Časopis za pokrajino Posavje
18.02.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prvi posredovalci v primeru nesreče

Objavljeno: Sreda, 06.11.2019    Rubrika: NOVICE Sporočilo
90 let PGD Krmelj (50)

Pogosto so prvi posredovalci pri prometnih in drugih nesrečah gasilci, ki prejmejo klic na 112.

Zdravstveni dom Sevnica, Občina Sevnica in Gasilska zveza Sevnica so pristopili k partnerskemu oblikovanju in organiziranju službe prvih posredovalcev ter v ponedeljek podpisali dogovor o aktiviranju prvih posredovalcev z območja občine Sevnica z namenom reševanja življenj z izvajanjem temeljnih postopkov oživljenja in uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED).

Prvi posredovalci so posamezniki prostovoljci, ki imajo opravljeno usposabljanje iz temeljnih postopkov oživljanja, ki so ga opravili v Zdravstvenem domu Sevnica. Aktivacijo prvega posredovalca preko pozivnika in prejetega klica sproži Regijski center za obveščanje Brežice. Sistem obveščanja, prostore in organizacijo dela prvih posredovalcev je zagotovila Gasilska zveza Sevnica. Temeljna naloga prvega posredovalca je, da se pozivu na pomoč odzove v najkrajšem možnem času, prispe na kraj dogodka in nudi pomoč skladno s svojim znanjem in navodili zdravnika vse do prihoda službe nujne medicinske pomoči. Pri nudenju pomoči posamezniku ves čas preko telefonske zveze sodeluje tudi z zdravnikom nujne medicinske pomoči.

Podpisniki dogovora, župan Srečko Ocvirk, direktorica Zdravstvenega doma Sevnica Vladimira Tomšič in poveljnik Gasilske zveze Sevnica Gašper Janežič, so pri podpisu dogovora izpostavili pomen hitrega odziva v primeru nesreče ali drugega nenadnega dogodka, pri čemer prvi posredovalci nosijo pomembno vlogo.

Vir: Občina Sevnica
« Nazaj na seznam