_priznanj_mdlg (35)

OTZ Brežice je posebno priznanje namenila blokovskemu naselju v Trnju.


Kot je povedala predsednica OTZ Brežice Branka Stergar, je namen ustanovitve svetovnega dneva turizma je osveščati mednarodno skupnost o vlogi turizma in njegovem vplivu na družbene, politične, gospodarske in kulturne vrednote ljudi po svetu. Omenila je, da ob tem dnevu, posvečenem turizmu, podeljujejo priznanja v sklopu projekta MDLG na občinski ravni, vsaka tri leta pa tudi na regijski, tako da slednja pride na vrsto spet drugo leto. Za njihove člane vsako leto organizirajo strokovno ekskurzijo, 27. septembra pa pred Mestno hišo Brežice postavijo tudi stojnico z lokalnimi dobrotami, s katero mimoidoče opozorijo, da je ta dan svetovni dan turizma.

V imenu občinske ocenjevalne komisije je Milena Vranetič dejala, da so kraji in vasi v brežiški občini lepo urejeni, ter navedla, da se na državnem nivoju v okviru projekta MDLG vasi več ne ocenjujejo, na občinskem nivoju pa so to kategorijo ohranili, ker želijo nekatere vasi s prostovoljnim delom narediti še več za urejenost le-teh in se zato prijavljajo na tekmovanje. Prav tako ocenjujejo osnovne šole, ta kategorija je bila na državnem nivoju zaradi združevanja izločena. Glede urejenosti šol je dejala, da je zanje lepo poskrbljeno ter je opaziti, da se zaposleni in učenci trudijo za urejeno šolsko okolico. Navedla je še, da na državnem nivoju letos kandidati iz Posavja, razen radeške Učne poti Savus, tudi zaradi nerazumnega združevanja nekaterih kategorij niso prišli v sam vrh.
otz_brezice_podelitev_priznanj_mdlg (45)

Najlepše urejena šola v občini Brežice je v tem letu OŠ Maksa Pleteršnika Pišece. Priznanje je prevzela ravnateljica Nuška Ogorevc, poleg podeljevalca župan Ivan Molan in predsednica OTZ Brežice Branka Stergar.


Brežiški župan Ivan Molan, ki je priznanja podelil skupaj s predsednico OTZ Brežice, je poudaril, da gre občina, kar se tiče razvoja turizma, v pravo smer. Dodal je, da predstavitev nagrajenih vasi, vaških jeder, krajevnih središč in šol kaže na to, da je celotna občina, ne samo mesto, zares lepo urejena in privlačna za ljudi, ne nazadnje je k temu pripomogla tudi obnova nekaterih kulturnih znamenitosti, kot so leseni most v Cerkljah, stari železni most čez Savo in Krko ter vodovodni stolp (njegova otvoritev bo 22. oktobra). K urejenosti šol v občini je pripomogla tudi energetska sanacija javnih stavb, ki je bila mnogo več kot le to, je še povedal župan in pohvalil tudi delo turističnih društev, ki skrbijo za urejenost okolja. »Če bomo imeli lepo urejene kraje, kjer se bomo najprej prijetno počutili mi, potem se bodo tudi turisti,« je še zaključil.

Za glasbeni program sta poskrbela učenca Glasbene šole Brežice Jaša Pavlin na kitari (mentor Tomislav Vrandečić) in Lucija Pšeničnik na citrah (mentorica Anita Veršec), podelitev pa je povezovala Anja Urek.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

05.05.2020 | Redakcija

140-letnica v dobri kondiciji

20.02.2020 | Sporočilo

Ribja jed na domačem krožniku