Časopis za pokrajino Posavje
14.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rožnati oktober osvešča in opogumlja

Objavljeno: Sobota, 09.10.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
Roznati oktober, Brezice

1. oktobra so članice posavske skupine slovenskega združenja Europa Donna v pletenine v roza barvi ovile drevesa pri ZD Brežice (foto: Irena Hribšek Bitenc).

Vstopili smo v mesec vinotok, v katerem potekajo različni dogodki osveščanja o pomenu pravočasnega zgodnjega odkritja raka dojk, za katerim najpogosteje zboli nežnejši spol, a zbolijo lahko tudi moški.

V Brežicah in prav tako v ostalih posavskih mestih so članice posavske skupine Združenja Europa Donna Slovenija s pletenimi in kvačkanimi izdelki v roza barvi ovile drevesa ter jim dodale še zapisano sporočilo, ki pravi: »Z rožnatimi pleteninami in ustvarjalnostjo povezujemo Slovenijo v osveščanju, da bi se število umrlih zaradi raka dojk zmanjšalo. Če ste ženska, si samopregledujte dojke, bodite pozorne na spremembe v telesu in počutju. Če ste moški, si pregledujte moda ter se udeležite presejalnih programov Zora, Dora in Svit. Ključno je pravočasno odkritje predrakavih sprememb …«

Hocevarjev mavzolej v KK

V večernem času v roza barvi zažari Hočevarjev mavzolej v starem mestnem jedru Krškega.

V Krškem so Hočevarjev mavzolej v mestnem parku osvetlili z rožnato barvo, s katero opozarjajo na pomen zdravega načina življenja kot preventive ter pomen zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja raka dojk.

V Sevnici je v današnjem dopoldnevu poteka »Rožnati tek za življenje«, ki ima dobrodelno noto – prostovoljni prispevki bodo namenjena Šolskemu skladu OŠ Boštanj, Združenju Europa Donna Slovenija in Društvu za boj proti raku Posavja in Obsotelja. 

POSEBNA ZAHVALA ZDRAVNICI DRUŽINSKE MEDICINE

Roznati okt. 2021, Radece (61)

V Radečah sta na prireditvi, s katero so vstopili v t. i. rožnati oktober, podelila direktor ZD Radeče Franci Čeč in predsednica Sveta uporabnikov doma Vesna Bregar posebno zahvala in sliko zdravnici družinske medicine Biljani Kesić.

V Radečah je 1. oktobra potekala na ploščadi pred zdravstvenim domom razgibana in vsebinsko bogata prireditev pod naslovom »Radeče, zdravo mesto – objemi sonce«, s katero so želeli osveščati, da je mogoče raka dojke z rednim mesečnim samopregledovanjem pravočasno odkriti in zdraviti ter ozdraviti. Na prireditvi so podelili posebno zahvalo zdravnici družinske medicine Biljani Kesić za njen prispevek k razvoju radeškega zdravstvenega doma ter za njen odnos do pacientk in pacientov ter zaposlenih. Pred podelitvijo zahvale je potekala predstavitev njenega dela v ambulanti.

»Vsi, ki imamo srečo in čast delati z vami, in smo vaši sopotniki na strokovni poti, smo vam hvaležni za vse, kar nam dajete ter hkrati želimo, da še naprej ostanete trden temelj našega zdravstvenega doma. Naj naštejemo le nekaj vaših prevladujočih osebnostnih lastnosti: preudarnost, mirnost, notranji optimizem in sprejemanje človeka, ne da bi kogarkoli obsojali. Vse te lastnosti vam omogočajo, da se tako pacientom kot zaposlenim lahko približate, dojemate in vstopate v naš prefinjen, a hkrati ranljiv svet, ko se s takšnimi in drugačnimi težavami obračamo na vas. Vi nikoli ne razmišljate in delujete ozko, zgolj v okvirih medicinske stroke, ampak vedno pokažete svoj človeški obraz. Posebej želimo poudariti, da glede na svojo dobrosrčno, strpno in optimistično naravo obravnavate svoje paciente celovito, v veliki meri pa jih zdravite s svojo pozitivno osebnostjo, empatijo, razumevanjem, vsestranskim posvečanjem vsem problemom zaupane vam osebe in ne le ožji bolezenski simptomatiki. In na ta način znate premikati ter širiti meje spoznanj in prepričanj tako pacientov kakor tudi zaposlenih,« je uvodni del pojasnila, ki se nadaljuje z enako spodbudnimi besedami.

»Posebej želimo izpostaviti vašo vlogo pri uvajanju sprememb v naš zdravstveni dom, kar pa je danes, še zlasti v zdravstvu, ena najtežjih nalog, še posebej, ko gre za preoblikovanje stališč zaposlenih. V tej vlogi ste se v najbolj kritičnih trenutkih pokazali kot ključni gonilnik organizacijskega razvoja, kar je imelo neposreden vpliv ne samo na uspešnost sprememb, ampak tudi na samo delovno okolje, v katerem so se spremembe uvajale. In za zaključek: veseli smo, da nam tudi vi kdaj priznate, da vas tudi naša družba ohranja mladostno in vam daje energijo za nov dan. Vedite pa, da nas vsak dan znova, tako paciente kot nas zaposlene, napajajo vaša karizma, vaš življenjski optimizem in vaša pokončna drža. Od vas se učimo, vas občudujemo in vas spoštujemo. Zavedamo se, da smo tudi zaradi druženja z vami sami postali boljši ljudje. Spoštovana doktorica Kesićeva, zaupamo vam, ker ste zaupanja vredni!«

Zdravnici družinske medicine v ZD Radeče Biljani Kesić sta zahvalo in sliko njenega portreta predala direktor ZD Radeče Franci Čeč in predsednica Sveta uporabnikov radeškega zdravstvenega doma Vesna Bregar

S. R.

#povezujemoposavje



 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte