Časopis za pokrajino Posavje
28.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavske kmečke žene so vključene v projekt Riba je IN

Objavljeno: Četrtek, 15.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Riba je IN, drustvo kmeckih zena  (1)

Članica sevniškega društva kmetic Milka Košak pri pripravi marinirane postrvi v globoki litoželezni posodi.

Današnji 15. oktober je Organizacija združenih narodov (OZN) na svetovni konferenci v Pekingu leta 1995 razglasila za svetovni dan kmečkih žensk s ciljem, da bi izboljšali položaj kmetic po svetu, čigar delo ne pozna sobot, nedelj, vikendov in praznikov.

V Posavju so žene povezane v Društvo kmečkih žena Arnika Svibno, Društvo kmetic Brežice, Društvo kmetic Krško, Društvo kmetic Sevnica in Društvo podeželskih žena Pod Gorjanci Kostanjevica na Krki. Članice že nekaj let organizirajo posavsko srečanje, a letošnjega zaradi aktualnih razmer ni bilo. Srečanje članic posavskih društev kmetic bi bilo namenjeno ribam in ribjim izdelkom, saj so vključene v projekt Riba je IN. V okviru omenjenega projekta so pred začetkom širjenja okužbe s koronavirusom potekale različne delavnice, tudi kuharske, kjer so udeleženke širile svoje kuharsko znanje in tradicionalni pripravi ribjih jedi dodale še kanček sodobnega pridiha.

AKZ Svibno, postrv (6)

Članici DKŽ Arnika Danici Ključevšek so znanje peke postrvi prenesle starejše krajanke iz Svibna.

Na eni izmed kuharskih delavnic je znanje peke rečne postrvi predstavila prisotnim članicam sevniškega društva kmetic na kuharski delavnici Milka Košak ter ob tem povedala: »Rib kot otrok in najstnica nisem jedla, a ko sem enkrat okusila odlično pripravljene sveže nalovljene rečne postrvi, ki jih je po lastnem receptu pripravil moj tast, sem jih začela jesti z velikim užitkom.« Predstavitev peke postrvi po receptu starejših krajank Svibna pa je na eni izmed kuharskih delavnic predstavila članicam DKŽ Arnika Danica Ključevšek, ki je še povedala, da so imeli na kmetiji kar nekaj let tudi ribogojnico, tako so bile ribe, ki so jih pripravljali za obiskovalce, vedno sveže.

AKZ Svibno, postrv (13)

Zelišča gospodinje s Svibna lahko nabirajo tudi v šolskem zeliščnem vrtu.

Več o posavskih društvih kmečkih žena najdete v doslej izdanih številkah Posavskega obzornika, v katerih so objavljeni tudi recepti za pripravo ribjih jedi. V aktualni številki, ki je izšal na današnji svetovni dan kmečkih žena, najdete, kako pripraviti marinirano pečeno postrv, ki je res odlična in hrustljava.

S. R.
« Nazaj na seznam