Časopis za pokrajino Posavje
14.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Poslovil se je Anton Koren, častni predsednik PGD Sevnica

Objavljeno: Torek, 21.11.2023    Rubrika: NOVICE Sporočilo
koren_anton_gzs

Anton Koren (1943-2023)

V začetku novembra je svojo življenjsko pot sklenil 16. januarja 1943 rojen Anton Koren, bivši predsednik PGD Sevnica in bivši predsednik Gasilske zveze Slovenije.

Ob očetovi podpori je kot 7-letni deček vstopil v pionirske vrste ter skozi čas postal zanesljiv in odgovoren gasilec, pri katerem so najbolj do izraza prišle vodstvene sposobnosti. Kot gasilec je dosegel in s ponosom nosil čin visoki gasilski častnik II. stopnje. Tri desetletja je bil predsednik PGD Sevnica, od leta 1980 je bil član predsedstva Gasilske zveze Slovenije in Gasilske zveze Jugoslavije. Bil je tudi predsednik nacionalnega komiteja mednarodne gasilske organizacije CTIF. Po prenehanju funkcije predsednika Gasilske zveze Slovenije je bil na ravni PGD Sevnica aktiven kot predsednik nadzornega odbora, na Gasilski zvezi Slovenije član Komisije za zgodovino požarnega varstva in gasilstva ter kulturne dediščine, predsednik ustanove za pomoč ponesrečenim gasilcem Metod Rotar in kasneje tudi predsednik nadzornega odbora te ustanove. V domačih, sevniških gasilskih vrstah so mu podelili naziv častni predsednik PGD Sevnica.

IMG-822f929650981a8283c9a286de35ef53-V

Žalna seja za pokojnim Antonom Korenom je potekala 9. novembra v sevniški kulturni dvorani.

Po izobrazbi je bil univerzitetni diplomirani psiholog, znanje s tega področja je predajal naprej kot predavatelj na Višji strokovni šoli Brežice, prav tako pa je svoje bogato znanje posredoval na številnih gasilskih izobraževanjih. Vpet je bil v delovanje lokalne skupnosti, tudi kot podpredsednik Skupščine Občine Sevnica, v posavski regiji pa je pustil pečat kot dolgoletni direktor sevniške območne enote Zavoda za zaposlovanje RS.

Pokojni Anton Koren, za katerim je bila 9. novembra izvedena žalna seja v kulturni dvorani gasilskega doma v Sevnici, je bil prejemnik najvišjega priznanja Občine Sevnica, tj. grba občine. Tudi za neumorno delo v gasilstvu je bil večkrat nagrajen. Med drugim je bil prejemnik odlikovanja za posebne zasluge in najvišjega priznanja v gasilski organizaciji – priznanja Matevža Haceta, ki mu je bilo podeljeno pred 20-mi leti na 14. kongresu GZS na Bledu.

Doroteja Jazbec/Vir: GZS
« Nazaj na seznam