Časopis za pokrajino Posavje
13.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rok za dopolnitev pobude se izteče opolnoči

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Rok za dopolnitev pobude se izteče opolnoči Danes opolnoči se izteče osemdnevni rok, ki ga imajo pobudniki referenduma o odlagališču NSRAO na lokaciji Vrbina v občini Krško za dopolnitev pobude, ki so jo prejšnjo sredo skupaj s 1425 podpisi občanov predali županu občine Krško Francu Bogoviču. Izvedeli smo, da bodo pobudniki odgovor na poziv župana Bogoviča k dopolnitvi vloge sicer poslali, kaj pa bo v njem pisalo, še ni znano.

Po vsej verjetnosti pobuda ne bo dopolnjena tako, kot je zahteval kolegij krškega občinskega sveta, torej da naj bo kot referendumsko območje opredeljeno celotno območje občine Krško, ne le štiri krajevne skupnosti (mesta Krško, Dolenja vas, Leskovec pri Krškem in Krško polje). Če bi pobudo dopolnili na tak način, bi župan Bogovič razpisal 35-dnevni rok za zbiranje podpisov, v katerem bi morali pobudniki na upravni enoti zbrati podpise 10 % vseh volivcev v občini Krško (to število naj bi bilo 2118). Če pobude ne bodo dopolnili v tej smeri, se bo štelo, da pobuda ni bila vložena, občinski svet pa bo nato verjetno že v kratkem dal pozitivno mnenje k predlogu državnega prostorskega načrta za odlagališče. Pobudnikom referenduma seveda ostane možnost pritožbe najprej na upravno sodišče, govori pa se tudi o možnosti njihove pritožbe celo na ustavno sodišče.

Sinoči so se pobudniki sicer sešli s kolegijem občinskega sveta, na katerem naj bi se poskušali dogovoriti o rešitvi zapletene situacije, vendar sestanek po naših informacijah ni bil uspešen, saj so ga pobudniki referenduma protestno zapustili. Tako tudi ne gre pričakovati, da bi odstopili od zahteve za referendum. Vsekakor bo več znanega najkasneje v ponedeljek, saj so pobudniki referenduma za ta dan sklicali tiskovno konferenco, na kateri bodo uradno predstavili odgovor občini na zahtevo o dopolnitvi pobude za razpis referenduma in njihove nadaljnje aktivnosti..P.P.

« Nazaj na seznam
»