Časopis za pokrajino Posavje
16.07.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Praznik KS Krško polje 2024: Pester program in praznovanje tradicije

Objavljeno: Ponedeljek, 08.07.2024    Rubrika: NOVICE Sporočilo
20240609_kasaske dirke_nikamedia_216

Kasaške dirke ...

Preteklo nedeljo se je z Urhovim praznikom zaključil praznik Krajevne skupnosti (KS) Krško polje za leto 2024, ki je tudi letos vključeval bogat program športnih, kulturnih in tradicionalnih dogodkov. V osrčju praznovanja so bile letos kasaške dirke, ki so potekale na hipodromu Brege pri Krškem in privabile številne obiskovalce.

Praznik se je tako pričel v nedeljo, 9. junija, s tradicionalnimi kasaškimi dirkami, ki so bile obenem tudi slavnostni dogodek slovenskega kasaškega šampionata in 100-letnice delovanja Konjeniškega kluba Posavje Krško. Prireditev se je pričela ob 15. uri s kratkim uvodnim programom in nagovori župana, predsednika društva ter predsednika KS Krško polje Petra Račiča, ki je še posebej poudaril, kako pomembno je ohranjanje tradicije in druženje v časih, ko je življenje postalo prehitro. Popoldne se je nadaljevalo z druženjem za vse krajane pod šotorom z glasbo in s pogostitvijo, ki ga je organiziral Konjeniški klub Posavke Krško skupaj z lokalnimi društvi. Prireditev je obiskalo prek 1500 obiskovalcev.
Messenger_creation_ddeece81-df23-4dfa-87e8-cbf1f1dadb69.

... tradicionalno kolesarjenje ...Praznovanje je obsegalo tudi vrsto športnih dogodkov, vključno z nogometom za otroke in odrasle, odbojko ter tradicionalno kolesarjenje, ki je tudi letos privabilo 85 rekreativnih kolesarjev. Kot vsako leto se je kolesarilo po dveh trasah, krajša je bila primerna za vse starosti in na dogodek privabi številne družine, ter daljša, ki je primerna za kondicijsko bolje pripravljene kolesarje. Športni dogodki so združili lokalno skupnost in ponudili priložnost za aktivno preživljanje prostega časa. Ob tem je bila izkoriščena športna infrastruktura, ki jo je krajevna skupnost v zadnjih letih lepo vzdrževala skupaj s športnimi in gasilskimi društvi. Vseh športnih prireditev se je udeležilo več kot 200 športnikov.
urhovo 6

... in žegnanje pri sv. Urhu na Vihrah


Med najstarejše dogodke v KS Krško polje sodita praznik sv. Janeza Krstnika in Urhovo. Praznik sv. Janeza Krstnika je bil obeležen 23. junija s sveto mašo na Drnovem, ki jo je daroval leskovški župnik Matej Gnidovec. Pri sveti maši so sodelovali domači pevci pod vodstvom organistke in profesorice glasbe Natalije Mustar Krajnc. Po maši je sledilo tradicionalno žegnanje konj na trgu in druženje ob domačem pecivu in hladni pijači, za kar so poskrbeli prebivalci Drnovega in domača društva. Cerkev in okolica sta bili slovesno okrašeni in pripravljeni za ta pomemben dogodek.

Zaključek praznovanja KS Krško Polje je potekal z Urhovim praznikom na Vihrah. Praznovanje je vključevalo dve sveti maši – med tednom v cerkvi in v nedeljo na žegnanje, ki je tradicionalno potekalo zunaj, v senci mogočnega kostanja in lip, kjer se je zbralo okoli 150 vernikov. Mašo je daroval župnik Matej Gnidovec, petje pa so vodili domači pevci pod vodstvom profesorice Mihaele Komočar Gorše z glasbeno spremljavo organistke Natalije Vakselj. Cerkev, za katero skrbi soseska Mrtvic in Viher, je bila za to priložnost posebej skrbno urejena in okrašena z domačim cvetjem iz vrtov. Tako kot je to v preteklosti že bilo, saj je vrtove krasilo domače cvetje, izbrano prav za ta praznik.

Praznik KS Krško polje 2024 je znova dokazal, kako pomembno je ohranjanje tradicije in povezovanje skupnosti. Športni in kulturni dogodki so ponudili bogato dogajanje, ki je povezalo generacije in okrepilo občutek pripadnosti lokalni skupnosti. Na vseh dogodkih skupaj se je udeležilo okoli 2000 obiskovalcev.

Svetniki KS Krško polje skupaj s predsednikom Petrom Račičem se vsem organizatorjem in obiskovalcem zahvaljujejo za lepo izvedene prireditve in obisk.

Vir: KS Krško polje
« Nazaj na seznam
»