Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predsednik KGZS Ciril Smrkolj v Sevnici

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Predsednik KGZS Ciril Smrkolj v Sevnici V prostorih sevniškega gradu je v sredo potekalo delovno srečanje s predsednikom Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Cirilom Smrkoljem. V uvodnem nagovoru je župan Srečko Ocvirk povedal, da je občina Sevnica, ki šteje 17700 prebivalcev, med večjimi občinami v Sloveniji in precej sredstev iz občinskega proračuna namenja razvoju podeželja in kmetijstva, s čimer se ohranja in razvija predvsem živinoreja, zaradi ugodne klime pa je uspešen tudi razvoj vinogradništva in sadjarstva ter poljedelstva. Predsednik KGZS Smrkolj je pohvalil ta izreden posluh za razvoj podeželja in kmetijstva, kajti v vseh občinah tega ni in tudi v okviru KGZS bodo poskušali pomagati pri nadaljevanju razvoja. Povedal je tudi, da je Zbornica seznanjena s hudim problemom na nivoju odkupnih cen kmetijskih izdelkov ter se še dotaknil črpanja sredstev iz EU, kjer pa zaenkrat ni čutiti nekega velikega razumevanja za tovrstno problematiko.

Franc Živič s sevniške izpostave Kmetijsko gozdarske zbornice Novo mesto je predstavil kmetijstvo in posamezne panoge v sevniški občini, ki se razteza na 27200 ha. Vseh kmetijskih zemljišč je 10500 ha, gozdnih in ostalih površin pa 16700 ha. Kmetijskih gospodarstev v občini je 1440 in 120 čistih kmetij. V zadnjih treh letih je viden rahel upad pri opuščanju kmetijskih gospodarstev - obdelanih je do 5 ha kmetijskih zemljišč. Vinogradnikov, vpisanih v register, je 1370. Razvito je tudi sadjarstvo (prevladuje jablana) ter poljedelstvo. Posameznikov, ki se ukvarjajo z dopolnilno dejavnostjo (vinotoč, vrtnarstvo, predelava sadja in mesa, izletniško-turistična kmetija ...), je registriranih 56.

O izvedbi komasacije Arškega polja in namakanja Arškega polja ter območja Sadjarstva Blanca je spregovorila Vlasta Kuzmički, vodja oddelka za gospodarske dejavnosti na Občini Sevnica. Predračunska vrednost izvedbe projekta na 87 ha predvidene površine (13,73 Arško polje in 73 ha Sadjarstvo Blanca) je okoli 800.000,00 evrov. Poudarila je tudi pozitivne učinke, saj se bodo zmanjšali stroški pridelave, zmanjšala se bo odvisnost od (ne)ugodnih vremenskih razmer... Jože Ratajc iz Sadjarstva Blanca, kjer se proizvodnja jabolk giblje okoli 3500 ton letno, je opozoril na boljši ekonomski učinek, ki je pričakovan ob načrtovanem namakalnem sistemu. »V Loki že funkcionira namakalni sistem, ki je nujen za konstantno proizvodnjo,« je bil nazoren. V Sadjarstvu Blanca potekajo tudi velika vlaganja v razvoj proizvodnje, v zadnjih letih pa so obnovili tudi 65% sadovnjakov.

Razpravljalci so se dotaknili tudi problematike načrtovanja prostorskih ureditev na najboljših kmetijskih zemljiščih zunaj območij naselij, kjer zaradi ohranjanja kmetijskih površin ni zazidljivih parcel. Kristina Ogorevc Račič je predstavila delovanje Lokalne akcijske skupine Posavje (LAS Posavje), ki se je oblikovala v lanskem letu kot pogodbeno partnerstvo znotraj RRA Posavje in trenutno šteje 38 članov. O dveh projektih, Lokalna trajnostna oskrba s hrano in Pridelano v Posavju, je spregovorila Barbara Mlakar Krajnc iz Kmečke zadruge Sevnica. KZ Sevnica, ki je pomemben povezovalni člen med kmetom in trgom, je v partnerstvu z LAS-om zelo dejavna v že obeh omenjenih projektih.

V razpravi ob zaključku delovnega srečanje je Fanika Simeonov z Zgornjih Vodal pri Tržišču opozorila na težave manjših hribovski kmetij. Žalosti jo predvsem to, ker te kmetije niso investicijsko urejene - do sredstev je zelo težko priti. »S kmetijstvom, če ga ne boš rinil naprej, lahko kar nehaš. Za manjše hribovske kmetije bo potrebno nameniti več sredstev,« je bila odločna. Ob tem je Ciril Smrkolj dejal, da bo potrebno to specifiko posebej obravnavati.

Več kot dveurnemu delovnemu srečanju je sledil še ogled grajske vinoteke in pokušina letošnjega »županovega vina« ter nato ogled klavnice Kmečke zadruge Sevnica.

S.R.

« Nazaj na seznam