Časopis za pokrajino Posavje
5.04.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prostori Trškega dvorca bodo obnovljeni

Objavljeno: Četrtek, 20.02.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Trski dvorec v Sevnici (22)

En del Trškega dvorca nosi letnico 1613.

Eden izmed pomnikov preteklosti v starem sevniškem mestnem jedru je trški dvorec iz 17. stoletja, ki ima nadstropni ulični in dvoriščni trakt (prizidek).

V zapisih o dvorcu, ki je najstarejša in najbolje ohranjena profana stavbna dediščina, beremo, da ima mogočna stavba v petosni ulični fasadi v srednji osi polkrožno sklenjen portal z letnico 1664 in konzolni pomol (pokrit balkon nad vhodom), medtem ko ima dvoriščni trakt stebriščni arkadni hodnik in vogalni konzolni pomol z letnico 1613.

Trski dvorec v Sevnici (25)

Kamnit dvoriščni portal je posnetek glavnega portala, ki je viden z glavne ulice starega sevniškega mestnega jedra.

Občina Sevnica, ki je lastnica stavbe, namerava spodnji del prostorov, ki še niso prenovljeni, obnoviti v skladu s kulturnovarstvenimi pogoji. »Obnova bo strokovno zahtevnejša, saj spomeniškovarstvena stroka zahteva ohranitev oziroma izvornost notranjega izgleda objekta z obnovitvijo njegove notranjosti, z ohranitvijo obstoječih materialov oziroma kvečjemu z nadomestitvijo le-teh z enakimi novimi materiali. Tlorisni gabariti obravnavanih prostorov zajemajo neto površino 48,16 m2,« je sporočila lastnica objekta in dodala, da bo prenova poleg sanacije vlage zidov, ometov in temeljev zajemala tudi zamenjavo notranjega stavbnega pohištva, delno sanacijo propadlih stropov, zamenjavo in dodelavo obstoječih vodov elektro inštalacij, novo izvedbo instalacije ogrevanja itd. V obnovljenih prostorih bodo potekala odprtja razstav ter aktivnosti na področju turizma.

S. R.


 
« Nazaj na seznam