Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Radečani z optimizmom v prihodnost

Objavljeno: Sreda, 09.09.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Slavonostna seja, Radece 2020 (1)

Pred začetkom osrednje prireditve ob radeškem občinskem prazniku so pred vhodom v dvorano za prijetno dobrodošlico skrbeli Pihalni orkester radeških papirničarjev in radeške mažorete.

V včerajšnjem zgodnjem večeru so v Domu kulture Radeče s slavnostno sejo obeležili letošnji občinski praznik, ki ga v radeški občini praznujejo 8. septembra – v spomin na razglasitev majhnega trga ob izlivu Sopote v Savo v mesto ter na izgnanke in izgnance, ki so se v prvih septembrskih dneh leta 1945 začeli vračati na svoje domove.

Pred prihodom v dvorano so obiskovalke in obiskovalce z živahnimi glasbenimi ritmi pozdravili članice in člani Pihalnega orkestra radeških papirničarjev, ki se lahko pohvali z več kot 100-letno tradicijo obstoja in delovanja, ter s plesnim nastopom skupina kadet radeških mažoret. Pred osrednjo prireditvijo je delegacija predstavnikov ZZB NOV Slovenije, Društva izgnancev Slovenije, Zveze vojnih veteranov za vrednote NOB Slovenije in Zveza policijskih veteranskih društev Sever odnesla venec k Plečnikovemu spomeniku in k spomeniku ZVVS.

INVESTICIJE ZA VEČJO KAKOVOST BIVANJA

Slavonostna seja, Radece 2020 (87)

Dolgoletna člana MoPZ Papirničar Jagnjenica, Janez Zahrastnik in ….

Slavnostna seja se je pričela s slovensko himno, ki so jo zapele osnovnošolke, ki obiskujejo GŠ Laško - Radeče, Pia Mlakar, Zoja Novak in Aisha Kožar. S preigravanjem strun na harfi se je v nadaljevanju predstavila gimnazijka Lana Kozinc, nato je sledil nagovor župana Tomaža Režuna. Le-ta je med drugim izpostavil nekatere projekte, ki se bodo kmalu zaključili, zanje pa so dobili tudi sredstva z evropskih razpisov. Eden izmed projektov, ki se bo zaključil v septembru, je Posavski ribji krog, v okviru katerega je bil s sredstvi Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR) urejen bajer na Hotemežu, v pripravi pa je še izvedba zanimivega didaktičnega kroga okoli bajerja z urejenimi interpretacijskimi točkami na temo pomena rib v rečnem ekosistemu in vodnem krogu. Kot največji projekt v zgodovini radeške občine, vreden okoli dva milijona evrov, je označil projekt »Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju srednje Save – Občina Radeče«, s katerim bosta v primeru uspešne pridobitve evropskih kohezijskih sredstev v letih 2021 in 2022 urejena kanalizacijski sistem z vso pripadajočo infrastrukturo v naselju Krakovo in S-kanal ob reki Savi, opravljena bo prevezava na Titovi ulici, zgrajena pa bosta tudi nova kanalizacijska kraka v spodnjem Močilnem in Prnovšah.

POSEBNO ŽUPANOVO PRIZNANJE, SREBRNIK IN ZLATNIK

Slavonostna seja, Radece 2020 (131)

… Martin Pernišek sta prejela posebno županovo priznanje.

Pred podelitvijo dveh letošnjih najvišjih občinskih priznanj je radeški župan posebno županovo priznanje predal dvema članoma MoPZ Papirničar z Jagnjenice, 90-letnemu Janezu Zahrastniku in 80-letnemu Martinu Pernišku. Oba omenjena sta člana moškega pevskega zbora 50 let, Zahrastnik s svojim tenorjem, Pernišek kot basist. Prejemnika sta bila priznanja iskreno vesela in prav tako njuna zborovodkinja Rosana Jakšič.

Slavonostna seja, Radece 2020 (134)

V imenu ZD Radeče je srebrnik prejel ter se zanj tudi zahvalil direktor zdravstvenega doma Franci Čeč …

V nadaljevanju je v imenu ZD Radeče prevzel srebrnik za uresničitev ideje o delovanju Centra za starejše Dobra energija direktor zdravstvenega doma Franci Čeč. Marija Imperl je prejela zlatnik za dolgoletno in uspešno delo v turizmu, za prizadevanja na področju trajnostnega razvoja podeželja in vpeljavo študijskih krožkov, za uveljavljanje vseživljenjskega učenja in še za marsikaj drugega – pred upokojitvijo je vrsto let vodila KTRC Radeče, še vedno pa je aktivna kot občinska svetnica, poleg tega je predsednica upravnega odbora LAS Posavje za projekte Leader, članica nadzornega odbora Komunale Radeče, članica Skupščine CEROZ, generalna sekretarka Društva oglarjev Slovenije in tajnica Društva lastnikov gozdov Sopota – Laško ter članica Komisije za razvoj tematskih poti v Sloveniji in Komisije za razvoj turizma v gozdnem prostoru pri Turistični zvezi Slovenije, če naštejemo del področjih, ki se jim posveča.

NAJLEPŠA KRAJEVNA SKUPNOST, KMETIJA IN HIŠA

Slavonostna seja, Radece 2020 (136)

… Marija Imperl se je zahvalila za prejeti zlatnik.

Tako kot vsa pretekla leta sta tudi tokrat podžupan radeške občine Janez Prešiček in predsednica Hortikulturnega društva Radeče Jovanka Kranjec podelila priznanja za najlepše urejeno krajevno skupnost, najlepše urejeno hišo in najlepše urejeno kmetijo. Priznanje za najlepše urejeno krajevno skupnost je v imenu KS Vrhovo prevzela predsednica skupnosti Andreja Šunta. V kategoriji za najlepše urejeno hišo je tretje mesto osvojila družina Gorenjec z Jelovega, drugo mesto družina Košar iz Vrhovega, prvo mesto pa družina Jevševar iz Radeč. V kategoriji najlepše urejene kmetije je bilo podeljeno samo posebno priznanje, in sicer družini Podlogar iz Starega Dvora.

Slovesen dogodek v počastitev občinskega praznika so z gledališkim nastopom in recitalom popestrili članici in člani domačega gledališkega društva – Natalija Novak in Brane Motoh sta zavrtela časovno kolo v leto 1942, ko so se, kljub vojni vihri, rojevale tudi ljubezni; Franci Gros, Jerneja Novak in Tomaž Lavrinec so s prebiranjem Pavčkovih ljubezenskih verzov spomnili, kakšno vrednost ima ljubezen.

Prireditev je povezovala Katja Čeč, ki je v uvodu zbrane v kulturnem domu nagovorila: »Letos se vse zaradi epidemije koronavirusa odvija nekoliko drugače, kot se je pretekla leta, a prav je, da se kljub vsemu osredotočimo na pozitivne stvari, da se optimistično zazremo v prihodnost.«

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam