Časopis za pokrajino Posavje
18.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Posavski biser z novo jedilnico

Objavljeno: Petek, 05.04.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Posavski biser z novo jedilnico

V otvoritvenem programu uradnega odprtja nove jedilnice v Tončkovem domu na Lisci so sodelovali člani moške vokalne skupine Encijan.

Posavski biser, 947 metrov visoka Lisca v vseh letnih časih in vsakodnevno privabi lepo število pohodnikov in izletnikov, ki ob prihodu na cilj uživajo v prekrasni panorami ter gostinski ponudbi, katere del je odličen »Jurkov šmorn« in čaj iz zelišč.

Posavski biser z novo jedilnico

S prerezom traku sta župan občine Sevnica Srečko Ocvirk in župan občine Laško Franc Zdolšek s predsednikom PD Lisca Sevnica Rokom Petančičem, direktorjem Komunale Sevnica Mitjem Udovčem in najemnikom Tončkovega doma Francem Krašovcem predala prostor v rabo.

Naravno okolje in razgled na bližnje hribovje ter daljno gorovje ter možnosti aktivnega preživljanja prostega časa so pomemben del ponudbe, v katero sta vključeni tudi dve koči – Jurkova koča v lasti PD Lisca Sevnica in Tončkov dom, ki je od leta 2014 v lasti Občine Sevnica. Občina kot lastnica in dober gospodar se je v sodelovanju s planinskim društvom in najemnikom doma sistematično lotila urejanja okolice za še večjo turistično in rekreativno privlačnost območja, ki ima še mnogo možnosti za razvoj ter izkustvenega učenja v naravi z možnostmi naravoslovnega raziskovanja.

V preteklih letih so potekala vlaganja v izgradnjo novega vodovodnega sistema in optičnega omrežja, postavljena so bila zunanja otroška igrala, prenovljeno je bilo zunanje športno igrišče, izvedena je bila celovita rekonstrukcija spodnjih prostorov Tončkovega doma z ureditvijo sodobne naravoslovne učilnice s sanitarijami, urejeno je zunanje stopnišče. Najnovejša pridobitev Tončkovega doma je celovito prenovljena glavna jedilnica z rekonstrukcijo tal, sten in stropa, nove so elektro- in strojne instalacije. Največja osvežitev prostora je nova oprema z mizami, stoli in stenskimi oblogami ter spominsko fotografijo razglednice prvega doma na Lisci, ki je bila odposlana leta 1938. Del jedilnice je tudi nov kamin, v katerem je v hladnih dnevih prijetno opazovati goreče plamene in prisluškovati prasketanju ognja.

Posavski biser z novo jedilnico

V Učilnici Lisca, ki se nahaja v spodnjih prostorih Tončkovega doma, je na ogled fotografska razstava naravnih danosti na posavskem biseru.

Na novo urejeno jedilnico, ki sprejme 50 gostov, so v včerajšnjem zgodnjem popoldnevu uradno predali namenu. Zbrane na dogodku sta nagovorila župan občine Sevnica Srečko Ocvirk in župan občine Laško Franc Zdolšek, ki sta skupaj s predsednikom PD Lisca Sevnica Rokom Petančičem, direktorjem Komunale Sevnica Mitjem Udovčem in najemnikom Tončkovega doma Francem Krašovcem tudi slovesno prerezala trak pri vhodu v jedilnico, v kateri so postregli z gobovo jugo in ajdovimi žganci, za posladek je bil »Jurkov praženjak iz kahle«. Ocenjena vrednost obnove se giba okoli 70 tisoč evrov, vanjo pa so bili vključeni tudi domači podjetniki (glavni projektant je bil Marko Virtič iz Sevnice, izdelovalec pohištva je bilo Mizarstvo Tuhtar z Orehovega pri Sevnici).

Pred odprtjem na novo urejene jedilnice je potekalo delovno srečanje županov s sodelavci o možnostih povezovanja, ki so se ga udeležili tudi predstavniki KŠTM Sevnica, Planinskega društva Lisca Sevnica, RRA Posavje in Centra za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško. Cilj je okrepiti predvsem turistično povezovanje dveh sosednjih, tudi v preteklosti močno povezanih občin.

Odprtju jedilnice je sledilo še odprtje fotografske razstave več avtorjev, ki so skozi fotografski objektiv ujeli nekatere naravne zanimivosti posavskega bisera, na katerem so v preteklosti tudi radi dopustovali. Fotografska razstava »Utrinki naravnih lepot Lisce« je na ogled v spodnjih prostorih Tončkovega doma, v t. i. učilnici Lisca. S fotografijami se predstavljajo Bojan Dremelj, Jože Hvala, Ljubo Motore, Dušan Klenovšek, Vinko Šeško in Polona Gorišek.

S. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte