Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Predstavnik Posavja v Državnem svetu bo Gregor Korene

Objavljeno: Četrtek, 24.11.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
Gregor Korene_sds(2)

Novi državni svetnik Gregor Korene

Včeraj in danes potekajo volitve novih državnih svetnikov. Za 40 svetniških mest (22 predstavnikov lokalnih interesov in 18 predstavnikov funkcionalnih interesov) kandidira skoraj sto kandidatov.

Kot je znano, sta za predstavnika posavskih interesov v Državnem svetu kandidirala Matija Kolarič (rojen 29. 3. 1987, stanujoč Bizeljska cesta 29, Brežice, 8250 Brežice, samostojni podjetnik), ki ga predlaga Občinski svet Občine Brežice, in Gregor Korene (rojen 8. 1. 1982, stanujoč Kladje nad Blanco 10D, 8283 Blanca, magister medkulturnega menedžmenta, svetovalec poslovodstva Pošte Slovenije d.o.o.), ki ga predlaga Občinski svet Občine Sevnica (med njim in Srečkom Ocvirkom je odločil žreb). Ostali občinski sveti niso predlagali svojih kandidatov za državnega svetnika.

Med Kolaričem in Korenetom je izbiralo 16 elektorjev, ki so jih v jesenskem času izvolili posavski občinski sveti (Krško 6 - Matjaž Gomilšek, Jože Olovec, Vlado Grahovac, Kristina Ogorevc Račič, Boštjan Pirc in Jože Slivšek, Brežice 5 - Ferdo Pinterič, Peter Dirnbek, Martina Živič, Stane Tomše in dr. Tomaž Teropšič, Sevnica 4 - Božidar Groboljšek, Janez Kukec, Marjan Ločičnik in Tanja Novšak, Kostanjevica na Krki 1 - Matjaž Jakše). Na volilnem zboru za Posavje, ki je potekal v Krškem, se je zbralo 14 od 16 predlaganih elektorjev (manjkala sta dva iz Brežic, in sicer Tomše in Teropšič). Gregorju Korenetu so namenili enajst glasov, Matiji Kolariču pa tri glasove, tako da je sevniški kandidat postal novi državni svetnik.

Pred več kot dvema desetletjema so sicer občine Brežice, Krško in Sevnica dosegle nepisan dogovor, da bodo izmenično predlagale skupnega kandidata za državnega svetnika, a je, kot smo pred časom poročali v Posavskem obzorniku, vse od leta 2002 dalje, ko je mandat državnega svetnika zaključil Brežičan Bojan Petan, ta funkcija le v domeni krške in sevniške občine: v mandatu 2002–2007 jo je opravljal Štefan Teraž/Sevnica, od 2007 do 2017 Jože Slivšek/Krško in od 2017 do izteka mandata v mesecu novembru Srečko Ocvirk/Sevnica.

P. P.
« Nazaj na seznam