Časopis za pokrajino Posavje
24.06.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavje na dobri poti, da spet postane najmanj okužena regija

Objavljeno: Torek, 11.05.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
coronavirus-5367891_1920
Epidemične razmere v Posavju se iz dneva v dan izboljšujejo. Z včerajšnjimi 13 novimi primeri okužb (kar je npr. 15 manj kot prejšnji ponedeljek) smo se glede na tedensko povprečje okužb še bolj približali vrednosti, ki določa prehod iz rumene v zeleno fazo epidemije. Zmanjšuje se tudi število oseb z aktivno okužbo, ki jih je zdaj še 239, kar je najmanj po koncu marca.

8 okužb so odkrili pri krških občankah in občanih, skupno je tam še 74 okuženih. V brežiški občini so bile 3 nove okužbe (skupno 72), v sevniški 1 (tudi 72 okuženih) in v radeški 1 (15 okuženih). V kostanjeviški (5 okuženih) in bistriški občini (le še 1 aktivna okužba) ni bilo novih primerov okužb. Najvišjo 14-dnevno incidenco ima še vedno sevniška občina (406), kar je le za malenkost manj od trenutnega slovenskega povprečja (408), drugo najvišjo ima radeška (362), sledita brežiška (297) in krška (284), kostanjeviška (205) in predvsem bistriška (75) pa sta posavski občini z najnižjo pojavnostjo okužb v zadnjih dveh tednih.

7-dnevno povprečje v Posavju je najnižje v Sloveniji, saj je padlo na 12,6 oz. 16.5 na 100 tisoč prebivalcev, kar je že zelo blizu vrednosti 14,3, ki loči rumeno in zeleno fazo sproščanja ukrepov. Drugo najnižje povprečje ima Obalno-kraška regija (18,6), ki ima še vedno najnižjo dvotedensko pojavnost okužb (237), medtem ko je Posavje drugo najboljše z 214,5. Če se bo tak trend nadaljeval, bomo lahko kmalu poročali tudi o tem, da smo najmanj okužena slovenska regija, kot smo pred časom že bili.

V brežiški bolnišnici je trenutno 9 covidnih bolnikov, en več kot včeraj. Se je pa skupno število hospitaliziranih v Sloveniji v zadnjem dnevu zelo zmanjšalo (za več kot 6 %) in jih je še 477, povprečno število novih primerov v zadnjih sedmih dneh pa je tudi dosti nižje - 553, kar pomeni, da sta oba pogoja za prehod države v rumeno fazo epidemije izpolnjena. Prvi dan tega tedna so sicer potrdili dosti manj okužb kot zadnje ponedeljke, samo 491, pri čemer so opravili 3642 PCR-testov, opravljenih hitrih testov pa je bilo kar 43.620. Na intenzivni negi je 132 bolnikov. Umrli so še 3 bolniki s covidom-19.

SB Brežice: konec tedna bodo verjetno prenehali sprejemati covidne bolnike

Kot nam je sporočila direktorica SB Brežice Anica Hribar, se, kot že prej omenjeno, trenutno na covid oddelku zdravi še 9 bolnikov. Po njenih besedah računajo, da bodo, glede na število hospitaliziranih bolnikov v Sloveniji, konec tedna prenehali sprejemati covid bolnike, ki bi potrebovali bolnišnično obravnavo v brežiški bolnišnici, in da bo na nivoju države število bolnišnic, ki bodo v nadaljevanju covid bolnike sprejemale na zdravljenje, skladno z državno strategijo, zmanjšano, tako kot je to bilo v začetku marca. "Potrebe po bolnišnični obravnavi ostalih bolnikov so velike, zato imamo za belo cono internega oddelka trenutno na razpolago večino postelj negovalnega oddelka. Zaradi navedenega je trenutno v SB Brežice najbolj omejena dejavnost na negovalnem oddelku bolnišnice ter v specialističnih ambulantah in funkcionalni diagnostiki s področja interne medicine," pojasnjuje Hribarjeva, ki še dodaja, da na področju otroškega, ginekološko-porodnega in kirurškega oddelka izvedba programa poteka skladno z načrtom.

R. R.
« Nazaj na seznam