Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poleg preplastitve ceste tudi izgradnja pločnika?

Objavljeno: Petek, 09.04.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
Zavratec (24)

Ali bodo poleg preplastitve regionalne ceste uredili tudi pločnik?

V vasi Zavratec pri Studencu je v načrtu preplastitev odseka regionalne ceste od križišča v Zavratcu do vasi Rovišče. Krajani si želijo tudi pločnik, kar bi izboljšalo prometno varnost pešcev zaradi precej gostega prometa, saj vodi skozi vas krajša pot iz Sevnice do Smednika, kjer je možnost priključitve na avtocesto.

Zavratec (23)

Regionalna cesta skozi Zavratec in dalje skozi Rovišče je vse bolj prometna; po njej se vozijo tudi kolesarji, pešci ne upajo hoditi niti ob robu vozišča.

»Vsak dan se mimo pelje veliko število vozil, tudi tovornjakov. Zaradi obdelovanja njiv in polj se bo povečalo še število traktorjev, tako da si pešci ne upamo hoditi niti ob robu cestišča. V vasi je tudi veliko majhnih otrok, tako da moramo paziti, da bi ne kdo nenadoma, zaradi igre, skočil na cesto. Pločnik bi bil dobrodošla pridobitev in dobra navezava na sosednjo vas Rovišče, kjer pločnik že imajo, a tudi do bližnjega Studenca bi prišli bolj varno, če bi se odločili za hojo, za katero, kot veste, pravijo, da je zdrava,« pove starejša krajanka in nadaljuje, da so pri nekaterih že odkupili zemljišče in označili traso.

»Osnova za napredek, za razvoj krajev, je urejena infrastruktura, ki ji sledi vse ostalo. Mogoče bo vodilnim ljudem uspelo uresničiti moderno krilatico ’Stopimo skupaj’ tudi v namene, ko lahko popravimo napake okoli prometne varnosti v naselju in zagotavljamo zdravje ljudi skozi druge vidike družbe,« pa pojasni sokrajanka iz vasi Brezje, ki se vsakodnevno vozi tudi po omenjenem, vedno bolj prometnem cestnem odseku.

Investitor sanacijskih posegov in obnove vozišča, ki je predvideno za izvedbo v letošnjem letu, je Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo (DRSI), ker gre za državno cesto. »Občina Sevnica predvideva nadaljnje aktivnosti s ciljem ureditve površin, ki bi v vasi Zavratec omogočile varnejši promet pešcev,« pojasnjuje vodstvo sevniške občine, ki je v zvezi z ureditvijo odseka regionalne ceste v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Studenec sklicalo terensko obravnavo, na kateri je bila preverjena možnost vzpostavitve površin za pešce v delu vasi Zavratec. Ugotovljeno je bilo, da so lastniki zemljišč za ureditev zainteresirani in pripravljeni na sodelovanje.

Smilja Radi

Članek je objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 1. aprila 2021.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam