Časopis za pokrajino Posavje
4.12.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Proslavili 50 let OŠ Brežice na Levstikovi ulici 18

Objavljeno: Nedelja, 24.10.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
os_brezice_50_let_sole_na_levstikovi (95)

Ob 50-letnici OŠ Brežice na sedanji lokaciji je na koncu prireditve sledilo rajanje učenk in učencev z Nušo Derenda.

Minuli četrtek je Osnovna šola Brežice obeležila 50-letnico šolske stavbe na Levstikovi ulici 18, pet let sodelovanja v vseslovenskem gibanju Rastoča knjiga pa tudi 30 let samostojnosti Republike Slovenije. Na prireditvi s posebno vsebino »Iz preteklosti v sedanjost in prihodnost« je bila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec.

»Dama«, ki praznuje 50 let

os_brezice_50_let_sole_na_levstikovi (69)

Glasbeno-plesne koreografije učencev brežiške šole pred polno tribuno športne dvorane

Prireditev je bila razdeljena na dva dela. Najprej so pri skulpturi eHrast pred šolo tradicionalno obeležili dosežke učencev in zaposlenih v minulem šolskem letu, počastili 30-letnico naše države in z dvigom slovenske zastave svečano počastili državni praznik dan suverenosti. Nato se je dogajanje prestavilo v športno dvorano, kjer so se na kulturni prireditvi ozrli na mejnike v 50-letni zgodovini brežiške OŠ na tej lokaciji. Polno dvorano je najprej nagovorila ravnateljica mag. Marija Lubšina Novak. Šolsko stavbo je označila za »damo«, ki praznuje 50 let, odkar sta jo napolnila otroški vrvež in smeh. S pomočjo dokumentov, ki jih hranijo v Knjižnici Brežice, je spomnila, da je 28. oktobra 1970 v okviru prireditev ob prazniku brežiške občine nove prostore odprla OŠ bratov Ribarjev Brežice, danes OŠ Brežice. Po načrtih inženirja in arhitekta Franca Filipčiča so gradnjo zaupali pionirju iz Novega mesta. Učenci, učitelji in starši so sredi Brežic dobili sodoben hram učenosti, z njim pa 36 novih učilnic, veliko moderno opremljeno telovadnico, večnamenski prostor, knjižnico in čitalnico, garderobi, kuhinjo z jedilnico ter športno igrišče in vrt v neposredni okolici šolskega poslopja. Poleg sodobno opremljene šole se je vseh 818 učencev, ki so takrat vstopili v šolo, verjetno najbolj razveselilo pouka, ki je potekal samo v dopoldanskem času. »V nove in svetle prostore smo se vselili 1. februarja naslednje leto. Tega dogodka se še kar dobro spomnim, saj sem takrat obiskovala 6. razred. Spominjam se tudi, da so šolo, tako kot veliko drugih pridobitev v tistem času, zgradili s samoprispevkom, kar pomeni, da so se naši starši in drugi občani na referendumu odločili, da bodo od svojih dohodkov mesečno namenili del sredstev za izgradnjo šole. Za tako odločitev smo jim bili šolarji izredno hvaležni, saj smo se nove, sodobno zasnovane šolske stavbe zelo razveselili.
os_brezice_50_let_sole_na_levstikovi (29)

Ravnateljica mag. Marija Lubšina Novak

Končno smo lahko vsi obiskovali pouk samo v dopoldanskem času in mi ’ta veliki’, kot smo se takrat poimenovali, smo bili že na predmetni stopnji in že imeli kabinetni pouk. Med vsakim odmorom smo zamenjali učilnico in imeli pouk v prostoru, ki je bil opremljen prav za določen predmet. Imeli smo torej specializirane učilnice za posamezne predmete. To je bilo v tistih časih nekaj novega, posebnega. Veste, imeli smo tako organiziran pouk, kot ste ga imeli vi pred covid krizo,« je razlagala učencem in ob tem dodala, da verjame, da bomo kot družba kmalu premagali bolezen, da učencem ne bo treba imeti več pouka ves dan samo v enem prostoru oz. mehurčku. Omenila je še, da je bila posebnost tudi ta, da so takrat v šolski stavbi dobili tudi zobozdravstveno ambulanto, ki je tu še danes. Šola je tedaj nosila ime po dveh bratih Ribar, ki sta padla v drugi svetovni vojni, že 29 let pa nosi sedanje ime in danes jo obiskuje približno sto učencev več kot pred 50 leti. Lubšina Novak je zaupala še eno posebnost, in sicer da je šola zgrajena na območju, ki ga imenujejo Hrastinca, saj je tukaj nekoč na precej močvirnatem območju rasel manjši hrastov gozd.

Zadnja obsežna prenova šole leta 2008
os_brezice_50_let_sole_na_levstikovi (36)

Ministrica dr. Simona Kustec


Iz dokumentov je še razvidno, kot je dejala ravnateljica, da je bila brežiška šolska stavba v minulih 50 letih že dvakrat deležna večjih posegov, prvega v 80. letih, ko je bil nad kotlovnico in kuhinjo zgrajen prizidek za OŠ s prilagojenim programom, in nazadnje leta 2008, ko so za pol leta zapustili šolske prostore in izvajali pouk na petih lokacijah v mestu. Omenila je tudi, da je brežiško OŠ v določenih letih obiskovalo tudi do 1100 učencev. V spomin na številne hraste, ki so nekoč rasli na tem prostoru, so pred šolo s pomočjo donatorjev pred petimi leti postavili skulpturo, ki so jo v duhu današnjega časa poimenovali eHrast ter ponazarja rast in napredek OŠ Brežice. »Ne bom povedala nič novega, če izpostavim, da si učenci in zaposleni želimo še tretje prenove, saj nam glede na zdajšnje normative pri oblikovanju oddelkov ter predmetnik, ki omogoča učencem bogato izbiro izbirnih predmetov in vsebin v okviru razširjenega programa, zmanjkuje prostora. Dva oddelka 3. razreda morata imeti že tretje leto pouk izven matične stavbe, zato se že zastavlja vprašanje, kako naprej. To je zgodba za nov čas, za novih 50 let,« je še povedala Lubšina Novak in spomnila, da je bila OŠ Brežice za izjemne dosežke na področju vzgoje in izobraževanja že dvakrat (1986 in 2005) dobitnica najvišje državne nagrade na področju šolstva.
os_brezice_50_let_sole_na_levstikovi (56)

Spomine na OŠ Brežice so obujale Milena Jesenko, Mojca Florjanič in Nuša Derenda.


Ministrica Kustec: Znanje je prva vrednota in tisto, kar nas dela dobre ljudi

Brežiški župan Ivan Molan je izpostavil dobro sodelovanje med šolami in lokalno skupnostjo. Omenil je temeljito rekonstrukcijo brežiške šole, vključno s toplotno izolacijo, pred 13 leti, šola je pridobila tudi nekaj več kot 600 m2 dodatnih prostorov. »Čestitam vam za vse dosedanje uspehe in vam v prihodnosti želim, da OŠ Brežice ostane prostor, kamor se bodo učenci in učitelji ter mi vsi radi vračali,« je zaključil svoj nagovor. Spregovorila je tudi ministrica Kustec, ki je poudarila, da bi bili brez znanja zgodovina in prihodnost zelo prazni, zato je znanje po njenih besedah prva vrednota in tisto, kar nas dela dobre ljudi. »Obljubljam vam, da bo naša in vaša država skupaj z našo in vašo občino še naprej delala in podpirala vse, kar bo šlo v smeri še več in še boljšega znanja,« je dejala in na koncu od učencev dobila glasno zagotovilo, da se bodo še bolje in še več učili. »Ne pozabite, vse je v znanju in v vas,« je sklenila ministrica.
21. 10. 2021 (15)

Svečan dvig slovenske zastave pred šolo


Spomini na šolske dni Milene Jesenko, Mojce Florjanič in Nuše Derenda

Strokovna sodelavka šole Darja Kalin se je z Mileno Jesenko, Mojco Florjanič in Nušo Derenda pogovarjala o spominih na čas, ko so bile povezane z brežiško OŠ. Jesenko je bila učiteljica in ravnateljica šole, Florjanič in Derenda pa so se kot učenke šole že takrat izkazale na področju kulture in nastopanja na odru. »Zdajšnji kolektiv šole skupaj z učenci in starši nadgrajuje vse tisto, kar smo delali mi, ki smo nekoliko starejši,« je dejala Jesenko, Florjanič je izjavila: »Najlepši trenutki so povezani s srečanji OŠ bratov Ribarjev nekdanje Jugoslavije, sama sem se jih udeležila v Beogradu in Zagrebu, to so prijateljstva, ki trajajo še danes, šole v naravi, kjer smo z učitelji in učenci preživljali 24 ur na dan, zaključni izleti in srečanja, definitivno pa so zame najbolj neprecenljiv del dogodki, ki smo jih ustvarjali, naj bodo to literarni dogodki, obiski gledališč ipd.«, Derenda pa je povedala: »Vsem polagam na srce, da vztrajajte pri tistem, kar radi delate, za to sta potrebna pogum in strast, imejte strast do življenja, znanja in vsega, kar vas obdaja, konec koncev tudi do svoje šole, kamor se radi vračajte, ko jo boste enkrat zapustili.«
21. 10. 2021 (86)

Pri skulpturi eHrast pred šolo so najprej tradicionalno obeležili dosežke učencev in zaposlenih v minulem šolskem letu.


V programu so z glasbeno-plesnimi koreografijami nastopili učenke in učenci šole, šolsko himno pa sta zapela otroški in mladinski šolski pevski zbor, Nuša Derenda pa je z učenci zapela svoji pesmi Kakor ptica, kakor pesem in Ne, ni res ter poskrbela za pravo rojstnodnevno zabavo šole. Prireditve, ki jo je povezovala Petra Vaš, so se med drugim udeležili tudi namestnica direktorja Zavoda za šolstvo dr. Stanka Preskar, predstojnica novomeške enote Zavoda za šolstvo mag. Andreja Čuk in ustanovitelj gibanja Rastoča knjiga Janez Gabrijelčič.

R. R., foto: R. R. in M. Tokić

#povezujemoposavje« Nazaj na seznam
»