Časopis za pokrajino Posavje
2.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Rožnati oktober: preventiva je zelo pomembna

Objavljeno: Sreda, 28.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
Roznati okt. 2020 (37)

Sodelujoče na novinarski konferenci so predstavile pomen zgodnjega odkrivanja raka dojk.

Mesec oktober je že vrsto let namenjen osveščanju o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk. S tem namenom v Združenju Europa Donna Slovenija že tradicionalno pripravijo v t. i. rožnatem oktobru številne aktivnosti, Zdravstveni dom Sevnica pa je pripravil novinarsko konferenco. Na njej so poudarili, da se je treba tudi v času epidemije s koronavirusom odzvati vabilom presejalnih programov ter biti pozoren na morebitne zdravstvene težave.

COVID-19 NE SME BITI OVIRA PRI ZGODNJI DIAGNOSTIKI

Roznati okt. 2020 (32)

»Covid-19 ne sme biti ovira pri zgodnji diagnostiki,« pravi ginekologinja Alenka Krenčič Zagode, zdravnik Jurij Pesjak pa poudarja pomen preventive pri zgodnjem odkrivanju raka.

V letošnjem rožnatem mesecu oktobru vse aktivnosti Združenja Europa Donna Slovenija potekajo pod sloganom ’Dotik pove največ’ in dodajajo, da v času širjenja okužbe s koronavirusom ne smemo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike. »Covid-19 ne sme biti ovira pri zgodnji diagnostiki. Diagnostika ne sme upasti. Ob najmanjši spremembi poiščite pomoč pri ginekologu ali v splošni ambulanti. Zdravje je v rokah vsake posameznice oziroma posameznika,« svetuje Alenka Krenčič Zagode, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva ter predsednica Posavskega in Obsoteljskega društva za boj proti raku. Direktorica ZD Sevnica Vladimira Tomšič, ki ima lastno izkušnjo zgodnjega odkritja raka dojk, pa pravi: »Imamo državni brezplačni presejalni program Dora in ne smemo biti zadovoljni s 76-odstotno odzivnostjo žensk.« Izraženemu mnenju sogovornic se pridružuje tudi Jurij Pesjak, dr. med., specialist družinske medicine in koordinator preventivne medicine za Posavje: »Preventiva je zelo pomembna – je zelo močno orožje proti obolevanju in umrljivosti.Nobena vrhunska medicina ne more nadoknaditi tistega, kar zamudimo v preventivi.«

PREVENTIVA JE POMEMBNA

Roznati okt. 2020 (30)

Del aktiva Centra za krepitev zdravja ZD Sevnica, od leve proti desni stojijo, dipl. m. s. Nika Mulej in Jožica Vidmar ter dietetičarka Tanja Ganc.

Rak dojk je najpogostejši rak žensk v razvitem svetu. V Sloveniji letno zboli okoli 1300 žensk in nekje do 15 moških. To pomeni, da vsak dan vsaj tri Slovenke izvedo za diagnozo, a rak dojk je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj, zato je potrebno vsak mesec 7. do 10. dan po začetku menstruacije opraviti samopregled – skrbno je potrebno pretipati in pregledati obe dojki. »Posebej moramo biti pozorni na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje,« pojasnjujeta dipl. m. s. Nika Mulej in Jožica Vidmar iz Centra za krepitev zdravja ZD Sevnica. »Če odkrijemo sumljive spremembe na dojkah, je treba vztrajati in priti do zdravnika, ki vas bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo presodil, da je to potrebno,« poudarjajo v Združenju Europa Donna Slovenija.

V ČASU BOLEZNI IN OKREVANJA JE POMEMBNA PODPORA OKOLJA …

Roznati okt. 2020 (10)

Inplet Sevnica je doniral 500 pralnih mask v roza barvi za osveščanje o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki jih je ZD Sevnica podaril različnim ustanovam v občini.

Članici Europe Donne Katja Vovk in Mojca Tržan sta opravili tečaj za prostovoljke z namenom, da pomagata drugim. »Tudi nama so pomagali, ko sva potrebovali pomoč, ko sva sami zboleli za rakom dojk. Lažje je, če nisi sam, kajti ob diagnozi rak stopaš na pot neznanega in ne veš, kaj se bo zgodilo, kako se bodo stvari odvijale, tako da je dobrodošla pomoč nekoga, ki ti je pripravljen z dobrimi nameni stati ob strani,« povesta in dodata, da želita skupaj z ostalimi članicami s svojim delovanjem zmanjševati občutek osamljenosti in strahu. »Bolnici oziroma bolniku velikokrat pomaga že sama bližina svojcev in védenje, da lahko pove, kar čuti,« meni psihologinja Zala Brečko ter omenja še nekatere sprostitvene oblike, kot je poslušanje glasbe, branje, vaje za sproščanje itd.

… TER PREHRANA

Na uspešnost zdravljenja in k zmanjšanju smrtnosti pri raku dojk pripomore tudi ustrezna hrana, ki naj temelji na izboru sezonskih in lokalnih živil. »Zaradi presnovnih sprememb je prehrana pri diagnozi rak dojk nekoliko drugačna od prehrane zdravega posameznika – zahteva individualno prehransko obravnavo posameznice oziroma posameznika,« pravi dipl. dietetičarka Tanja Ganc in nadaljuje, da spremembe v presnovi običajno narekujejo večjo potrebo po beljakovinah. Le-te telo pridobiva z vnosom vseh vrst pustega mesa, stročnic, rib, posnetega mleka in mečnih izdelkov. »Pomemben je tudi vnos kvalitetnih omega 3 maščobnih kislin, katerih sinteza je v času bolezni zelo okrnjena,« še doda in zaključi, da osnovno priporočilo o zdravi, varovalni in uravnoteženi prehrani ostaja enako.

500 PRALNIH MASK V ROZA BARVI

V mesecu boja proti raku dojk sodelujejo tudi v podjetju Inplet, kjer so podarili blago in izdelali 500 pralnih mask, ki jih je ZD Sevnica podaril zaposlenim v ustanovah, ki imajo vsakodnevni stik z ljudmi, da bi tudi z maskami v roza barvi osveščali o pomenu zgodnjega odkrivanja raka dojk. »Inplet ni veliko podjetje, vsi se poznamo med sabo in vsakodnevno se trudimo, da ustvarjamo tako delovno okolje, da ne prispevamo k poslabšanju zdravja zaposlenih. Nekateri so se že soočili z najhujšo diagnozo, a so še vedno z nami, kar pomeni, da preventiva in osveščanje delujeta. Vemo, kaj pomeni biti in ostati zdrav,« pove direktorica podjetja Inplet Helena Zidarič Kožar in nadaljuje, da so že spomladi, ob prvih pojavih okužb s koronavirusom, sami izdelali maske za zaposlene.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte