Časopis za pokrajino Posavje
16.09.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Ribiški dan na videmski tržnici

Objavljeno: Sobota, 08.06.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
trznica videm ribiski dan (52)
V okviru tematskih sejemskih dni na Tržnici Videm je v soboto dopoldne potekal Ribiški dan v organizaciji Centra za podjetništvo in turizem Krško.

Na dogodku, ki je bil tudi del projekta Riba je IN, katerega vodilni partner je Občina Sevnica,  so se predstavili ribogojci, gostinci in društva, ki delujejo na področju ribištva in življenja ob vodi.
trznica videm ribiski dan (3)

Sodelovali so Ribiška družina Brestanica – Krško (ogled ribiške opreme, čolnq in drugih zanimivosti, pokušina ribje enolončnice iz ulovljenih rib), Ribiška družina Kostanjevica na Krki (razstava opreme in različnega gradiva na temo ribolova), Ribogojstvo Pavlič (razstava opreme za ribogojstvo, brezplačne degustacije dimljene ribe, namazov iz postrvi), Akval d.o.o. (priprava kulinaričnih posebnosti iz rib ter brezplačna degustacija jedi iz rib), Ribogojstvo Colarič iz Dobrave pri Kostanjevici (predstavitev afriškega soma in jedi iz afriškega soma ter brezplačne degustacije), Društvo kmetic Krško (različne vrste kruha), Društvo potapljačev Vidra (predstavitev potapljaške opreme), Društvo kmetic Sevnica (predstavitev društva in degustacija slanih prigrizkov), Društvo kmetic Arnika (predstavitev različnih zelišč, ki jih uporabljamo za ribje jedi), Društvo vinogradnikov Zdole (degustacija vin) in Mikro pivovarna APE iz Sevnice (degustacija piva).

Ponudbo so dopolnili še Sirarstvo Dimc iz Boštanja (ovčji sir), Kmetija Planko in Kleh iz Lekmarja (kozji sir, mleko, jogurti), Kmetija Klaužar – Gorjup iz Mrčnih sel (jogurti, skuta, sir, salame in ostale mesnine), Čebelarska kmetija Kerin iz Zdol (med, tinkture iz slamnika), Kavarna in slaščičarna Grad Rajhenburg (palačinke in točen sladoled), Andreja Bakšič Grozdina iz Velikega Mraševega (domači eko piškoti), Milan Daničič iz Kompolja (različne mesnine), Kmetija Bošner iz Bistrice ob Sotli (izdelki iz kozjega mleka). Damjan Wallner je na poučni delavnici predstavil pripravo svežih in zdravih jedi iz rib.

Na ogled je bil tudi akvarij z ribami in opremo, ki je namenjena ribogojstvu in ribištvu. Ob tem je bilo na voljo gradivo za boljše poznavanje rib v posavskih vodah. Otroci so lahko na poučni delavnici spoznavali vrste rib in njihove življenjske pogoje. Za otroke so pripravili tudi  ustvarjalno delavnico in otroško animacijo na temo rib, ki jo je pripravila Izaja – Sara Levičar. Za glasbeno popestritev dogodka je poskrbel mladi glasbenik Gašper Zorko, program pa je moderirala Lara Tomažin. Likovne izdelke za okrasitev in razstavo ustvarili otroci Vrtca Krško.
 
P. P., foto: M. Mirt
« Nazaj na seznam