Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prenovljena Panorama v veselje najmlajših

Objavljeno: Četrtek, 07.10.2021    Rubrika: NOVICE Sporočilo
panorama01

V Boštanju so po prenovi nekdanjega gostišča odprli vrtec, ki ga obiskuje 52 otrok.

Prostorskim potrebam, ki so posledica iz leta v leto višje vključenosti otrok v vrtce, se Občina Sevnica vseskozi intenzivno prilagaja z investicijami in odpiranjem novih oddelkov. Včeraj so bili odprti obnovljeni in na novo urejeni prostori nekdanje restavracije Panorama v Boštanju za potrebe predšolske vzgoje.

PROGRAMI PREDŠOLSKEGA VARSTVA NA OSMIH LOKACIJAH

Programi predšolskega varstva v sevniški občini delujejo na osmih lokacijah. Število vpisanih otrok v vrtce se vsako leto viša. Za primerjavo: v šolskem letu 2012/2013 je bilo v sevniških vrtcih v 34 oddelkov, v šolskem letu 2021/2022 pa jih je trenutno 43. Otrok v vseh vrtcih je 751. Če je bila pred desetletjem vključenost vseh predšolskih otrok v občini Sevnica v vrtce okrog 65-odstotna, ta odstotek sedaj znaša okrog 85 odstotkov, s čimer se vse bolj približujemo nacionalnemu cilju deleža v vrtce vključenih otrok, ki znaša od 90 do 95 odstotkov.

Na področju vzgoje in izobraževanja so bile v zadnjih letih izvedene pomembne investicije, ki omogočajo kakovostno izvedbo programov predšolske vzgoje. Po dogradnji Vrtca Ciciban Sevnica, ki je bila zaključena v aprilu, je v tem tednu s pričetkom izvajanja programa predšolske vzgoje zaživel tudi celovito prenovljeni objekt Panorama.

NOV VRTEC ZA KAKOVOSTNO BIVANJE PREDŠOLSKIH OTROK

panorama19

Prostori so svetli in skozi okna se širi tudi lep panoramski razgled.

Objekt, v katerem je v preteklosti delovala gostinska dejavnost, je odkupilo podjetje GIP Kodrič d.o.o. iz Krškega, ki je imelo za rabo oziroma bodočo namembnost objekta na začetku več različnih možnosti. Skupen jezik in uskladitev obojestranskega interesa, da se v tem objektu uredi vrtec, je podjetje našlo z Občino Sevnica. Obe strani sta sklenili pismo o nameri, v katerem sta opredelili namero za ustrezno preureditev prostorov za namen izvajanja predšolske vzgoje v skladu z vsemi normativi, podjetje je uredilo spremembo namembnosti objekta za namen izvajanja vzgoje in izobraževanja ter pridobilo uporabno dovoljenje. Glede na zahtevne tehnične uskladitve pri obnovi objekta je pri projektiranju in izvedbi del vseskozi aktivno sodeloval Oddelek za družbene dejavnosti Občine Sevnica, ki ima ob številnih vrtčevskih novogradnjah, dozidavah in adaptacijah objektov že veliko izkušenj. Z lastnikom je Občina Sevnica ob zaključku prenove sklenila najemno razmerje za določen čas desetih let, tudi z možnostjo predčasnega odkupa. Občina Sevnica pa je zagotovila opremo vrtca v vrednosti dobrih 73 tisoč evrov. Poleg prostorov za izvajanje programa objekt razpolaga s pripadajočimi sanitarijami in garderobnimi prostori, prostorom za nego, prostorom za strokovne delavce, kabinetom, osrednjim prostorom, prostorom za čistila. Kuhinja je razdelilna, hrana se bo vozila iz centralnega Vrtca Ciciban Sevnica.

V začetku tega tedna sta se v vrtec selili dve skupini prvega starostnega obdobja in ena skupina drugega starostnega obdobja, trenutno skupaj 52 otrok. Glede na normative za opravljanje predšolske vzgoje je na voljo prostor za še en oddelek drugega starostnega obdobja.

Zaradi ukrepov zaščite zdravja odprtja vrtca ni zaznamoval širši družabni dogodek, kot bi ga – ob za kraj in skupnost tako pomembni pridobitvi – lahko pripravili v običajnih razmerah. Priložnostna obeležitev je potekala včeraj popoldan, ko se je župan Srečko Ocvirk zahvalil lastniku in izvajalcu prenove, podjetju GIP Kodrič d.o.o., za izredno kakovostno opravljeno delo obnove objekta, ki na najvišji razgledni točki s panoramskim razgledom krasi celoten kraj. Hkrati je zaželel uspešno izvajanje programa ekipi vrtca in ravnateljici Vrtca Ciciban Sevnica Tanji Sorčan.

Vir: Občina Sevnica

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»