Časopis za pokrajino Posavje
17.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ponoči bomo spet prešli na poletni čas

Objavljeno: Sobota, 30.03.2024    Rubrika: NOVICE Redakcija
ura-premik na poletni čas

Na veliko noč bomo urine kazalce premaknili za eno uro naprej, z 2. na 3. uro.

Letošnji premik urinih kazalcev na poletni čas, se pravi eno uro naprej, sovpada s praznikom velike noči, saj bomo v noči z velike sobote na praznično nedeljo posledično spali eno uro manj.

V Sloveniji smo začeli uro premikati leta 1983. Da vsako zadnjo nedeljo v oktobru uro premaknemo za eno uro nazaj in vsako zadnjo nedeljo v marcu za eno uro naprej, je bilo dokončno določeno leta 2006. Namen premikanja ure na poletni čas je bil izkoriščanje svetlobnih razmer s prihrankom energije. Zaradi ukrepa naj bi bilo manj prometnih nesreč in kriminala, pa tudi gospodarstvo naj bi čutilo pozitivne učinke. Nasprotniki premikanja ure pa menijo, da ta ukrep negativno vpliva na biološko uro ljudi ter poslabšuje njihovo razpoloženje in zdravje.

V zadnjih letih je s strani Evropske komisije prišel predlog o ukinitvi premikanja ure, ki ga je podprla tudi slovenska vlada, a zaenkrat še nič ne kaže, da bi dejansko stopil v veljavo, saj bomo urine kazalce dvakrat na leto premikali še vsaj do leta 2026. 

Javno posvetovanje je sicer pokazalo, da smo Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času, čeprav je po pojasnilih ministrstva za infrastrukturo v Sloveniji standardni čas srednjeevropski čas, ki ustreza zimskemu času, in bi ob morebitnem ukinjanju sezonskega premikanja ure pri nas čez leto obveljal standardni zimski čas.

Kakorkoli, prihajajoča noč bo za vse krajša kot po navadi, ker pa je pred nami podaljšan praznični vikend, bomo lahko tisto uro manj spanja tudi nadoknadili.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte