Časopis za pokrajino Posavje
24.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavska podružnica Društva za zdravje srca in ožilja obeležila svetovni dan srca

Objavljeno: Sobota, 26.09.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
drustvo_za_zdravje_srca_in_ozilja_koncert (30)

Navzoči na prireditvi ob svetovnem dnevu srca

Ob svetovnem dnevu srca, ki ga obeležujemo 29. septembra, je Društvo za zdravje srca in ožilja – podružnica Posavje v petek pod večer na grajskem dvorišču v Brežicah pripravilo prireditev, ki so jo z domiselnim programom obogatili članice in člani Kulturnega društva Stane Kerin Podbočje.

drustvo_za_zdravje_srca_in_ozilja_koncert (10)

Predsednik Društva za zdravje srca in ožilja - podružnice Posavje Franc Černelič

Geslo letošnjega svetovnega dneva srca je »S srcem prepreči bolezni srca in ožilja«, je uvodoma omenil predsednik posavske podružnice Franc Černelič. »Prireditev izvajamo v čudnih, vsem nam znanih razmerah. Hvala vam, da ste prisotni na njej. Mnogi so žal prestrašeni ostali doma. Sam sem zaskrbljen, ker se naše druženje, izobraževanje, zdravstvena preventiva, ki smo jo izvajali v društvu in podružnici, nerazumno krči in lahko prinese postopno zamiranje. To bi bila velika škoda za bolne in zdrave, ki vemo, koliko je zdravje vredno. Vse bo odvisno od naših članov, ali bomo znali oživiti vse dejavnosti in njihovo množičnost, ko bo to možno,« je povedal in dodal, da so bile njihove tradicionalne prireditve ob svetovnem dnevu srca vedno v Viteški dvorani. Letos skoraj do zadnjega niso vedeli, kako bo z dovoljenjem, saj vsaka prireditev zahteva vsaj mesec dni priprav. Odločili so se, da prireditev izvedejo na grajskem dvorišču, s primernimi razdaljami in posebno postavitvijo sedežev.

drustvo_za_zdravje_srca_in_ozilja_koncert (17)

Podboške flavzarce

Kot je še navedel Černelič, letos slavnostnega govornika ni bilo, ker so bili to skozi program vsi nastopajoči člani KD Stane Kerin Podbočje. Podboške flavzarce so na tak in drugačen način povedale vse o srcu, kvartet Golica je pričaral zvok planin in fantovskega petja, Pevke izpod Bočja so dušo in srce razveselile z lepimi ljudskimi vižami, Korzingerji pa so dodali zabavne napeve.

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši povzročitelj smrti na svetu. Letno zaradi teh bolezni, ki vključujejo tudi možgansko kap, prezgodaj umre 17,9 milijona ljudi po vsem svetu.

Dogodka se je udeležila tudi brežiška podžupanja Mila Levec, ki je v svojem nagovoru izpostavila, da je na spletu našla čudovit zapis o povezavi med poslušanjem petja in srcem, ki gre takole: 'Če ste se že kdaj spraševali, zakaj se ob poslušanju glasbe počutite tako dobro, je odgovor na dlani – zato, ker je glasba pravo zdravilo za srce in dušo, včasih celo boljše kot tisto iz lekarne.' »Zato hvala še enkrat organizatorjem za odlično današnjo terapijo, ki je okrepila naše srce in duha. Hvala za vaše temeljito poslanstvo, ohranjajte ga še naprej – s srcem, tako kot znate,« je dejala ob zaključku. Nekaj besed je spregovoril tudi Franc Zalar, podpredsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije. Čestital je vsem, ki skrbijo za to, da posavska podružnica dela odlično, in vsem, ki skrbijo za svoje srce. »Ne glede na vse omejitve, ki so upravičene, moramo skrbeti za svoje srce. V Ljubljani na glas vpijemo, da morajo biti ukrepi narejeni tako, da bodo tisti s hujšimi težavami s srcem v vsakem trenutku prišli do zdravniške pomoči,« je poudaril in na koncu vsem zaželel zdravo srce.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam