Časopis za pokrajino Posavje
28.02.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prostori PGD Vrhovo postali pretesni

Objavljeno: Petek, 22.01.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
PGD Vrhovo (6)

Gasilski dom PGD Vrhovo postaja pretesen, zato je društvo kupilo večji objekt.

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Vrhovo, ki deluje pod okriljem Gasilske zveze Radeče, je drugo najstarejšega društvo v radeški občini. Letos bo obeležilo 110 let delovanja in eden izmed njihovih načrtov je ureditev novih prostorov v neposredni bližini sedanjega gasilskega doma, ki postaja za potrebe društva pretesno.

Vrhovško gasilsko društvo, v katerega je včlanjenih skoraj 200 gasilk in gasilcev (skoraj polovica vseh krajank in krajanov), je bilo vpisano v register Kranjske gasilske zveze Ljubljana 24. julija 1911, a pisni viri navajajo, da je društvo začelo z delovanjem že dve leti pred tem. Leta 1950 so razvili svoj prvi društveni prapor, leta 1971 so kupili prvi gasilski avto in dobili lastne prostore, ki si jih delijo s Prosvetnim društvom Vrhovo. Ob 100-letnici delovanja, leta 2011, so dobili novo gasilsko brizgalno in čoln za reševanje iz vode. PGD Vrhovo ves čas svojega delovanja skrbi za ustrezno strokovno izobrazbo članic in članov ter za podmladek in 25 mladih gasilk ter gasilcev se redno udeležuje tudi tekmovanj s področja gasilstva.

PGD Vrhovo, nakup stavbe (3)

Stavba, ki stoji ob regionalni cesti Boštanj-Radeče in ima tudi večji parkirni prostor, bo po preureditvi prostorov postala nov dom vrhovških gasilcev.

Velika večina v Vrhovem živečih krajank in krajanov je podpornih članov društva in eden izmed njih je tudi Martin Krajnc. V vasi Goreljce v radeški občini rojen leta 1923 je bil v velikem izselitvenem valu leta 1941 izseljen v Nemčijo, kjer je po vojni tudi ostal, a kljub je temu ohranil stalen stik z domačo občino in velikokrat je prispeval finančna sredstva za vrhovško gasilsko društvo. Zanemarljiv ni niti njegov najnovejši prispevek v višini 30 tisoč evrov za nakup stavbe v središču naselja za potrebe PGD Vrhovo.

»Odločitev o nakupu nepremičnine je bila sprejeta na občnem zboru PGD Vrhovo 22. februarja 2019 in še istega leta, 11. decembra, je sledil podpis pogodbe o nakupu. Lanskega 9. julija je bil podan predlog za vpis v zemljiško knjigo, ki pa zaradi trenutnih razmer preprečevanja širjenja koronavirusa še ni izveden,« pojasnjuje predsednik PGD Vrhovo Roman Remih. »Strošek nakupa stavbe je znašal 180 tisoč evrov in 30 tisoč evrov je prispevalo PGD Vrhovo, ki je donacija gospoda Martina Krajnca iz Nemčije našemu društvu; 24 tisoč evrov je prispevala Krajevna skupnost Vrhovo, in sicer gre za rento, ki jo prejema od Savskih elektrarn za obdobje od leta 2019 do leta 2022; preostanek je poplačan s pomočjo kredita, ki ga odplačuje Občina Radeče in bo poplačan v prihodnjem letu,« predstavi še finančni del nakupa ter doda, da je preurejanje stavbe ter selitev vanjo odvisna od novih finančnih virov, sedanje prostore pa nameravajo podariti Prosvetnemu društvu Vrhovo ob selitvi v nov objekt. »Iskrena hvala vsem, ki nas podpirate in nam pomagate, da smo lahko pri reševanju in varovanju premoženja ter ljudi uspešni,« zaključi sogovornik.

Smilja Radi

Članek je bil objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik 21. januarja 2021.

#povezujemoposavje


 
« Nazaj na seznam