Časopis za pokrajino Posavje
6.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prihodnji teden krvodajalski akciji v Sevnici

Objavljeno: Sreda, 01.04.2020    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Krvodajalska akcija_Radeče (16)_M

V prostorih športnega doma v Sevnici bo prihodnji torek in sredo potekala krvodajalska akcija.

V torek, 7. aprila, in v sredo, 8. aprila, bo potekala v Športnem domu Sevnica (pri bazenu) krvodajalska akcija. Trenutno je izražena potreba po vseh krvnih skupinah, zato RKS prosi krvodajalce, da pokličejo transfuzijski center Ljubljana ZTM na telefonski številki: 051 389 270 ali 051 671 147 ter se dogovorijo o uri prihoda na odvzem življenjske tekočine.

»Krvodajalke in krvodajalce obveščamo, da kljub izrednim razmeram potrebujemo kri za nujna in neodložljiva zdravljenj,« pojasnjujejo na Zavodu RS za transfuzijsko medicino in dodajajo, da so zaloge krvi nizke, vendar takšne, da z njimi pokrivajo potrebe po krvi. V teh razmerah je nižja tudi poraba, zato še toliko bolj skrbno spremljajo zaloge, prihod krvodajalcev in izdajo krvi.

KRVODAJALSKE AKCIJE PRILAGOJENE TRENUTNIM RAZMERAM

Transfuzijska služba je uvedla dodatne zaščitne ukrepe, s katerimi krvodajalcem in zaposlenim omogoča varno okolje ter varen odvzem krvi. Krvodajalce že po telefonu pred prihodom na odvzem krvi preverijo, če ustrezajo pogojem za darovanje in če nimajo bolezenskih znakov morebitne okužbe. Pred vhodom v prostore, kjer se izvaja odvzem krvi, poteka triažna kontrolna vstopno točko, kjer se ponovno preveri ustreznost in izmeri telesna temperatura. Z omenjenimi ukrepi se preprečujejo okužbe ter širjenje bolezni covid-19 med ljudmi, ki se po do sedaj znanih podatkih s transfuzijo krvi ne prenaša. Zaradi zaščite krvodajalcev in zaposlenih ter preprečevanja možnih prenosov bolezni vabijo na krvodajalske akcije samo krvodajalce tistih krvnih skupin, ki jih potrebujejo tudi preko SMS vabil, v katerih prosijo za povratni klic za dogovor o uri prihoda in preverjanju pogojev za darovanje.

Glede na novo uredbo glede gibanja prebivalstva iz ene občine v drugo vas seznanjajo, da uredba po besedah pristojnih ne velja za krvodajalce, ki lahko prehajajo iz ene občine v drugo na mesto odvzema krvi, ne glede na to, kje bivajo in kje darujejo kri.

TRENUTNO NEPRIMERNI ZA DAROVANJE KRVI

Trenutno ste primerni za darovanje krvi tisti, ki:
- ste v zadnjih 28 dneh potovali izven Slovenije (velja za vse države EU in druge celine),
- če imate prehlad, kašljate in kihate,
- imate povišano telesno temperaturo,
- prebolevate nalezljivo bolezen,
- ste bili v stiku z obolelo osebo,
- ste v zadnjih 28 dneh preboleli nalezljivo bolezen.

»Krvodajalcem se zahvaljujemo za odziv, razumevanje ter upoštevanje vseh preventivnih zaščitnih ukrepov in jih prosimo, da nas v primeru kakršnihkoli znakov bolezni, ki bi se pojavili v 14 dneh po odvzemu krvi obvestijo na krvodajalec@ztm.si oz. nas pokličejo 051 389 325,« še sporočajo ter se zahvaljuje vsem in vsakemu posebej ter želijo, da ostanete zdravi! Informacije o koronavirusni bolezni lahko spremljate tudi na spletni strani NIJZ.

S. R./Vir: OZ RK Sevnica
« Nazaj na seznam
»