Časopis za pokrajino Posavje
12.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Praznični torek znižal številke, povezane z novim koronavirusom

Objavljeno: Sreda, 28.04.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
covid-19-5663977_1920
14 od skupno 17 novih primerov okužb, ki so jih na praznični torek zabeležili v Posavju, je bilo iz sevniške občine, kjer testiranja opravljajo tudi ob vikendih in praznikih. Med ostalimi tremi primeri pa je po en iz brežiške, krške in kostanjeviške občine. Zaradi nižjega števila dnevnih okužb (prejšnji torek so jih potrdili 35, še en teden nazaj pa še sedem več) se je skupno število okuženih znižalo za 25 - na 369, s tem je 14-dnevna incidenca padla spet pod 500, 7-dnevno povprečje okužb se je ravno tako znižalo na 34, a so se v zadnjem dnevu denimo v Savinjski regiji številke znižale še toliko bolj, tako da ima ta regija, ki je bila še nekaj dni nazaj med najbolj z okužbami prizadetimi regijami v Sloveniji, zdaj nižje tedensko povprečje od naše Posavske.

Število okuženih v občini Sevnica je zdaj spet več kot 100 (102), v vseh ostalih občinah pa je enako oz. nižje - v občini Brežice 140, v občini Krško je šlo prvič po 5. aprilu spet pod 100 (95), v občini Radeče 17, v občini Kostanjevica na Krki 11 in v občini Bistrica ob Sotli 4. Skupno je torej 369 okuženih v naši regiji. 14-dnevna pojavnost okužb na 100 tisoč prebivalcev v brežiški in sevniški občini, ki sta trenutno najbolj zaznamovani z okužbami, je skoraj identična (577 oz. 575), nad slovenskim povprečjem (437) je tudi še v kostanjeviški (450). V radeški je 410, v krški 364 in v bistriški 298.

Regijska epidemiološka slika kaže na izboljšanje v vseh 12 slovenskih statističnih regijah, še posebej so se razmere v zadnjem dnevu izboljšale v Primorsko-notranjski in Savinjski regiji, tako da ima zdaj najvišjo 14-dnevno incidenco Zasavska (614). Posavje je na 5. mestu s povprečjem 485, kar je še vedno nad slovenskim povprečjem, najnižjo incidenco pa ima Obalno-kraška regija (225). Glede na 7-dnevno povprečje novih primerov okužbe in 7-dnevno incidenco je Posavje zdaj na 4. mestu (34 oz. 238,2), a ne zaostaja tako veliko za Zasavjem, ki ima najvišje tedensko povprečje (39,7). Povprečje Slovenije (29,1) je trenutno že na meji med oranžno in rumeno fazo sproščanja ukrepov (v tem primeru za državo sicer veljata dva pogoja - 7-dnevno povprečje okužb mora biti manj kot 600, hospitaliziranih pa manj kot 500), najboljša regija Obalno-kraška (13,2) pa je prešla celo v zeleno fazo, ki pomeni odpravo praktično vseh omejitev.

V torek so sicer v državi med 2007 opravljenimi PCR-testi odkrili 398 okužb z novim koronavirusom, kar znaša 19,8 %. Opravili so tudi 4143 hitrih testov. Število aktivnih primerov okužb se je po podatkih covid sledilnika zmanjšalo na 9278 primerov. Povprečje zadnjih sedmih dni je približno 612. Danes se v bolnišnicah zdravi 621 pacientov, kar je manj kot dan prej, ko je bilo zasedenih 649 covid postelj. Intenzivno terapijo potrebuje 155 pacientov oz. 6 manj. Umrlo je spet nekoliko več covidnih bolnikov, in sicer 15.

