Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ribiška vasica kot eden od korakov k razvoju rečnega turizma

Objavljeno: Četrtek, 14.10.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
Ribiska vas Hotemez (9)

Trije enoetažni objekti z domiselno urejeno okolico tvorijo ribiško vasico pri radeškem ribiškem domu na Hotemežu.

V okviru projekta Po-Savski rečni turizem je konec septembra potekalo na hotemeškem polju ob reki Savi in v bližini doma radeške ribiške družine odprtje ribiške vasice – Fisherman’s Village, ki omogoča nadaljevanje posavskega rečnega turizma.

Trije manjši enoetažni turistični objekti s terasami in z lično urejenimi zunanjimi površinami s sediščem in odprtim ognjiščem so namenjeni kratkotrajnim turističnim nastanitvam. Vsaka hišica – poimenovane so po ribah Mrena, Zelenika in Ogrica – ima v notranjosti manjši dnevni prostor s sedežno garnituro in TV sprejemnikom ter jedilno mizo in kuhinjo, dva ločena spalna prostora (v enem je zakonska postelja, v drugem enojna postelja in pograd) ter sanitarije.

RIBIŠKA VASICA BI LAHKO POSTALA RIBIŠKA VAS

Ribiska vas Hotemez (69)

Otvoritveni trak so pred eno izmed ribiških hišic prerezali predsednik RD Radeče Branko Zelič, župan Tomaž Režun in poslanec Matjaž Han.

Želja po novih ureditvah ob reki Savi, ki med drugim postaja vse bolj priljubljeno rekreacijsko območje, je tlela dalj časa, saj v radeški občini nimajo hotela niti hostla in ko se na eni izmed najlepših ribolovnih tras v Evropi odvijajo ribiška prvenstva, iščejo gostujoči tekmovalci prostor za nekajdnevno bivanje v sosednjih občinah.

»Leta 2004 se je v Radečah prvič odvijalo svetovno ribiško prvenstvo za invalide in senjorje, kar je vodilo k spoznanju, da moramo stremeti k ureditvam novih spalnih kapacitet. Prepričan sem, da bo ta ribiška vasica zaživela z vsebinami in z gosti ter bo nekoč postala vas ali morda še kaj več,« je izpostavil župan Tomaž Režun. Predsednik RD Radeče Branko Zelič je med drugim dejal: »Pred dvema letoma smo v bližini ribiškega doma uredili bajer, danes predajamo namenu ribiško vas. Mnenja sem, da je treba delati z roko v roki, kajti ribiči smo tudi prebivalci občine Radeče in ni nam vseeno, kako je videti okolica našega doma. Želim še veliko dobrih skupnih projektov.« Direktorica KTRC Radeče Duška Kalin je v pisni obliki med drugim sporočila: »Občina Radeče se že vrsto let trudi tudi z urejanjem degradiranega območja ob reki Savi in ribiška vasica predstavlja pomemben prispevek k dvigu atraktivnosti našega obrečnega prostora. Z izgradnjo namestitvenih kapacitet v okviru ribiške vasice hkrati nagovarjamo še ne dovolj izkoriščen potencial, ki ga ponuja rečni turizem.«

Vrednost celotnega projekta, s katerim se območje ob Savi razvija v pravi turistični biser, je dobrih 193 tisoč evrov in je v višini 139 tisoč evrov sofinanciran iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo (ESPR).

Z glasbenim, plesnim in pevskim nastopom so prijeten otvoritveni dogodek popestrili članice in člani radeškega pihalnega orkestra in mažorete, učenke in učenci osnovne šole pod mentorstvom Nika Lovšeta in vokalist Robert Zorec. Program je povezovala Katja Čeč.

Smilja Radi

Članek je objavljen v regionalnem časopisu Posavski obzornik, ki je izšel 14. oktobra.

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»