Časopis za pokrajino Posavje
26.03.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prezgodnje slovo častne občanke Občine Brežice

Objavljeno: Sobota, 07.05.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
slavnostna_seja_obcinskega_sveta_obcine_brezice_2021 (76)

Metka Gorišek ob prevzemu imenovanja za častno občanko Občine Brežice oktobra lani. (foto: R. R., arhiv PO)

V 62. letu je življenjsko pot sklenila dr. Metka Gorišek, častna občanka Občine Brežice. Naziv častne občanke je Gorišek prejela na osrednji prireditvi v počastitev občinskega praznika občine Brežice 27. oktobra 2021 v priznanje in zahvalo za izjemen prispevek pri razvoju občine Brežice.

Metka Gorišek je po zaključeni osnovni šoli in gimnaziji v Brežicah nadaljevala študij na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, na kateri je leta 1989 magistrirala in zatem leta 1995 še doktorirala. Po študiju se je najprej kot asistentka zaposlila na Katedri za splošno hidrotehniko, zatem službovala na Dravskih elektrarnah v Avstriji in leta 1995 v Združenih narodih kot Nacionalni koordinator Donavske konvencije za R Slovenijo. Leta 1996 se je zaposlila na Ministrstvu za okolje in prostor kot državna podsekretarka in vodja Sektorja za pripravo in vodenje investicij, poklicno pot nadaljevala kot vodja projektov gospodarskih središč Resolucije o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2013 v kabinetu Ministrstva za gospodarstvo in zatem kot direktorica vodila Inštitut za prostorski razvoj ter vodja inženiringa projektov za LIN d. d. Kasneje je v kabinetu Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo vodila Organ upravljanja za programe Kohezijske politike EU 2007-2013, konec leta 2013 pa se je zaposlila na Inštitutu za vode R Slovenije, ki ga je v letih 2017 in 2018 vodila kot v. d. direktorice. Zatem se je vrnila kot državna sekretarka na Ministrstvo za okolje in prostor in v Energetiki Ljubljana vodila strokovno pripravo investicij energetike za zmanjšanje vplivov na okolje. Leta 2020 je bila ponovno imenovana za državna sekretarko na okoljskem ministrstvu.

Kot je še pred dobrega pol leta dejala Gorišek ob prevzemu listine ob imenovanju za častno občanko Občine Brežic, si je z odhodom na študij življenje in poklicno pot resda ustvarila v Ljubljani, vendar pa da so Brežice tiste, ki so ji in ji vselej predstavljajo pravi dom v najpristnejšem pomenu besede. Metka Gorišek se tokrat za stalno vrača domov ... Slovo od pokojnice bo v sredo, 11. maja, ob 13. uri na brežiškem pokopališču. Žara bo na dan pogreba od 11. ure dalje v tamkajšnji mrliški vežici.

B. M.
« Nazaj na seznam
»