Na brežiškem covid oddelku zasedene praktično vse postelje

Na covid oddelku SB Brežice je zdaj že četrti dan zapored 24 bolnikov (22 na akutnem oddelku in 2 na intenzivni terapiji - neinvazivna ventilacija), tako da je prosta samo še ena bolniška postelja na oddelku (25 postelj je namreč zgornja meja, ki jo zagotavljajo za zdravljenje covidnih bolnikov). Po besedah direktorice bolnišnice Anice Hribar so od 31. 3. do 26. 4. na covid oddelku obravnavali 59 bolnikov, enega okuženega s SARS-CoV-2 na kirurškem oddelku in dva na pediatričnem oddelku, skupaj torej 62 covid+ bolnikov. »Ko so bile v bolnišnici zasedene vse postelje, smo nekaj bolnikov – takšnih premestitev je bilo 5 – na zdravljenje iz Urgentnega centra premestili v druge bolnišnice v Sloveniji, kjer so imeli na voljo proste kapacitete,« je dejala in še omenila, da tako kot v drugem valu tudi v tretjem v okviru intenzivne terapije izvajajo neinvazivno ventilacijo, če pa bolnik potrebuje invazivno ventilacijo, ga premestijo v SB Novo mesto, UKC Ljubljana ali Kliniko Golnik. Takšni primeri so bili doslej trije. Povprečna starost bolnikov na covid oddelku (brez kirurgije in otroškega oddelka) je 72 let, povprečna starost devetih umrlih bolnikov s covidom-19 v brežiški bolnišnici pa je enaka kot v drugem valu, in sicer 85 let, je še navedla Hribarjeva.

V Posavju slaba petina cepljenih

V Sloveniji je bilo doslej s prvim odmerkom proti covidu-19 cepljenih nekaj več kot 410 tisoč ljudi oz. slaba petina prebivalstva, z drugim odmerkom pa nekaj več kot 175 tisoč ljudi. V Posavski regiji je bilo enkrat cepljenih 13.757 oz. dobrih 18 % prebivalcev, z drugim odmerkom pa 6646 oz. slabih devet odstotkov prebivalcev regije. Med posavskimi občinami imajo najvišji delež cepljenih v radeški občini, kjer je bilo enkrat cepljenih 27,5 % občank in občanov, drugič pa 11,3 %, nadpovprečna je tudi precepljenost v občini Sevnica (21,1 in 9,9 %). Manjši delež cepljenih od slovenskega povprečja je v občinah Kostanjevica na Krki (17,4 in 7,4 %), Brežice (16,6 in 8,9 %) in Krško (16,2 in 7,7 %), izrazito nizek pa je delež cepljenih v bistriški občini – 13,9 % s prvim in 5,1 z drugim odmerkom cepiva. Na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) pa je glede sledenja različicam virusa SARS-CoV-2 razvidno, da se je v prav vseh sekvenciranih vzorcih med 5. in 12. aprilom v Posavju pojavila angleška različica B.1.1.7.

V ZD Krško ta teden cepijo tudi že starejše od 50 let

Strokovna vodja ZD Krško Nina Fritz, dr. med., spec. druž. med., nam je povedala, da se je s tem tednom ponovno spremenila strategija cepljenja, tako da lahko cepijo vse zainteresirane paciente, starejše od 50 let, posebej ranljive kronične bolnike ter kronične bolnike, stare od 18 do 59 let. Poleg teh prednostnih skupin bodo v krškem ZD v tem tednu cepili še maturante in zaposlene, ki se vključujejo v izvedbo mature (po prvih podatkih o številu prijavljenih maturantov na cepljenje smo lahko ugotovili, da je bil njihov odziv podobno kot drugod po državi dokaj slab, op. p.), zaposlene v pravosodju, šolstvu, kritični infrastrukturi in zainteresirane zdravstvene delavce ter zaposlene in oskrbovance v DSO in SVZ. Večina cepiva v tem tednu bo ponovno namenjena drugim odmerkom. »Pacienti, s katerimi smo že dogovorjeni za termin cepljenja, načeloma ne odpovejo termina, razen v primeru akutne bolezni, se nam pa še vedno dogaja, da nekateri pacienti zavračajo cepljenje s ponujenim cepivom,« je še pojasnila Fritzova.

R. R.
« Nazaj na seznam