Časopis za pokrajino Posavje
25.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poklon padlim neznanim borcem

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Poklon padlim neznanim borcem Ob dnevu spomina na mrtve tradicionalne potekajo komemoracije ob spominskih obeležjih padlim borcem. Priklonilo se jim je tudi Združenje borcev za vrednote NOB Brežice in druge veteranske organizacije v nedeljskem dopoldnevu na obeležju padlim neznanim borcem na pokopališču Brežice. Ob prisotnosti častne straže Slovenske vojske so položili venec, predsednik brežiškega Združenja, Stane Preskar, pa je v nagovoru spomnil na zgodovinske trenutke boja za svobodo in neodvisnost, in padle za svobodo, od mitološkega Iztoka do današnjih dni.

Ob tem je Preskar dejal: „Danes je dan spomina nanje. Pa ne bi smel biti to samo današnji dan. Vsak dan bi se morali vsaj za trenutek spominjati teh junakov, zaradi katerih smo danes tu. S sklonjenimi glavami, v spoštovanju in spominu, pa s ponosom v srcih, da smo Slovenci in državljani Slovenije. Z obljubo, da bomo ne glede na politično usmeritev to jasno in glasno povedali mladi generaciji in se zavezali, da bomo ideje in ideale za katere so padli, prenesli zanamcem. Da smo po zaslugi njih uresničili in izsanjali njihov stoletni sen, in da smo pripravljeni, da ga tako kot oni nekoč, tudi mi branimo z svojimi življenji".

Na slovesnosti so nastopili sekstet pihalne godbe Loče, ljudski pevci »Fantje artiški«, povezovalka in recitatorka Jožica Stajić ter recitatorja OŠ Brežice Manca Fifnja in Filip Đorđević, pod mentorstvom Mateje Fifnja Bogovič.S. V.

« Nazaj na seznam