Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rebalans skozi svetniško proceduro

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Rebalans skozi svetniško proceduro Po počitniškem premoru, ko so brežiški svetniki in svetnice včeraj popoldan ponovno sedli v svetniške klopi, so si zadali preobširen dnevni red, saj so uspeli obravnavati le dobro polovico točk. Kot sicer običajno, so se tudi tokrat kresala mnenja t. i. dveh taborov, padale so celo precej žaljive opazke, saj se pod večino točk nikakor niso mogli zediniti o prednostih in pomanjkljivostih predlaganega, čeprav so na koncu vendarle vsi ali pa z večino izglasovali obravnavano. Prispevek s poteka seje si lahko preberete tukaj:

Ob poročilu realizacije proračuna v minulih osmih mesecih je Čularjeva izrazila zadovoljstvo nad realiziranim ter med drugim dejala: „Izrekam vse pohvale k izvajanju proračuna, saj se občina Brežice ne sooča z likvidnostnimi težavami, realizacija januar - avgust je za 15 odstotkov višja od realizacije v prvem polletju. Občinska uprava si res zasluži pohvalo, da je uspela zaobiti recesijo."

Sušin ji je oporekal: „Samohvale pa res ni treba. Zanimivo, da si jo podžupanja daje sama sebi. Kaj pa pomeni 400.000 evrov likvidnostnega kredita, to pa je za vas le malenkost." V razpravo se je vključil tudi Radanovič: „Recesija je, svetovna kriza je, ne si zatiskat oči. Mi smo vedeli, ko smo se spuščali v investicije, ampak pri nas se kar gre v neke investicije, izgradnjo hotela in še vse ostalo. Ob tem pa krnite sredstva krajevnim skupnostim."

Nekaj vrelišča je povzročil župan Molan, ko je želel razpravljajočega umiriti ter spodbuditi k hitrejši oz. krajši razpravi, dejal je: „Izračunali smo, da stane minuta govora našega občinskega svetnika 42 evrov, deset minut pa znese toliko, kot imajo mesečno plačo zaposleni v Vinu Brežice." Pegam pa je v razpravi med drugim dejal: „Te silne investicije, ki ste si jih zastavili, ne izpolnjujete pa ostalih obveznosti, vas je pa sama hvala, ker hočete narediti vtis, da vse lepo deluje."

Križančeva je izpostavila: „Nekaj nas je bilo ob sprejemu proračuna, ki smo opozarjali na preveliko zadolževanje in sedaj se je izkazalo, da smo imeli prav. Več smo planirali kot pa smo sposobni realizirati. Realizacija se mi zdi zelo sporna, preveč je tudi prerazporeditev sredstev, nekatere prerazporeditve je naredil kar župan sam. Ne bomo realizirali obveznosti z MORS-om. Letos smo od njih dobili stanovanja, kaj bo pa vnaprej, kaj nam bodo dali. Tudi prodaja občinskega premoženja je rešitev na krajši rok, kaj bomo pa prodajali v prihodnjih letih? Že tukaj vidim veliko nezadovoljstva, ki je prisotnega v krajevnih skupnostih."

Predlog odloka o spremembah in dopolnitvah o proračunu pa je prinesel nekaj amandmajev in rebalans, ki so ga svetniki takole pospremili skozi svetniško proceduro. Že ob podanem amandmaju, ki ga je predlagal župan Molan, Lokalno partnerstvo namenja 25.000 evrov KS Šentlenart, je prekipelo Radanoviču, ki je županu očital, da se hvali z zadevami, pri katerih nima prav nobenih zaslug in ga v nadaljevanju vprašal, zakaj ni njihova Krajevna skupnost dobila 20 tisoč evrov za pešpot in 10 tisoč evrov za javno razsvetljavo. „Rebalansa ne potrebujemo, je velika neumnost, ker se je treba prej prav uskladiti."

Sušin je razpravljal v imenu kmetijskega odbora in dejal, da je večina svetnikov glasovala proti rebalansu in v imenu odbora predlagal, da se v roku 60 dni pripravi kratkoročni in dolgoročni predlog ter se izvedejo aktivnosti o izvajanju kmetijske politike. „V naši občini nimamo začrtane kmetijske politike," je dodal. Oršanič pa je dejal: „V minulih mandatih smo si prizadevali, da bi oblikovali strokovno politiko kmetijstva, da bi jo tako zastavili, v kar bi se splačalo vlagati." Dodal je še, da se vse premalo posveča stanju v gospodarstvu v občini Brežice. Zorko: „Tudi jaz sem sim kmečkih staršev. Kmetje danes živijo tako kot še nikoli do sedaj. Včasih smo na kmetih težko živeli, imeli smo zase, kar smo pridelali, danes so drugi in boljši časi." Križančevo pa je zmotila postavka med stalno in tekočo proračunsko rezervo in je zastavila vprašanje: „Kolikšna je stalna in kolikšna je tekoča rezerva? Zanima me tudi, do kdaj bodo realizirane obveznosti do krajevnih skupnosti?" Kovačič pa je izpostavil: „ Turizma je za letos konec, sezona se zaključuje, zakaj je še vedno postavka za ta namen. Tudi vrtec v stanovanjskem bloku je v slabem stanju, ki bi bil potreben obnove, da ne omenjam avtobusnega postajališča, ki bi ga bilo treba nujno urediti."

Kržan je prav tako izpostavil kmetijstvo v občini in dejal: „Pri nas se obdeluje nekaj nad 8 ha zemlje na prebivalca, v Evropi je ta številka v povprečju 12 ha. Morali bi subvencionirati v zdravo prehrano in to postavko bistveno povečati. Sušin pa je menil, da ima rebalans preveč zgrešenih postavk in kot tak ni v redu. Jurkas je za govornim pultom dejal, da se bo vzdržal glasovanja, saj bi v pripravi morale sodelovati vse službe in pripraviti zadovoljiv rebalans. „Zavedati pa se moramo, da vsi vsega ne moremo dobiti, zato bi bilo treba narediti nek plan, tukaj na seji pa vsi vlečemo vsak k sebi in nismo usklajeni. Menda je usklajenih le nekaj amandmajev in sprememb, ostalo nekje visi v zraku."

Pri glasovanju pa so svetniki in svetnice glasovali za in tako potrdili Odlok o proračunu Občine Brežice za leto 2009.

M. K. M.

« Nazaj na seznam