Časopis za pokrajino Posavje
23.01.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavska reformatorja in njuna dediščina

Objavljeno: Četrtek, 31.10.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Dalmatinova Biblija je del stalne razstave o slovenskih protestantskih piscih

Originalen izvod Dalmatinove Biblije hranijo v Posavskem muzeju Brežice.

Danes je dan reformacije, ki med drugim obuja tudi spomin na dva pomembna Posavca, ki sta živela in delovala v burnem 16. stoletju, ko se je začelo veliko versko gibanje. Le-to se je iz Nemčije širilo tudi v slovenske pokrajine in med drugim začelo uresničevati nauk, da naj vsak narod bere Sveto pismo v lastnem jeziku.

Reformatorskemu gibanju sta se pridružila tudi dva pomembna posavska rojaka – Jurij Dalmatin in Adam Bohorič. Dalmatin se je rodil v Krškem, Bohorič najverjetneje v današnji Brestanici. Oba sta se v slovensko zgodovino zapisala kot zelo pomembna moža in lahko rečemo, da sta skupaj s Primožem Trubarjem, ki je bil rojen v Velikih Laščah na Dolenjskem, nekaj časa pa je deloval v Loki pri Zidanem Mostu, postavila trdne osnove za nadaljnji razvoj slovenskega literarnega in knjižnega jezika – Dalmatin kot prvi prevajalec celotne Bibilije v slovenski jezik, Bohorič kot avtor prve slovnice, v kateri obravnava značilnosti slovenskega jezika.

Po obeh omenjenih posavskih protestantskih piscih se imenujeta šoli, v Brestanici in Krškem. V bližini OŠ Jurija Dalmatina je urejen spominski park in v njem so trije doprsni kipi – Trubarja, Bohoriča in Dalmatina. Posavski muzej Brežice hrani originalni izvod Dalmatinove Biblije iz leta 1584, katere prvotni lastnik je bil Kapucinski samostan Krško (zaradi izjemne vrednosti je izvirnik postavljen na ogled le občasno). V Posavju deluje podružnica Slovenskega protestantskega društva.

O današnjem prazniku je že bilo prelitega veliko črnila in ga zagotovo še bo, a najpomembnejše je sporočilo - spoštujmo materni jezik, kajti zanj so se naši predniki morali boriti dolga stoletja, da je postal enakovreden ostalim evropskim jezikom.

S. R.
« Nazaj na seznam