Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Prvi sneg - strpno in varno

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Prvi sneg - strpno in varno V torkovo jutro nas je pozdravil dež in sneg, ki v višje ležečih predelih in na tamkajšnjih cestah povzroča težave. Čeprav je prvi sneg in z njim zimske razmere presenetil pred datumskim obdobjem, ko je zimska oprema obvezna, je vožnja v teh razmerah z neustrezno opremo prepovedana.

Ob zimskih razmerah, ko se ob sneženju sneg oprijemlje vozišča ali je vozišče zasneženo oziroma poledenelo, morajo imeti vozila do skupne mase 3,5 tone 4 zimske pnevmatike (M+S) z minimalno globino profila 3 mm ali 4 letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 mm ter snežne verige v priboru.

Vozniki morajo biti pozorni tudi, da na motornih in priklopnih vozilih ni snega ali ledu, ki bi se med vožnjo stresal z vozila ter da morajo biti stekla in vzvratna ogledala vedno čista.

Prvi sneg res preseneti?

Zaradi napovedi snega do nižin sta Dars d. d. in Direkcija RS za ceste že včeraj sklicala predstavnike Prometno informacijskega centra, vzdrževalcev avtocest in podjetij, ki jim je bila podeljena koncesija na področju rednega vzdrževanja ostalih državnih cest. Na sestanku so bile podane usmeritve glede zagotavljanja prevoznosti cest in varnosti cestnega prometa v zimskem času. Z Darsa sporočajo, da bo prevoznost avtocest in nekaterih hitrih cest, ki so uvrščene v prvi prednostni razred, tudi med letošnjo zimsko službo zagotovljena 24 ur na dan z ustrezno mehanizacijo in opremo, v celoti zagotovljenimi količinami posipnih materialov in ustrezno organiziranim in usposobljenim osebjem. Prevoznost je zagotovljena, če višina snega na teh cestah ne presega 10 centimetrov, promet pa je mogoč z uporabo zimske opreme vozil. Ob močnem sneženju morajo biti na cestah, uvrščenih v prvi prednostni razred, prevozni vsaj en vozni pas in dovozi k večjim parkiriščem.

S. V.

« Nazaj na seznam